łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy.Masa budyniowa: Gotujemy budyń na soku marchwiowym. Po 3 minutach zdejmujemy z ognia.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wystudzoną galaretką
Bon Appetit Małgorzatyblogi, oglądam programy kulinarne (czasami, ostatnio coraz częściej w sumie...), ale przede wszystkim książki. Moją miłość do czytania już z pewnością zauważyliście. Takim samym uczuciem darzę pozycje traktujące o gotowaniu, a szczególnie pieczeniu. Uwielbiam oglądać kolorowe zdjęcia, przeglądać przepisy na przeróżne pyszności, szukać... No właśnie - inspiracji! Książki o tematyce wszelakiej kupuję bez opamiętania, co owocuje brakiem miejsca i brakiem czasu(...)spojrzeć. W każdym razie regał leży sobie na boczku, a więc książki też leżeć muszą. Jeśli któraś z nich szczególnie Was zainteresuje - koniecznie dajcie znać. Jeśli któreś macie, lubicie lub nie - też napiszcie. Bo Wasze inspiracje interesują mnie szalenie!(Jeśli chcecie bliżej przyjrzeć się temu, co na tej półce właściwie jest, kliknijcie w zdjęcie - zobaczycie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczegoś nie zrobisz – ale czy to takie ważne? Przecież nie na tym polega sens świąt, one mają być przede wszystkim miłe!Pamiętaj, że nic nie musisz. Nie musisz gotować lepiej od teściowej, mieć najbardziej czystych okien w okolicy ani piec z dziećmi pierniczków w kształcie gwiazdek. Jeśli czujesz, że coś cię przerasta, odpuść sobie. Inaczej nic cię nie będzie cieszyć(...)oprawione w ładną ramkę. Takie podarunki od serca mają nieocenioną wartość! Nie poddawaj się gastronomicznemu szaleństwu. Najlepiej wypytaj rodzinę, co naprawdę chcieliby zjeść, i na tym poprzestań.Czy macie swój przepis na udane święta?Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyHerbata Cesarzy.... skąd ta nazwa? Przyglądając się bliżej mieszance, zauważyłam, że skład jest dosyć bogaty. Czytając składu utwierdziłam się w tym przekonaniu. Skład: zielona herbata
Blondynka GotujeNa upieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i
Taste Of My Dayodstawiamy do wystygnięcia. Ciastka czekoladowe mielimy blenderem, dodajemy wystudzone masło. Wylepiamy dno tortownicy. Ja wylepiłam również boki. Odstawiamy do lodówki. Rozgrzewamy jednocześnie piekarnik do 180 stopni, a w czajniku gotujemy wodę.3. Ser ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier puder. Następnie po jednym dodajemy żółtka i całe jajka. Na koniec wlewamy sok z limonek i wsypujemy mąkę. Miksujemy krótką chwilę
Kraina Tysiąca Smakówuspokajajace,przeciwdepresyjne3-dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych min.w pozywieniu4-przeciwzapalne,np.na zaczerwienione i lzawiace oczy5-dzialanie moczopedne.Jest naturalnym lekiem w kamicy nerkowej i zaburzeniach czynnosci nerek6-przeciwbolowy.Wywar z gotowanej bulwy lagodzi bole artretyczne,takze przy dnie moczanowej jedzenie selera przynosi ulge obolalym stawom7-polecany dla niejadkow-pobudza apetyt8-pobudza przemiane materii usuwajac jednoczesnie produkty uboczne tego procesu np.kwas moczowy9(...)zielone czesci siekam i ukladam w pudelku,badz pakuje do woreczka i umieszczam w zamrazarce..Dzieki tym zapasom cala zime moje zupy sa bardzo zielone i bardzo aromatyczne.Jesli nie macie ogrodu,kupujcie zawsze selera z "czuprynka",na zime jak znalazl.Bardzo polecam ten sposob,bo mrozone listki selera doskonale zachowuja i kolor i aromat
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną
Słodkie Przyjemnościnimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną.Smacznego!Wyliczenia:łosoś 13,20 złjajko 0,70 złser 2,80 złimbir
Obiad za dychęsię samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczynamy przygotowania. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy mlekiem jedynie odrobinę ponad linię maku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy
My Culinary Artprzygotowujemy na tej samej patelni sos. Siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozpuszczone masło. Podsmażamy do miękkości, dolewamy bulion i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, rozmaryn i bazylię. Gotujemy 1 minutę. Kroimy złożony omlet na plasterki, dorzucamy na patelnię i gotujemy 2 minuty.Danie
W kuchni wieczoremdlatego najlepiej użyć wodę z filtra lub butelkowaną. Ryż gotujemy w proporcji 1:1.2 (ryż:woda). Dla przykładu 0,5 kg ryżu gotujemy w 0,6 litra wody. Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając, przez ok 15 minut do odparowania całej wody. Po ugotowaniu ryż zostawiamy w garnku również pod przykryciem na kolejne 15 minut, po czym(...)przed sięgnięciem po ryż (dzięki temu nie będzie się on aż tak lepił do rąk) oraz bambusową matę, to dzięki niej sprawnie zawiniemy rolki. Jest kilka szkół, niektórzy zalecają, by przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski
Taste Of My Daynastawionym na 160-180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika, odstawiamy na kilka minut na desce następnie kroimy w grube plastry. Sos: maliny zalewamy odrobiną wody i gotujemy. Następnie dodajemy cukier, oraz ocet balsamiczny. Gotujemy około 10 minut aż do odparowania. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i chili w proszku. Sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito
Bon Appetit Małgorzatyprzeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować).Banany zmiksować z sokiem z cytryny, dodać do gorącego kremu. Dokładnie wymieszać, ostudzić.Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut
Pożeraczka, czyli raz adobrze