mat gotuje - 500 przepisów (strona:24/34)

Cesarskie Klimaty? 124

Herbata Cesarzy.... skąd ta nazwa? Przyglądając się bliżej mieszance, zauważyłam, że skład jest dosyć bogaty. Czytając składu utwierdziłam się w tym przekonaniu.  Skład: zielona herbata

Blondynka Gotuje
Kurczę pieczone na piwie 331

Na upieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i

Taste Of My Day
Seler-bulwa szczęścia i zdrowia.Mrożenie liści selera 187

uspokajajace,przeciwdepresyjne3-dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych min.w pozywieniu4-przeciwzapalne,np.na zaczerwienione i lzawiace oczy5-dzialanie moczopedne.Jest naturalnym lekiem w kamicy nerkowej i zaburzeniach czynnosci nerek6-przeciwbolowy.Wywar z gotowanej bulwy lagodzi bole artretyczne,takze przy dnie moczanowej jedzenie selera przynosi ulge obolalym stawom7-polecany dla niejadkow-pobudza apetyt8-pobudza przemiane materii usuwajac jednoczesnie produkty uboczne tego procesu np.kwas moczowy9(...)zielone czesci siekam i ukladam w pudelku,badz pakuje do woreczka i umieszczam w zamrazarce..Dzieki tym zapasom cala zime moje zupy sa bardzo zielone i bardzo aromatyczne.Jesli nie macie ogrodu,kupujcie zawsze selera z "czuprynka",na zime jak znalazl.Bardzo polecam ten sposob,bo mrozone listki selera doskonale zachowuja i kolor i aromat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 203

mleko dolewamy stopniowo do masy jajecznej ciągle mieszając. Następnie ponownie przelewamy całość do rondelka, dodajemy wymieszaną mąkę i podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając i uważając by nie przywarła. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną

Słodkie Przyjemności
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 179

nimi bardzo delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną.Smacznego!Wyliczenia:łosoś 13,20 złjajko 0,70 złser 2,80 złimbir

Obiad za dychę
Gwiazda z makiem z ciasta francuskiego 264

się samemu przygotować masę, to od niej właśnie zaczynamy przygotowania. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok. Do garnka wsypujemy mak i zalewamy mlekiem jedynie odrobinę ponad linię maku. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy z nadmiaru płynu. Do innego garnka wkładamy masło, miód, cukier, aromaty i odcedzone rodzynki. Doprowadzamy

My Culinary Art
Włoskie śniadanie 349

przygotowujemy na tej samej patelni sos. Siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na rozpuszczone masło. Podsmażamy do miękkości, dolewamy bulion i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, rozmaryn i bazylię. Gotujemy 1 minutę. Kroimy złożony omlet na plasterki, dorzucamy na patelnię i gotujemy 2 minuty.Danie

W kuchni wieczorem
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 291

dlatego najlepiej użyć wodę z filtra lub butelkowaną. Ryż gotujemy w proporcji 1:1.2 (ryż:woda). Dla przykładu 0,5 kg ryżu gotujemy w 0,6 litra wody. Ryż gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, często mieszając, przez ok 15 minut do odparowania całej wody. Po ugotowaniu ryż zostawiamy w garnku również pod przykryciem na kolejne 15 minut, po czym(...)przed sięgnięciem po ryż (dzięki temu nie będzie się on aż tak lepił do rąk) oraz bambusową matę, to dzięki niej sprawnie zawiniemy rolki. Jest kilka szkół, niektórzy zalecają, by przed użyciem owinąć ją folią spożywczą, ja pomijam ten krok. Na macie kładziemy glon (nori), na nim na około połowie do 2/3 powierzchni nori rozgniatamy ryż na płaski

Taste Of My Day
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 276

nastawionym na 160-180 stopni. Po upieczeniu wyciągamy mięso z piekarnika, odstawiamy na kilka minut na desce następnie kroimy w grube plastry. Sos: maliny zalewamy odrobiną wody i gotujemy. Następnie dodajemy cukier, oraz ocet balsamiczny. Gotujemy około 10 minut aż do odparowania. Na koniec doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i chili w proszku. Sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito

Bon Appetit Małgorzaty
Listopadowe Trzy po trzy 136

przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały czas miksując. Przelać masę do garnka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować).Banany zmiksować z sokiem z cytryny, dodać do gorącego kremu. Dokładnie wymieszać, ostudzić.Do ostudzonej masy dodać rum. Schłodzić w lodówce.Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów, kilka minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wypasiony chlebek dyniowy 156

    Czasami każda/y z nas ma TE dni. Jedni raz na miesiąc, inni trochę częściej, jednak zawsze przebiegają tak samo. Nieszczęście goni nieszczęście, płacz

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 114

Uff...Święta, Święta i po świętach...A ja nagle poczułam ich pełną atmosferę! Rodzinka zjechała się do domu i po raz pierwszy od długiego czasu jestem

Gotowanie to kochanie
Lubicie brukselkę...? 235

zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche(...)czego powinnam zacząć. A przecież w piekarniku znów siedzi kolejne ciasto (długo nie potrafiłam się powstrzymać przed pieczeniem...), w głowie pomysły na kolejne, na półce tyle cudownych powieści... Macie może jakieś tajemnicze sposoby na rozciągnięcie doby...? Bo moje, przynajmniej ostatnio, są zdecydowanie zbyt krótkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 364

układać je warstwami: Wadą ciasta filo jest to, że szybko wysycha, dlatego warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami odnośnie tego jak się z nim obchodzić zanim zabierzecie się do gotowania.  Jeżeli używacie ciasta mrożonego, przed użyciem należy rozmrozić je w lodówce. Moje ciasto potrzebowało na to 2 godzin. W czasie rozmrażania opakowanie powinno pozostać zamknięte. Przygotujcie sobie wcześniej wszystkie(...)zależności od producenta. Niewykorzystane ciasto filo można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień, jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollandsna 10 sztukczas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenieSkładniki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania