warsztaty kulinarne; - spędzić noc w pięciogwiazdkowym hotelu we Francji;- zjeść w trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż(...)domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia? Pozdrawiam,Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę
Ratunku obiadszpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu to myślałam, że to takie same niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron
Magiczne Życie MartyKoktajle to pyszny i zdrowy sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, a tym samym przemycenie do jadłospisu składników, po które zwykle nie sięgamy zbyt często. Jednym
peanutbuttermonsterdrobne sitko i przelej ją wrzącą wodą. Jeśli tego nie zrobisz, kasza będzie mieć gorzkawy posmak. Poczekaj, aż obcieknie. Do rondelka wlej 1.5 szklanki wody ,wrzuć kaszę i gotuj około 10 minut. Jeśli dodajesz płatki owsiane i otręby, dodaj je właśnie teraz. Prawdopodobnie będziesz potrzebować też około 0,5 szklanki wody więcej. Po 10 minutach gotowania zawiń rondelek w ręczniki
Gotowanie to kochaniebalsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 czubata łyżkaSałatka:Umytą i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu i położyć nań owoce.Sos balsamiczny:Ocet wlać do małego rondelka, dodać miód i gotować do momentu, aż zacznie się pienić.Wyłączyć palnik, sos ostudzić, bo wtedy zgęstnieje- ja niestety nie czekałam stąd sos jest płynny :( (na tym zdjęciu widać jak sos wygląda
Kraina Miodem Płynącałososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie:Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.I farsz: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów, pokrojone pieczarki
Kitchens AlphabetPuszyste naleśniczki z Alpro Moje dzieciaki uwielbiają naleśniki. Zawsze robię tradycyjne - nasze :) Tym razem postanowiłam zrobić je po amerykańsku, czyli małe, puszyste placuszki naleśnikowe.
kolorowotorcikowoszklanki* czekolada biała- 100 g* serek np. Almette owocowe- 150 g* owoce- 200 g (+ 2 łyżeczki cukru)- opcjonalnieWlać mleko do garnuszka, wstawić na ogień, a pod koniec gotowania dodać pokruszoną, białą czekoladę i mieszać, aż do jej roztopienia.Kuskus wysypać do sporej miseczki, wlać wrzące, czekoladowe mleko, szybko zamieszać całość i przykryć szczelnie folią aluminiową, Odstawić na 5 minut.W
Kraina Miodem Płynącadoświadczyć oświecenia. Do tego nie trzeba siedzieć pod specjalnym drzewem w odległej krainie. Thich Nhat Hahn Kilka nowych bajerów jak foremka w kształcie serca oraz różowa mata i od razu przyjemniej jest przyrządzać posiłek :) Słodkie, pożywne śniadanie. Składniki:1 szklanka suchej kaszy jaglanej1/2 szklanki płatków owsianych górskich1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego (składnik(...)smaku (tutaj z agrestu i kiwi) /konfitura/powidła lub świeże owocetrzcinowy cukier puderpłatki migdałowePrzygotowanie: Kaszę jaglaną opłukujemy pod zimną wodą, po czym wrzucamy do dwóch szklanek gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do czasu, gdy kasza wsiąknie całkowicie wodę. Pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie zalewamy płatki owsiane wodą
Weganizm infantylnycebulę poszatkować. Kapustę zasolić, gdy puści sok można lekko odcisnąć. Cebulę zagotować, odcedzić. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Zalewę zagotować z wszystkimi składnikami, wsypać kapustę, gotować 10 minut. Po koniec gotowania dodać jabłka i cebulę, gotować 2 minuty. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut
Apetyczna babeczkaNajlepszy sposób na poprawę humoru w deszczowe popołudnie? Naleśniki! Lekkie, pyszne, słodkie, przekładane twarogiem i owocami, a przy tym nadal zdrowe... i jak tu ich nie
peanutbuttermonsterłopatki3/4 szklanki sypkiego ryżu1 mała cebula1 mały czosneksól, pieprz, oreganoSposób przyrządzenia:Na początek należy ugotować ryż. Sypki ryż wrzucamy do 2,5-3 szklanek osolonej wody i gotujemy do miękkości, ale nie można go rozgotować. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, by się nie sklejał. Ryż przekładamy do miski, gdzie znajduje się mięso mielone. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce(...)dokładnie myjemy, ucinamy im z góry "kapelusiki"oraz usuwamy z nich gniazda nasienne. Papryki od środka solimy, a następnie nakładamy farsz do samego końca i przykrywamy je kapelusikiem. Jeśli macie ochotę, wierzch mięsa możecie posypać serem. Jak widać na zdjęciu powyżej z 0.5 kg mięsa mielonego i 3/4 sypkiego ryżu udało się uzupełnić 12 papryk.Papryki wkładamy do nagrzanego
upichcicporcje )* 1 szklanka mleka 2%* 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych* 2 łyżeczki cukru brązowego* 1/2 laski wanilii* gruszkaWykonanie:W rondelku zagotować mleko z wanilią. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć płomień do minimum i gotować jeszcze 3-4 minuty. Wyjąć laskę wanilii, za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka i dodać je do gotującego się mleka. Do mleka wsypać płatki owsiane
kolorowotorcikowowody1 łyżka soli120 g mąki grahamowej720 g mąki pszennejdodatkowo:250 g mozzarelli w kulkach5 łyżek wody100 g ziaren słonecznikaPokrzywy opłukać w zimnej wodzie.W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrzywy, gotować 2 minuty. Przelać na sitko, opłukać zimną wodą - zatrzyma ona proces gotowania, i pokrzywy pozostaną zielone.Ostudzone pokrzywy odcisnąć, zmiksować z oliwą blenderem na gładką masę.Drożdże rozetrzeć z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze