Dzisiaj przed wami wpis trochę z innej beczki. Moja porada i sposób na pyszne ciasto drożdżowe. Mam nadzieję, że taka porada się wam przyda. A może
Moje pyszne gotowanieOdlać trochę mleka i rozrobić w nim:2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtkaDodać to do gotującego się mleka i chwilkę zagotować, cały czas mieszając by nie powstały grudki.Gdy masa wystygnie utrzeć z kostką margaryny bądź masła.Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie.Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień
upichcicMacie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe, albo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Mi się uzbierało coś ok 20, więc musiałam w końcu coś z nich zrobić. Padło właśnie na babeczkę
charlotte gotujefeta. Pomysł na lekki obiad jak znalazł. Jeżeli jednak wolicie coś na słodko, zapraszam na słodką wersję sakiewek. Pss.. trzymajcie kciuki, żeby dzisiejszy dzień nie minął mi na gotowaniu a jednak na nauce bo jutro mam ważny egzamin do którego się jeszcze nie uczyłam ;). Miłego dnia!"Składniki na 4-5 porcji:200 g mąkiszklanka wody2 jajkałyżeczka oliwy(...)dodać troszkę oleju - im mniej tym lepiej, choć tak najlepiej, to zainwestować w nową :) Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor.Szparagi myjemy i odcinamy 1/3 łodygi od końca. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Łodyżki kroimy
Słodkie Przyjemnościmacie szybkowar to w szybkowarze. Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć. Dodać pomidory, papryczki chipotles i kaktusa lub fasolkę. Zalać bulionem tak by zakrył mięso. Gotować na średnim ogniu w szybkowarze 45 minut lub 1,5 godziny na patelni pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Na koniec doprawić do smaku solą.Gdy gulasz się gotuje można
W kuchni wieczoremwyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać. Odpowiem jak je dokładnie robiłam
Proste Potrawymacie, wlejcie nieco oleju. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodajcie szparagi i obsmażcie je do lekkiego przyrumienienia. Kiedy będą gotowe, przerzućcie do garnka, w którym będziecie gotować zupę. 3. ZIEMNIAKI (7 min): obierzcie je, pokrójcie w kostkę (byle jak) i wrzućcie na patelnię. Jeśli za mało na niej tłuszczu po smażeniu szparagów, dolejcie jeszcze trochę. Podobnie jak szparagi, muszą
Nerds Kitchenbyć z kostki. Jak nazwa sugeruje zupa ziemniaczana przygotowana jest ekspresowo, gdyż gotuje się ją błyskawicznie. Jej największy atut to smak, gdyż zupa ziemniaczana ekspresowa jest bardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami. Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana(...)papierowy. Na wytopionym z chorizo tłuszczu szklimy cebulę z czosnkiem (posiekałam w szatkownicy). Gdy zmiękną, dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy 2-3 minuty. Wlewamy bulion, gotujemy ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku imbirem, solą i pierzem (ja mam mieszankę od Kamisa, wystarczy kilka obrotów młynka), rondelek ściągamy z ognia i miksujemy blenderem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRyż płuczemy parę razy w wodzie. Gotujemy na małym ogniu- według przpisu podanego na opakowaniu.W czasie gotowania dodajemy ocet ryżowy , cukier I sól. Mieszamy.Gdy ryż jest ugotowany- musi! być chłodny by zacząć robić sushi. Ciepły ryż zniszczy nam prasowane algi. Na macie bambusowej wykładamy nori. Układamy ryż- ryż musi zajmować 3/4 nori.( tak jak na zdjęciu)Układamy paluszki
Smaki Edytywrzątkiem z odrobiną soli. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez dosłownie 5 minut. Mają być obgotowane, ale nie Ugotowane.Wykładamy je na papier i dokładnie osuszamy. Nawet najmniejsza kropla wody spowoduje pryskanie oleju, co jest bardzo niebezpieczne. W garnku rozgrzewamy 3 szklanki oleju*(zależy jaki macie garnek). Nie rozgrzewam go do maksymalnej temperatury, aby nie zaczął wędrować(...)może być zbyt duży, by się nie przypalił, a wtedy będzie gorzki. Wsypujemy zamrożony szpinak, dodajemy 3-4 łyżki wody, przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę pieprzu.Czasem lubię tak się porozdwajać w kuchni i powiem Wam, że całkiem dobrze mi to wychodzi! To pyszny obiad i wariacja na temat kurczaka, a domowe frytki
Kitchens Alphabetgotujemy. Następnie dodajemy sos do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ROLEK:Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie
kulinarnyJamasło i śmietankę - wymieszać, do rozpuszczenia i połączenia się składników. Ponownie ustawić na palniku i gotować jeszcze przez około 1 minutę.Do gotowego sosu karmelowego dodać garść orzechów włoskich.Karmelowym sosem z orzechami oblewać upieczone jabłka - tuż przed podaniem. Smacznego ! A jeśli macie ochotę na więcej jabłkowych przepisów, koniecznie zajrzyjcie do pozostałych blogerek, biorących udział w akcji "Lubelski
kolorowotorcikowodużego ogórka zielonego Serek śmietankowy Garść sezamu Mata bambusowa Dodatki: sos sojowy ciemny, wasabi Najtrudniejsza rzecz w przygotowywaniu sushi to przygotowanie ryżu. Najpierw trzeba go dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Płuczemy aż wodą będzie przejrzysta. Następnie ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 3-4cm nad jego poziomem. Gotujemy na małym ogniu około 12-15 minut(...)kroimy w grubsze paski, awokado obieramy i kroimy w paski. Surimi zalewamy wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym
Kolizje SmakówNajpierw obok siebie, a potem awokado na łososiu i odwrotnie. Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej od strony z nadzieniem do strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko na grillu
chwile dla mnie