dzień wcześniej), gwarantuję Wam, że Wasza impreza nabierze domowej atmosfery i wszystkim otworzą się buzie. Zakasajcie rękawy i DO DZIEŁA! PORTUGALSKI RYŻ NA MLEKU Z CYNAMONEM Czas gotowania : 40 minut, na 4-6 porcjiSkładniki:100 g ryżu krótkoziarnistego (ja użyłam SOS Classic- ryżu okrągłoziarnistego)1 litr mleka2 łyżeczki skórki z cytryny, startej70g cukru (1/3 szklanki)5 jajcynamonPrzygotowanie:Odlej
Gotowanie to kochaniekażdego blogera cieszy, gdy jego danie zostało przygotowane i smakowało. Przez ten rok także starałam się stworzyć własny charakter mojej strony, dlatego powstały ankiety – Gotowanie za głosowanie (GzG), przez co Wy macie wpływ na to, co chcecie zobaczyć u mnie na blogu. Ponadto, zawsze chciałam, aby był on wszechstronny, gdyż kuchnia dla mnie nie ma ograniczeń, stąd liczne
Fabryka pomysłówparowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem do pieczenia i poróbcie kilka dziurek) i wstawiamy na garnek z gotującą się wodą na 15 minut. 3. Po tym czasie dorzucamy groszek cukrowy i pokrojoną w słupki papryczkę chilli. Jeśli macie parownik kilkupoziomowy, groszek z papryczką robimy na osobnym poziomie parownika. Gotujemy na parze przez kolejne 10 minut
Tajskie smakitradycyjny, często jest bardzo zamerykanizowane, by lepiej trafić do zachodnich podniebień.W artykule pokażę jak zrobić sushi krok po kroku — poczynając od gotowania ryżu, przygotowania składników i zawijania rolek na macie bambusowej. Wykonamy następujące rodzaje sushi: maki (zarówno futomaki, jak i uramaki) oraz nigri.Ryż do sushiPodstawą sushi jest zakwaszany ryż, który zwie się sushi(...)każdą szklankę suchego ryżu potrzebujemy 1 i 1/5 szklanki wody). Nastawić na duży gaz i przykryć pokrywką. Gdy woda z ryżem się zagotuje, zmniejszyć płomień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie zgasić płomień i nie ściągając pokrywki odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie należy przygotować awasezu. Do rondla wlewamy ocet i wsypujemy cukier oraz sól. Wstawiamy
Food Squaredelikatnymi warzywami, np. pomidorami, groszkiem, czy dynią, to dodajemy je na ostatnie 10-5 minut gotowania risotto. Masło i parmezan. Na sam koniec dodajemy do risotto kawałeczki masła i starty ser Parmezan. Chodzi o uzyskanie finalnej kremowej konsystencji. Jeżeli macie skórkę od parmezanu, dorzućcie ją do risotto na samym początku gotowania, a odda swój smak daniu
Chilli Czosnek i Oliwaszybciej się ugotowały i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też(...)kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE KLUSEK (3 min): jeśli woda wrze w garnku, wrzucamy do niej kluski. Jeśli macie ich więcej, wrzucajcie tak, aby nie było ich więcej niż jedna warstwa na dnie, bo mogą się posklejać. Kiedy wypłyną
Nerds Kitchenzostał mi seromak i sernik wiedeński dla cioci. Gdzieś pomiędzy tym roztapiam czekoladę na trufle dla rodziców(Uwaga! jeżeli macie manie wylizywania łyżek/misek zasłodzenie gwarantowane) i gotuję kwaśno-słodką kaszę. Ręce mam lepie od lukru,a na twarz w mące świeci słońce. W tym roku nie ma śniegu. Nie ma 20 stopniowych mrozów
More food, love and dreamsrobi się coraz bardziej gęsty. Makaron włoski lasagne. Płaty makaronu wkładać do osolonej i gotującej się wody, po kilka sztuk ( uważać żeby się nie sklejały ). Gotować 4 – 5 minut i wykładać pojedynczo na matę sylikonową albo czysty ręcznik kuchenny. Przygotować blachę, taką jak do pieczenia muffinek. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Przepędzlować olejem i wyłożyć nimi dno i boki
Kulinarny karnet Christopherapierwszej kolejności, najlepiej poprzedniego dnia, przygotowujemy nadzienie do muffinek: śmietankę powoli zagotowujemy z masłem orzechowym (i cukrem, jeśli macie akurat zdrowszą wersję masła). Cały czas mieszając gotujemy kilka minut do czasu aż masa zgęstnieje, następnie przekładamy do silikonowych foremek (mogą być te od lodu) i wrzucamy to zamrażalnika. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól
sama złodyczpodsmażać jeszcze przez chwilę. Wlać całą puszkę mleka kokosowego, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Na małym ogniu gotować przez ok. 15 min. aż sos się nieco zredukuje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, sosem ostrygowym i solą. Jeśli macie ochotę, to na tym etapie można też dodać rodzynki, jeśli ich nie lubicie, to etap pomińcie.Dodać łososia(...)małym ogniu gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podawać gorące, z ugotowanym na sypko ryżem.Smacznego!A teraz wyliczenia:łosoś 15 złmleczko kokosowe 8 złcebula 0,2 złpasta curry 2 złcytryna 0,5 złkolendra 2 złryż 3 złrodzynki 0,7 złprzyprawy i olej 1 złKoszt całego dania:32,40 złPorcja
Obiad za dychęCzy Wy też przed Świętami macie w głowie tylko jedną myśl "ale sobie teraz odpocznę", a już pierwszego wolnego dnia te marzenia
Gotowanie to kochanieJeśli na święta macie ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę warto… Kremowa
Mania GotowaniaSUSHI (składniki na około 56 kawałków) Składniki: - 500 gram ryżu do sushi - 7 płatów nori - sos sojowy - gotowa zaprawa ryżowa (lub ocet ryżowy, cukier i sól) - wasabi - imbir marynowany - mata bambusowa - pałeczki - ściereczka namoczona w gorącej wodzie - ostry nóż - folia spożywcza Dodatki: - ogórek - awokado - paluszki krabowe (surimi) - łosoś wędzony - serek śmietankowy (np. philadelphia lub serek homogenizowany naturalny) - czarny sezam(...)pół i wydrążyć nasiona. Awokado obrać i pokroić w paseczki. Surimi i łososia również pokroić w długie paski. Ryż gotować przez około 12-15 minut. Powinien być całkowicie miękki. Po ugotowaniu dodać 7 łyżek zaprawy ryżowej. Jeżeli nie macie gotowej zaprawy można przyrządzić ją samemu. Należy połączyć ze sobą 7 łyżek octu ryżowego, 3 łyżki cukru oraz szczyptę
Zgrabne GotowanieOdreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze mu tak! I taka mała dygresja, jeśli nie macie głośników w kuchni lub innego sprzętu grającego, to koniecznie zainstalujcie. Gotowanie przy głośnej muzyce jest przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. I nie puszczajcie jakiś smętów o nieszczęśliwej miłości, nie potrzebujemy soli z łez w potrawach. Wracamy do risotto. Risotto nie znosi(...)szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny składnik, na który macie ochotę masło parmezan – ale prawdziwy, nie te trociny
ladykitchenjuż za jakiś czas więc taka wiedza przyda się każdemu. A może Wy macie jakieś fajne, sprawdzone sposoby na jajka? Podzielcie się nimi z nami : ) Porady: Jak gotować jajka kurze?:) Jajka, które chcemy ugotować wkładamy do zimnej wody i dopiero nastawiamy na gaz. Jeśli chcemy jajka NA MIĘKKO
Kolizje Smaków