mat gotuje - 500 przepisów (strona:6/34)

Sushi - to nie jest trudne 164

ryżowym, odrobiną cukru i soli. (Każde opakowanie ryżu zawiera instrukcję gotowania.)Arkusze nori - w skrócie ujmując są specjalnie przetworzone wodorosty w postaci arkuszy o grubości kartki papieru. Mają lekko rybny smak.Mata bambusowa jest konieczna, aby zgrabnie zrolować sushi. Ja dodatkowo owijam ją folią spożywczą, dzięki temu mata nie wymaga mozolnego mycia :) wystarczy ją przepłukać, wysuszyć i ...schować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń jaglany z musem figowo - malinowym 199

szczypta soli. Pod koniec gotowania można kaszę lekko zmiksować. Wodę oraz sok malinowy wlewamy do rondelka i gotujemy z figami. Gdy figi zmiękną zmiksować je z sokiem na gładką masę, do uzyskania konsystencji musu. Deser układać warstwowo.  Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.

Apetyczna babeczka
JAK ZROBIĆ SUSHI? 231

zalewam wodą tak, aby zakrywała go na około 3 cm wzwyż. Zagotowuję, zmniejszam ogień i 10 minut gotuję na małym płomieniu, wyłączam gaz i 10 minut zostawiam w garnku, aby doszedł. Zostawiam do ostygnięcia.  Na specjalnej bambusowej małej macie do zwijania sushi układam płat nori, a na nim rozprowadzam wystudzony ryż - najlepiej robić to wilgotnymi rękoma, gdyż

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z wędzoną mozzarellą 215

Bardzo lubię wędzone sery a wędzoną mozzarellkę uwiebiam. Połączyłam ją z warzywkami i wyszła pyszna sałatka dla całej rodzinki. Jeśli nie macie wędzonej mozzarelli

Monia miesza i gotuje
Ciasteczka łaciate 171

dobrego z tego nie wyniknie. Macie tak czasami ? I nawet ciężko wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje. Głowa zajęta tysiącem rozbieganych myśli, ręce roztrzęsione a ja idę gotować albo piec bo liczę na to, że ulubione zajęcie mnie wyciszy. O, naiwna kobieto ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Czosnkowe bułeczki 163

Mam wiele przepisów, które czekają na swoją kolej. Tak właśnie było też z tymi bułeczkami :) A co mogę o nich powiedzieć? Są po prostu przepyszne ! Jeśli

charlotte gotuje
Leniwe Pierogi 269

Klasyczne kluseczki przygotowywane z twarogu, mąki i jaj. Dlaczego leniwe, dlaczego pierogi? Można się jedynie domyślać, że wiele pracy z nimi nie ma, nie trzeba

Słodka Strona
Zupa-krem serowa z grzankami 191

wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować na gładki krem.Garnek ponownie odstawić na gaz, dorzucić ser i gotować przez chwilę ciągle mieszając- aż ser się roztopi.Na koniec doprawić solą i pieprzem.Podawać z grzankami i natką pietruszki.Smacznego! :)* jeżeli macie rosół z dnia poprzedniego, to- jak najbardziej- można użyć, tym samym skracacie czas przygotowania zupy do 20min

Kraina Miodem Płynąca
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 173

macie wrażenia, że za szybko przyszły chłody? W dodatku dopadł mnie jakiś wirus i trudno poznać mój głos przez telefon... Dlatego zaczęłam częściej gotować zupy, szczególnie te z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Dzisiejsza dyniowa pachnie jeszcze aromatem suszonych grzybów, które zebraliśmy, kiedy temperatura powietrza sięgała w dzień 20 o C. Ale to już historia... Składniki: 300 g surowej dyni

Czerwień i błękit
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 208

jaki macie stosunek do owoców morza? I kto skusi się na spaghetti według przepisu mojego Męża?:) (I pytanie z innej beczki - czy Wasi Panowie gotują

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z dynią 170

Gdy nie macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać

Taste Of My Day
Ciastka owsiane z bananem i gorzką czekoladą 164

Jeśli szukacie pomysły na pyszną, zdrową przekąskę, która nie wymaga spędzenia długiego czasu w kuchni to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Idealna propozycja kiedy

Mania Gotowania
Warzywna zupa z soczewicą 193

można go zastąpić bulionetką lub kostką rosołową, którą wkładamy do garnka. Wsypujemy warzywa, soczewicę oraz liść i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą ok 3 - 5 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na wolnym ogniu. Paprykę parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry kroimy w drobne paski i dodajemy do pozostałych składników. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą bądź słodką. Opcjonalnie

Taste Of My Day