Macie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego? Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Zupa rybna a’la Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjednak bez wahania. W związku z taką a nie inną pogodą, mam dla Was dzisiaj zupę bardziej rozgrzewającą niż wiosenną. W końcu udało mi się dołączyć do wspólnego gotowania, z czego cieszę się ogromnie. Zupa ze szpinakiem daje ogromne pole do popisu, wahałam się dość długo, co przygotować. Dziś jednak wróciłam do domu zziębnięta i lekko wilgotna, do garnka(...)bardzo. Całość wyszła zachwycająca - jeśli tak jak ja macie lekką chandrę, zróbcie sobie taką na rozgrzewkę.Przepis znalazłam u Oli, nieco go zmieniając.Tym razem miałam przyjemność gotować z Malwinną i Mopsikiem; koniecznie sprawdźcie, jakie pyszności przygotowały dziewczyny.Zupa z ciecierzycą i szpinakiemSkładniki:(na 4-6 porcji)2 łyżki oleju4 ząbki czosnku1 cebula2 łyżeczki mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożenie)Jeśli macie makaron jajeczny, ugotujcie go al dente w osolonej wodzie, czyli na pół twardo. Po odcedzeniu nie przelewajcie go wodą (usuniecie wtedy skrobię z gotowania i bułki się Wam rozlecą) i zostawcie na ok. pół godziny. Jeśli korzystacie z makaronu z zupek, zalejcie go wrzącą wodą i odcedźcie po zalecanym czasie namaczania (3-5 min).Kiedy(...)takiej, jakie mają mieć wasze bułki (zalecamy raczej mniejszą średnicę, gdyż struktura bułek nie jest dość sztywna i przy większych rozmiarach może się po prostu rozpaść).W tym momencie macie dwie opcje:WERSJA BEZ JAJKA, jeśli chcecie bardziej chrupiącą bułkę. Niestety ryzykujecie, iż w przypadku niedostatecznego ubicia makaronu w formie, bułki będą się nieco rozpadały. My wybraliśmy właśnie
Nerds KitchenNie wiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;)I tak właśnie na trzeci dzień po
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżkami sosu rybnego. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, następnie dodajemy trzecią łyżkę sosu rybnego, sok z całej limonki i gotujemy ostatnią minutę. Przelewamy do miseczek, wsypujemy kiełki i szczypiorek, ozdabiamy oliwą z chilli. Smacznego! :)*Jeżeli nie macie gotowego bulionu drobiowego, polecam wykorzystać TEN przepis. Bulion drobiowy możemy również przygotować z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka
Tajskie smakiCoraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta.... Juhuuuu! Cieszycie się tak jak ja? A macie zaplanowane już menu? Czy raczej potrzebujecie pomysłów lub
Gotowanie to kochaniewędzonegoszczypiorekserek śmietankowy kanapkowywasabi, imbir marynowanyopcjonalnie czarny sezammata bambusowaszklanka/miseczka zimnej wody PRZYGOTOWANIE Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy wodą 3 cm powyżej ryżu i doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy prze 10 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 min. Do 3 łyżek octu ryżowego dodajemy 1,5 łyżki cukru, pół łyżeczki sosu sojowego i szczyptę soli(...)studzimy. Obrane awokado, ogórka i paprykę kroimy w cienkie słupki.Łososia - jeśli jest w plastrach - na cienkie paseczki, jeśli w kawałku na wąskie pasy.Nori kładziemy na macie bambusowej błyszczącą stroną w dół. Zwilżamy palce wodą i nakładamy równomiernie ryż. Możemy oprószyć go czarnym sezamem
Moje Kuchenne RewelacjeUpał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :).Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu .Kupiłam trochę bez planu kalarepki ( nie mogę się opanować i w sezonie kupuję je co i raz zupełnie nie wiedząc co z nimi zrobię).Tym razem postanowiłam wykorzystać to co miałam zamrożone by zrobić nadzienie do kalarepek. Wykorzystałam ryż(...)pewno też tak macie, że kotlety mielone ( pulpety, klopsiki ) robicie w ilościach hurtowych . Ja w każdym razie tak robię . Jak już mam, zmielone mięso to smażę ( duszę, gotuję) z całości. Część podaję na obiad, a resztę dzielę na porcje i mrożę. Mrożę też nadmiar ryżu - jest doskonały potem do zup, farszu , jako dodatek do II Dania. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitakich w swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku ok 25 minut. Polecam gotować buraki minimum kilka godzin wcześniej, a w miarę możliwości dzień wcześniej, by zdążyły ostygnąć i nie parzyły nas podczas dalszej obróbki. Warzywa wyjmujemy do ostygnięcia. Obieramy ze skórki, przy pomocy
Taste Of My Daykawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;)Kopytka:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Jeśli nie macie praski do ziemniaków, po ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka
Czerwona Porzeczkamama od koleżanki z pracy. Odkąd zrobiłyśmy go pierwszy raz teraz robimy go w każdym sezonie. Post Ketchup z cukini pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeCzarny bez (Sambucus nigra L.) jest roslina lecznicza.Surowcem zielarskim sa kwiaty,owoce,kora,a takze liscie.Jesli macie ogrod,naprawde warto go posadzic.Moja odmiana o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie: Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu
W poszukiwaniu inspiracjiprzydadzą się na kolejną sałatkę ;)Doprawiam solą, pieprzem, octem winnym i odrobiną majeranku. Doprawionego barszczu już nie gotuję lecz tylko podgrzewam. Jeśli go zagotujemy, wtedy straci swój piękny kolor :)Taki własnie jest mój świąteczny barszcz :) A Wy macie swoje tradycje, jakie przekazywane są z pokolenia na pokolenie?Post opublikowany został również
Codzienna kuchnia niecodziennamigdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową, na to układamy pokrojone na pół śliwki i posypujemy płatkami migdałowymi. Zapiekamy około 30 minut w temp.180 stopni. Wasze dzieciństwo upłynęło pod znakiem kaszy manny? Macie z grysikiem jakieś złe wspomnienia
Zofiana