mat gotuje - 500 przepisów (strona:9/34)

Krewetki w mleku kokosowym 230

mieszając by nic nie przywarło do dna naczynia, następnie dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze ok 10 - 15 minut. W tym czasie krewetki zmiękną, przyjmą smaki składników dania, a sos zgęstnieje i odparuje.Danie podajemy z ryżem lub świeżą, chrupiąca bagietką posypane kolendrą lub jeśli akurat nie macie jej w swojej kuchni, natką pietruszki.Smacznego

Taste Of My Day
Pasta jajeczna z białym serem i porem z parowaru 212

niedziela, po obowiązkowej kawce i dymku, nadeszła pora spożywania najważniejszego posiłku w ciągu dnia, jak to niektórzy mówią.Na śniadanie wymyśliłem pastę jajeczną z białym serem i porem, oczywiście gotowana w parowarze. Oprócz twarogu rzecz jasna :)Składniki :  2 jajka ok. 7-10 cm białej części z pora80g białego sera chudego 0,5% 3 kromki chleba1 łyżka jogurtu

Parowar Faceta
Brazylijskie całuski czyli beijinhos 161

stołowa masłaCukier gruboziarnisty, można również użyć cukrów o „innych kolorach” w sklepach można teraz spotkać wiele takich specjałów do ozdoby wypieków.goździki Przygotowanie: Składniki wrzucamy do rondelka i gotujemy na nisko/średnim ogniu (nasza kuchenka indukcyjna – stopień 5/9) przez 15 minut. Nie zapomnijmy o mieszaniu, szczególnie w ostatnich 7 minutach, gdyż masa przypali się nam do dna. Masa

Smaki Brazylii
Sałatka z bobu, krewetek koktajlowych i czosnku 194

bazylii łyżka soli do gotowania bobu świeżo mielony pieprz 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozwalamy mu przestygnąć.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki,  wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i blanszujemy. Jeśli macie mrożone krewetki to potrzeba ok. 3-4 minut do obsmażania

Apetyczna babeczka
Sushi 180

gotujemy 10-15 min. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżkę octu i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 20 min., następnie czekamy aż ostygnie, ale nie będzie całkowicie zimny (taki aby nie poparzyć sobie rąk).         Teraz mamy czas, żeby pokroić sobie ogórka w słupki, naszykować sałatę i inne składniki (zależy jakie będziemy chcieli dodać). Na macie(...)wasabi (cienka warstwa). Drugi zestaw to paluszki krabowe, ogórek zielony, sałata, łosoś wędzony, wasabi, majonez i teraz najtrudniejsze, zwijamy--> podnosimy brzeg maty razem z arkuszem i zawijamy dopychając składniki do środka. Od góry dociskamy (wygładzamy) matę ruchami od środka do zewnątrz (obiema rękami) tylko nie za mocno, żeby nori nie popękały. Gdy już wszystko zwinęliśmy kroimy na kawałki

Zainspiruj się kuchnią
Fasolka w sosie pomidorowym 135

śniadanie, mało śniadaniowe danie :)~ Fasolka w sosie pomidorowym ~Składniki:puszka fasolkipomidorprzyprawy: sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka słodka i ostraPomidora obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka i gotujemy aż lekko zmięknie. Fasolkę odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i wrzucamy do rondelka. Całość mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze przez chwilę i przekładamy do miseczki

Kuchenny Skrawek Nieba
Grahamki 130

Już dawno chciałam zrobić domowe grahamki i wreszcie znalazłam czas i się za to zabrałam. Przepis wyszukałam w internecie i muszę powiedzieć że bardzo przypadł mi

charlotte gotuje
Piszinger, czyli Wafle Mojego Dzieciństwa! 264

Wafle, którym trudno się oprzeć. Wafle, które uwielbiałam jako dziecko, które uwielbiam jako dorosła kobieta, które uwielbia moje dziecko. Każdy kto je jadł bez przepisu nie

Blondynka Gotuje
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 284

przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy

Tajskie smaki
"Żądło osy" z figami 195

konfiturą pomarańczową. Figi pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Na figi wyłożyć rozmrożone ciasto francuskie. W rondelku stopić masło z cukrem, dodać miód, migdały i 2 minutki gotować mieszając. Przestudzić, dodać jajko wymieszane z mlekiem, wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście francuskim .Piec w temp.180 stop.około 45 minut. Ciasto jest bardzo smaczne i nie żądli

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem 542

Nowy Rok przyszedł a wraz z nim nowe postanowienia. Ja obiecałam sobie, że w końcu wezmę się za pisanie pracy magisterskiej i obronie się w terminie

Zgrabne Gotowanie
Gnocchi alla Romana czyli tradycyjne włoskie kluseczki 195

mleka wsypujemy semoline. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się grudki i masa się nie przypaliła. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połowę parmezanu i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodajemy żółtka i mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą. Na arkusz papieru do pieczenia, matę silikonową lub inną(...)Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemypomidory. Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat i pokrojone drobno pomidory suszone. Dodajemy pieczarki. Gotujemy sos, aż się zredukuje i zgęstnieje. Doprawiamy sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już

Mania Gotowania
Blondynka i Ostrza 204

podręczny i pomocny nóż szefa kuchni. Uważam, że w każdej kuchni powinien się taki maluszek znaleźć. Bez dwóch zdań!Obiecałam też o sklepie. Już piszę. Tu pójdzie gładko. Przyjemne Gotowanie - jaka przyjemna nazwa :) Ten sklep znam nie od dziś. Mam z nim do czynienia od wiosny. Czy w przeciągu czasu coś się tam zmieniło? Tak. Wciąż się zmienia! Wciąż pojawiają

Blondynka Gotuje
Kokosanki 416

Zawsze robiłam kokosanki na ubitych białkach z dodatkiem cukru i kokosu. Jak zobaczyłam kokosanki na blogu Kuchnia u Krysi tak mi się spodobały, że musiałam je

Ala piecze i gotuje
Krokiety rybno ziemniaczane 229

posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka , cebulę i przyprawy.Wymieszać.Zamontować prostokątną końcówkę do kopytkomanii i napełnić pojemnik masą rybno-ziemniaczaną.Delikatnie przycisnąć przez kopytkomanię na ruchomą matę.Używając łopatki podzielić rybne paski na równe części.Smażyć

Moje domowe kucharzenie
Tarta Limoncello z persymoną 219

stopni).Przygotować masę. W rondlu zagotować na małym ogniu śmietanę, cukier, jaja i Limoncello, ciągle ubijając robotem na małych obrotach. Jak tylko masa zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny, gotować 1 minutę.Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową.Wstawić do piekarnika nagrzanego

SzczyptaSmaQ