mat gotuje - 500 przepisów (strona:8/34)

Świąteczny Kulebiak! 162

francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc, żeby zmiękły.II dzień: grzyby zostawiamy w tej samej wodzie i gotujemy je ok. 40minut.Grzyby przekładamy do miski, ale wodę ZOSTAWIAMY.Kapustę kiszoną (jeśli to konieczne) szatkujemy, wrzucamy do garnka, podlewamy 2 szklankami wody z grzybów (nada jej to fajny aromat(...)staram się usunąć liść laurowy i ziele angielskie. Nie lubię, gdy coś mi przeszkadza w trakcie jedzenia;) **Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj nie mam zahamowań. Uwielbiam ten pikantny smak!). Gotujemy ok. 10 min często mieszając. Ściągamy z ognia i czekam, aż farsz ostygnie.Nastawiamy piekarnik na 180'C. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki.Po otwarciu można je delikatnie rozwałkować. Przekładamy

Kitchens Alphabet
604. Słodka śmietanka. I cake pops! 98

więcej i gruszek i śmietanki *.*)*smażona z cukrem trzcinowym, masłem i cynamonem**gotowana z cukrem trzcinowymTa śmietanka jest genialna, niby takie banalne, ale w takich zestawieniu smakuje genialnie.A wczoraj postanowiłam zrobić porządek z resztkami ciasta które zostały po świętach. Tu macie efekty, cake pops. Dowodem, na to, że smakują genialnie jest to, że od czasu

More food, love and dreams
Wafle kajmakowe z prażonym słonecznikiem i ryżem 150

swoje ulubione wafle? a może jest ktoś kto w ogóle ich nie lubi?Składniki:paczka dużych wafli,1/2 kg ziaren słonecznika (bez łupinek),2 puszki kajmaku (masy krówkowej lub gotowanego skondensowanego mleka),spora garść prażonego ryżu.Słonecznik uprażyć partiami na suchej patelni. Kajmak podgrzać, żeby stał się mniej gęsty. (Odłożyć 3-4 łyżki do wysmarowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Morelkowo Brzoskwiniowo 6 195

chciałam zaprosić Was  na wspólną przygodę w kuchni.  Tak jak co roku gotujemy, pieczemy czy smażymy z użyciem morel, brzoskwiń oraz nektarynek.  W tym roku zaczniemy kilka dni wcześniej, bo już jutro, 10 lipca i bawimy się jak zwykle do końca sierpnia.   Jeżeli macie ochotę przyłączyć się do zabawy przygotujcie wpis i opatrzcie go banerkiem akcji.   W komentarzach

Sto kolorów kuchni
Domowe sushi 213

ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż(...)ręcznikiem papierowym).W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie kładziemy nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość ryżu.Smarujemy serkiem philadelphia i posypujemy sezamem. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z łososia, ogórka

kulinarnyJa
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 217

jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb i listki, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa z wywaru kroimy w średnią kostkę i odstawiamy na bok. Do gotującego się wywaru wrzucamy różyczki kalafiora,  wlewamy mleko i gotujemy(...)przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości. Gdy kalarior będzie już prawie miękki dodajemy warzywa z wywaru i gotujemy jeszcze chwilę aż do całkowitej jego miękkości. Garnek zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca wszystkie składniki zupy rozdrabniamy blenderem, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji kremu, finalnie doprawiamy do smaku. Krem odstawiamy

Symfonia Smaków
Kopytka 176

potrawy, które najlepiej smakują przyrządzone przez mamę?:) Ilość porcji: 6 Składniki: 0,5kg ziemniaków 250g mąki pszennej 1 jajko Sól Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką do mięsa (można również ugnieść praską do ziemniaków). Do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę oraz jajko, delikatnie mieszamy. Blat podsypujemy lekko mąką, wykładamy

Kolizje Smaków
Ryżowo kokosowy budyń z czekoladą 210

czekolady szczypta soli  bakalie lub świeże owoce do posypania  Ryż gotujemy z daktylami w mleku kokosowym do miękkości. Gdy ryż i daktyle są już zupełnie miękkie dodajemy czekoladę i miksujemy wszystko na gładką masę. Nakładamy  i posypujemy świeżymi owocami lub bakaliami.  Jeśli macie ochotę na wiosenną dietę zajrzyjcie do tej książki http://bit.ly/Oo6J5p.

Apetyczna babeczka
Łosoś.Wino. Cytryna. 158

wina. Cudowny aromat przygotowanego sosu uniósł się w powietrzu i wypełnił całą kuchnię. Kuchnię mam dość małą wiec zapach rozszedł się w oka mgnieniu. Zastanawiałam się jaki zapach poza gotującym się winem wprawia mnie w dobry nastrój. Na szybko zrobiłam w głowie listę swoich ulubionych aromatów. Lubię gdy dom przenika woń czekolady lub korzennych przypraw w czasie pieczenia ciasta. Szczególnie(...)skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili

Przysmaki Karolki
SUSHI 180

podgrzej tylko do rozpuszczenia się składników. Nie gotuj!SUSHI:MAKI (te duze ze zdjeć): Przed przystąpieniem do robienia sushi przygotuj sobie miseczkę z letnią wodą, w której będziesz moczyć palce, aby ryż się do nich nie kleił.Przygotuj sobie także wszystkie składniki do "nadzienia" sushi. Na stole połóż matę bambusową. 1,5 cm od jej brzegu rozłoż platek

Słodko-Słony Świat Ilony
Pikantna zupa wielowarzywna 196

Tomasza, a mianowicie zimowa minestrone. Wprawdzie nie byłabym sobą, gdybym słuchała w 100% wszystkich instrukcji, ale takie inspiracje są dla mnie bardzo cenne. Przecież o to właśnie chodzi w gotowaniu. Podążaj za swoim smakiem - chciałoby się powiedzieć i dużo w tym racji. Ja staram się wyznawać tą prostą zasadę i właśnie w taki sposób powstała... Pikantna zupa wielowarzywna na żeberku(...)przygotowujecie zupę po pracy, to dobrze byłoby to jednak zrobić. Żeberko zalewamy zimną wodą, tak żeby było całkowicie zanurzone, przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, a z powierzchni wody zbieramy wypuszczone przez mięso szumy. Gdy je usuniemy, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna kolendry i pieprzu, a także sól. Gotujemy na małym ogniu

Ratunku obiad
Pomarańczowa masa- orange curd, bez jajek i masła! 315

migdałową, to nie trzeba wtedy bawić się w mielenie).Z cytryny wycisnąc sok.Zblendowane pomarańcze, skórkę, sok z cytryny, migdały, cukier i wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (ok 30min.).Z podanych składników wyszło mi sporo masy, którą wypełniłam duże ciasto (pokażę w najbliższym czasie więc jeżeli ktoś lubi czekoladę i pomarańcze

Kraina Miodem Płynąca
Najgęstsza Owsianka z bananem 93

serek naturalnyreszta bananaPłatki, siemię, masło orzechowe i rozgniecionego banana zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż całość będzie bardzo gęsta. Przekładamy owsiankę na talerz lub do miseczki i podajemy z resztą banana i serkiem naturalnym :)Im bliżej świąt, tym bardziej nic mi się nie chce. Też tak macie

Kuchenny Skrawek Nieba
Szyszki z żurawiną 122

Skoro tu trafiliście to znaczy, że chcecie sami stworzyć domowe słodkości. A skoro macie taką ochotę to może spróbujecie przygotować domowe, żurawinowe szyszki z

Słodkie Przyjemności
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 161

Jesień to czas zup, zgodzicie się? Robią się praktycznie same (przynajmniej te z przepisów, po które ja sięgam), są sycące i wspaniale rozgrzewają po powrocie do

Pożeraczka, czyli raz adobrze