mat gotuje - 500 przepisów (strona:15/34)

Mięciutko mi...DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE. 371

plusuje u klienteli. Jeden Pan przybiegł wieczorem i pytał o amoniak, a z tego tytułu wywiązał się temat o piernikach. Na osiedlu, gdzie mieści się sklep już wiedzą, że gotuję i prowadzę bloga. Nim się obejrzałam, dostałam od Pana przepis na intrygujące pierniki. Są to pierniki dobowe, gdzie przygotowane ciasto zostawiamy na dobę. Nie byłam zbyt do nich przychylna(...)kupne). Wręcz jak biszkopciki. I co najważniejsze, nie muszą leżakować. Są od razu do jedzenia, nie twardnieją, nic się z nimi nie dzieje. Polecam. Jeśli jeszcze nie macie pierniczków, zdążycie na pewno! DOBOWE PIERNICZKI NA MAŚLANCE /od klienta;/ ok. 300 sztuk (w zależności od wielkości) 1 litr maślanki 1 kg cukru  Zagotowałam razem tak, aby powstał syrop

W kuchni Karmel-itki
Lekki deser z bezą i musem truskawkowym 171

Pysznych, słodkich przekąsek nigdy dość!Dlatego dzisiaj bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deserek z truskawek, jogurtu i ciastek bezowych :)Składniki:truskawkikilka bez ok 10 dag

Taste Of My Day
Intensywnie kokosowy pudding ryżowy 150

miodu/syropu z agawy/cukru) *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam) Przygotowanie:Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 239

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 157

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 159

     Kilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów

Gotowanie to kochanie
Bułki z owsianką 144

naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić  w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc. Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować(...)spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i  odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec

Ala piecze i gotuje
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 187

tych w restauracjach. Przecież sama wiem, z jakim dreszczykiem czekam na reakcję moich gości. To ona napędza mnie do działania i to dzięki niej wciąż chcę odkrywać więcej i gotować lepiej. Przechodząc do MOJEJ francuskiej zupy cebulowej, jej smak...zaskoczył mnie. Uwielbiam cebulę ( co może nie jest powodem do dumy) i wiem, że dzięki niej wiele potraw nabiera niesamowitego(...)mocno nie rumieni i nie podsmaża. Pod koniec duszenia zwiększ na chwilę ogień, zdejmij przykrywkę i chwilę podsmaż cebulę.Wlej podgrzany bulion, zamieszaj, dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 10 minut.Podawaj z pajdą chleba, posypaną dużą porcją sera. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy

Gotowanie to kochanie
Babka pomarańczowo orzechowa 287

marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu, aż wyparuje mniej niż połowa płynu. Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.Formę do pieczenia

Apetyczna babeczka
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 164

Przygotowanie:  Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i zimny jogurt. Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną(...)budyń domowy: 1,5 szklanki mleka 125 ml  syropu malinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Mieszamy mąkę w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z  syropem malinowym . Wlewamy rozrobioną mąkę . Gotujemy cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia . Gdy budyń ostygnie przekładamy na surowe ciasto i obkładamy budyń połówkami umytych, suchych żółtych i czerwonych mirabelek, posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najprostsza sałatka z tuńczyka 220

składniki potrzebne do jej zrobienia. SAŁATKA  Z TUŃCZYKIEM ok. 0,5 szkl. ryżu puszka tuńczyka w kawałkach ok. 0,75 puszki kukurydzy majonez gałka muszkatołowa pieprz  Ryżu gotuję tak trochę więcej niż 0,5 szklanki, oczywiście solę go. Tuńczyka i kukurydzę odsączam. Następnie łączę wszystkie składniki i mieszam z majonezem. Przyprawiam całość gałką i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę(...)podjadam, ale powiem Wam, że jakby tak ktoś miał silniejszą wolę, to najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce.  A jakie sałatki Wy robicie, jak nie macie ochoty tracić czasu w kuchni, a jednocześnie macie ochotę coś przegryźć

Co w głowie piszczy
Rozgrzewający gulasz 1397

dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet(...)już, już... Tylko zdjęcie zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu

Ratunku obiad
Śmietankowiec 356

Jeśli wolicie bardziej zwięzłą, można dać trochę mniej wody, np. zamiast 500 ml - 400 ml. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka jajeczna z szynką 282

Ostatnim czasem zauważyłam, że bardziej skupiłam się na prostym i szybkim gotowaniu, co cieszy się wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu.  Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka(...)pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę. Ps. Czy Wy też ostatnio macie takiego lenia i brak weny twórczej? Chyba jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora

Fabryka pomysłów
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 303

widoczny, ma być go więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być(...)tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej

Z Kuchni Do Kuchni