mat gotuje - 500 przepisów (strona:15/34)

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy 172

miodu/syropu z agawy/cukru) *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam) Przygotowanie:Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny łosoś pieczony w cieście francuskim z duszonym porem z curry 270

Tak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wspólne gotowanie. I pieczenie. Chleb z cukinią 187

Nie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 185

     Kilka dni temu udało mi się w końcu zdobyć upragnioną żurawinę, więc stawałam na głowie, by wymyślić jakieś ciekawe przepisy. Głowa pełna pomysłów

Gotowanie to kochanie
Bułki z owsianką 172

naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić  w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc. Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować(...)spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i  odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec

Ala piecze i gotuje
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 199

tych w restauracjach. Przecież sama wiem, z jakim dreszczykiem czekam na reakcję moich gości. To ona napędza mnie do działania i to dzięki niej wciąż chcę odkrywać więcej i gotować lepiej. Przechodząc do MOJEJ francuskiej zupy cebulowej, jej smak...zaskoczył mnie. Uwielbiam cebulę ( co może nie jest powodem do dumy) i wiem, że dzięki niej wiele potraw nabiera niesamowitego(...)mocno nie rumieni i nie podsmaża. Pod koniec duszenia zwiększ na chwilę ogień, zdejmij przykrywkę i chwilę podsmaż cebulę.Wlej podgrzany bulion, zamieszaj, dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 10 minut.Podawaj z pajdą chleba, posypaną dużą porcją sera. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy

Gotowanie to kochanie
Babka pomarańczowo orzechowa 309

marmolady pomarańczowej lub z pomarańczy  kandyzowana skórka pomarańczowa do przybrania 1. Pomarańcze umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wycisnąć sok. Sok gotować na małym ogniu, aż wyparuje mniej niż połowa płynu. Orzechy drobno posiekać, herbatniki dokładnie rozgnieść wałkiem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.Formę do pieczenia

Apetyczna babeczka
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 193

Przygotowanie:  Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 żółtka i zimny jogurt. Szybko wyrabiamy ciasto za pomocą haka robota. Przekładamy ciasto na silikonową matę i formujemy kulę, spłaszczamy i wałkujemy . Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk  kruche ciasto.  To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Formę na tartę smarujemy margaryną(...)budyń domowy: 1,5 szklanki mleka 125 ml  syropu malinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Mieszamy mąkę w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy z  syropem malinowym . Wlewamy rozrobioną mąkę . Gotujemy cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Przykrywamy folią i zostawiamy do ostygnięcia . Gdy budyń ostygnie przekładamy na surowe ciasto i obkładamy budyń połówkami umytych, suchych żółtych i czerwonych mirabelek, posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Najprostsza sałatka z tuńczyka 242

składniki potrzebne do jej zrobienia. SAŁATKA  Z TUŃCZYKIEM ok. 0,5 szkl. ryżu puszka tuńczyka w kawałkach ok. 0,75 puszki kukurydzy majonez gałka muszkatołowa pieprz  Ryżu gotuję tak trochę więcej niż 0,5 szklanki, oczywiście solę go. Tuńczyka i kukurydzę odsączam. Następnie łączę wszystkie składniki i mieszam z majonezem. Przyprawiam całość gałką i pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę(...)podjadam, ale powiem Wam, że jakby tak ktoś miał silniejszą wolę, to najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce.  A jakie sałatki Wy robicie, jak nie macie ochoty tracić czasu w kuchni, a jednocześnie macie ochotę coś przegryźć

Co w głowie piszczy
Rozgrzewający gulasz 1422

dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym makaronem, kopytkami czy po prostu z chlebkiem. Mnie smakuje zawsze, nawet(...)już, już... Tylko zdjęcie zrobię ;) Dzisiejszy przepis to mój sprawdzony sposób na gulasz. Kurczak jest mięciuteńki, a sos niezwykle aromatyczny. Poza tym zawsze wszystkim smakuje. Jeśli jednak macie inne wypróbowane przepisy na to danie, chętnie je przetestuję, a tymczasem życzę wszystkim miłego weekendu

Ratunku obiad
Śmietankowiec 375

Jeśli wolicie bardziej zwięzłą, można dać trochę mniej wody, np. zamiast 500 ml - 400 ml. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka jajeczna z szynką 305

Ostatnim czasem zauważyłam, że bardziej skupiłam się na prostym i szybkim gotowaniu, co cieszy się wśród Was sporą ilością pochlebnych opinii. Dzisiejsza propozycja również taka jest, dlatego że dobra kuchnia wcale nie musi być skomplikowana, o czym nie raz mogliście się już przekonać na moim blogu.  Natomiast w kwestii przedstawionego przepisu to sama nie wiem czy to już sałatka(...)pasta, aczkolwiek jest idealna jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a ostatnio często ją przygotowuję, gdyż mam na nią tzw. na nią fazę. Ps. Czy Wy też ostatnio macie takiego lenia i brak weny twórczej? Chyba jednak zbliżające się przesilenie wiosenno –zimowe mnie już dopadło. Składniki: 3-4 jajka ugotowane na twardo Puszka kukurydzy Biała część pora

Fabryka pomysłów
Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 316

widoczny, ma być go więcej niż ogórka. -ogórek gruntowy ze skórką -fasolka szparagowa żółta , Pani Gina dała zieloną. U mojej babci rośnie żółta. Więc jest żółta. Jako jedyny składnik gotuje się ją 5 minut od moment zagotowania wody! -marchewka -młoda cebula z całymi piórami + cebula fioletowa zwana inczej różową -trochę peperoncino . Signora Gina mówiła mi , że nie ma być(...)tamtejszy aromatyczny listek to jakby ze 3 tego z torebki, jest kolosalna różnica w zapachu, aromacie! Ziarno kolendry białej całej i gorczycy całej. Zużyłam ponad pół torebki z każdej.Gotować razem z cukrem, aż nabierze lekko brązowego koloru. Zalewać warzywa gorącą zalewą – odcedzając ją sitkiem- i mieszać sałatkę od czasu do czasu rękami. Zostawić na 8 godzin. Im dłużej

Z Kuchni Do Kuchni
NOWY ROK, NOWE PLANY 210

warsztaty kulinarne; - spędzić noc w pięciogwiazdkowym hotelu we Francji;- zjeść w trzygwiazdkowej restauracji;- wypić szampana z drobinkami złota;- zjeść najdroższy deser świata; - zagrać na koncercie z orkiestrą symfoniczną;- móc gotować z prawdziwą włoską mammą;- wybrać się do Rio na Karnawał;- dostać się na staż w kuchni do trzygwiazdkowej restauracji;Marzenia/plany duże. BARDZO DUŻE:- mieć własnego foodtruck'a* - odbyć kulinarną podróż(...)domowych nalewek dla szerokiego grona odbiorców; - wydać swoją książkę kucharską;- kupić samochód (najlepiej garbusa albo syrenkę);* a po odniesieniu sukcesu, otworzyć z przyjaciółmi ze studiów restaurację;A Wy jakie macie marzenia? Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z tuńczykiem 3922

ryżu 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy (ja użyłam niefiltrowanego, nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, który dał dodatkowo ciekawy, słonecznikowy posmak) przyprawy: biały pieprz, sól (niekoniecznie) Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (zwykle przez ok. 30 min.) i odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę

Ratunku obiad