zadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, zdjąć z palnika, przestudzić. Przetrzeć przez sitko, schłodzić w lodówce.Białka z pozostałym cukrem umieścić w dużej szklanej misce. Ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 55-60 st. C. Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka GotujeOd czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne
Ala piecze i gotujeKolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni. Ich upieczenie jest na prawdę łatwe
Ala piecze i gotujesmutne, jednoosobowe zdjęcia kompletnie nie przypadły do gustu. W sumie w ogóle mu się nie dziwie, nie od dziś wiadomo, że wszystko przychodzi łatwiej w parze. Spacery, wyjazdy czy gotowanie, nawet jeżeli jedna osoba obiad robi, a druga tylko później po nim zmywa. Ważne, że wspólnie spędzają czas nie tylko przy posiłku, ale przy świetnej zabawie w kuchni(...)grupie blogerów kulinarnych zaproszonych na świetną, wręcz niezapomnianą! imprezę we Wrocławiu było to zdjęcie. Czas spędzony w doborowym towarzystwie warto uwieczniać, by móc wracać do tych chwil, zawsze gdy macie na to ochotę :) Chyba widać, że świetnie się bawiliśmy, co?(Serio, to sami blogerzy kulinarni!)A czy Wy lubicie robić zdjęcia razem z przyjaciółmi? Świetnie! Właśnie
Słodkie PrzyjemnościoliwekmasłoSos kurkowy:Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu.Pieczone marchewki:Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy(...)klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego!* Jeżeli nie macie gotowego za'ataru to przygotujcie go samemu. Potrzebne będą: 4 łyżki tymianku, 2 łyżki prażonego sezamu, 1 łyżka sumaku, 1 łyżeczka soli. Wszystkie składniki należy dokładnie utrzeć
Food Squaredodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 35 minut w 180 stopniach. Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty. Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje
ciastkarnia na kruchym spodziesuszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość zależy od kwasusól,cukier,czerwone wino lub sok z cytrynyprzygotowanieDzień wcześniej zalać opłukane grzyby 2 szklankami zimnej wody. Następnego dnia grzyby gotować w tej samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić obrane i umyte warzywa (włoszczyzna + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać
Stare Garywszystkim nie brak mi pomysłów, a i Wy mnie równie mocno inspirujecie, przez co moja lista „do zrobienia” tylko się wydłuża. Ps. Od marca również ruszamy z kolejną edycją „gotowanie za głosowanie”, tym razem będzie to domowy fast food. Mam nadzieję, że ponownie ulegniecie moim propozycjom. Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu Sól Pieprz ½ kostki rosołowej lub ulubione przyprawy
Fabryka pomysłówSezon cukiniowy uwazam za otwarty.Pierwsze zbiory cukiniowe juz za nami,a pierwsze cukinie zjedlismy w salatce na surowo.Jesli jeszcze nie probowales,polecam przepis,tutaj:klik.Byla juz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razy, dlatego część, którą odstawiamy, przykrywamy folią spożywczą, aby nie wyschła. Po odczekaniu, wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować kolejne masy.Masa pistacjowa:200 g niesolonych pistacji100 g białej czekolady100 ml kremówkiPistacje zetrzeć w młynku lub w malakserze. Kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z gazu. Dodać posiekaną(...)puszystą masę, a następnie dalej miksując dodać mąkę i skrobię. Mleko zdjąć z gazu, dodać masę jajeczną, ciągle mieszając rozprowadzić dokładnie w mleku. Postawić na mały ogień i gotować przez około minutę do zgęstnienia. Przełożyć do salaterki i przykryć folią, by nie zrobił się kożuch. Po wystudzeniu przekładać różowe makaroniki.Solony karmel:1 szklana cukru (200 g)100 ml wody100
Food SquareSkładniki połączyć, dodać 2 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc.2. Następnie odcisnąć powstały sok, dodać cukier, ocet, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować chwilę do lekkiego zmiękczenia kapusty. Gorącą sałatą napełniać słoiki i dobrze zakręcone gotować przez 10 minut. Bajecznie ręcznie wykonane nakładki na słoiki niezmiennie od Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ
Apetyczna babeczkaKto by pomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są
Ala piecze i gotujetwarożkiem z cebulką i śmietaną ... Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony ze śmietaną z dodatkiem cebulki, szczypiorku, soli
Walijskie Pichcenie