często widoczne w kulturze popularnej, głównie amerykańskiej. Halloween najhuczniej jest obchodzony w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Aby tradycji – kulinarnie - stała się zadość… paluchy wiedźmy na Wspólne gotowanie z Formułą – USA, zorganizowane przez Darię. Czyj jest ten pomysł, naprawdę nie wiem, ale w internecie przepisy są identyczne. Składniki: - 225g miękkiego masła- 1 jajko- ¾ szklanki cukru(...)jedną część ciasta, dzielimy na kawałki i formujemy paluchy. Na jednym końcu kładziemy odrobinę dżemu malinowego i w to miejsce, jako paznokieć, wciskamy połówkę migdała. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przygotowane paluchy ponownie (z blaszką) wkładamy do lodówki na ok. 10-15 minut (ja włożyłam do zamrażarki na 5 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200° C, wstawiamy
mojewypiekiinietylkojeżeli używasz świeżego) i smaż przez 5 minut do zeszklenia. Przełóż zawartość patelni do miski. Do patelnie dodaj teraz czosnek, smaż przez minutę po czym dodaj śmietankę z parmezanem. Gotuj sos aż ser się rozpuści i zgęstnieje i dodaj puree z dyni. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej śmietanki i dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj
karmelowysól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, bazylia/oregano Przygotowanie: Kurczaka marynujemy w 1 łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jak będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (bazylia, oregano, papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C. W garnku rozgrzewamy 1 dużą(...)moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre kilka lat, można na niej grillować mięso, warzywa, robić grzanki, podgrzewać chleb, robić tosty francuskie... zastosowań jest mnóstwo :) polecam! A jeżeli nie macie jej pod ręką, możecie oczywiście usmażyć kurczaka na patelni lub w piekarniku
Kitchens Alphabetłódeczki do wypełnienia.Zostawiamy kilka oliwek do położenia na wierzchu.Sałatka/pasta idealnie pasuje do grzanek, które możesz zrobić w domu - u nas grzaneczki bezglutenowe/WYKONANIE SAŁATKI/PASTY:1. Gotujemy jajka na twardo,2. Kroimy cebulkę w bardzo drobną kosteczkę i mieszamy ją z pieprzem, bazylią, domową mieszanką suszonych warzyw i oliwą.3. Do cebuli dodajemy cały serek kremowy Arla Apetina
Wypisz Wymalujzielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojonej w kostkę1 jabłko1 szklanka cukru1 łyżka masła1 czubata łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka imbiru1/3 łyżeczki zmielonych goździków1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 kubka wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy przez 30min.Po tym czasie miażdżymy wszystko ubijaczką do puree i gotujemy kolejne 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy przetwory są już gęste zdejmujemy je z ognia
W kuchni wieczoremupieczone chipsy z boczku.Gdy woda w garnku się zagotuje lekko ją solimy, zmniejszamy ogień, aby delikatnie bulgotała, delikatnie wbijamy do niej jedno jajko. Czekamy, aż białko się zetnie i gotujemy jajko około minutę (żółtko ma pozostać płynne). Wyjmujemy jajko w koszulce za pomocą łyżki cedzakowej. Kładziemy jajko na kanapkę, lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.Smacznego
W kuchni KatieLubelski kociołek" znowu razem gotuje ! To już VI edycja, a jej tematem przewodnim są truskawki. Sezon na dobre się rozpoczął. Chyba już każdy, albo prawie każdy miał przyjemność zajadać się tegorocznymi truskawkami.Ja w przyszłym tygodniu zaczynam produkcje przetworów.A na truskawkową edycję "lubelskiego kociołka" przygotowałam lody jogurtowe z truskawkami. Pogoda dopisuje, słoneczko przygrzewa - lody być muszą ! Składniki:400 ml jogurtu(...)godziny wyjąc jogurt z zamrażarki. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do jogurtu - wymieszać.Do pojemniczków na lody wkładać partiami: jogurt, truskawki, jogurt, truskawki, jogurt.Zamrozić.Jeśli nie macie takich pojemniczków możecie wykorzystać np rożki lub miseczki waflowe do lodów. Pamiętajcie jednak, by nakładać do nich częściowo zamrożone lody. Wtedy nie rozmokną. Na inne smakołyki truskawkowe zapraszam
kolorowotorcikowoktórej wlewamy gorącą wodę. Liście moczymy około godziny, żeby pozbyć się słonego smaku. Po godzinie wyjmujemy liście. Z każdego liścia odcinamy ogonek i grubsze żyłki. Przygotowujemy farsz: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem
Sajkofanka smakupatelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko uchylone) z obu stron na złoty kolor.Sos pomarańczowy:Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencje syropu.Gotowym sosem pomarańczowym polewamy racuszki.Smacznego
Oryginalny smakżołądki dostałam dziś w osiedlowym sklepie mięsnym (chyba najlepszym, jaki znam). Dorodne sztuki! Oczyszczone i umyte włożyłam do wody, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, po czym gotowałam przez pół godziny. Po tym czasie wymieniłam wodę na nową i gotowałam jeszcze ok.45 minut. Ugotowane żołądki ostudziłam, po czym przekroiłam na paski ok.3mm, które następnie podsmażyłam na rumiano
Sajkofanka smakumnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 20 min. na średnim ogniu pod przykryciem, sporadycznie mieszając. 3. W tym czasie przygotowujemy grzanki: kajzerki kroimy na pół, potem na podłużne paseczki, a następnie w kostkę średniej wielkości. Wrzucamy(...)będzie się cudownie ciągnął;-)wariant b) jest to metoda mojego M. - najpierw talerz posypujemy startym serem i zalewamy gorącą zupą, następnie dodajemy grzanki i ponownie posypujemy odrobiną sera. Macie swoją wersję zupy cebulowej? Jeśli tak, koniecznie się podzielcie przepisem;-) no i dajcie znać, który wariant serwowania tej zupki Wy wolicie;-) Aaaaaa!!! I jeszcze jedno! Cebula jak to cebula
Restauracyjka LiterackaDrożdżówki z jagodami, z których nie wylewają się jagody - to jest to! Pyszne, delikatne i długo zachowujące świeżość. Do dzieła Kochani! Składniki na 12 szt: 500
Blondynka GotujeChałkę piekłam już dużo razy, ale nigdy nie zaplatałam z sześciu kawałków ciasta. Wreszcie nadeszła ta chwila i jestem z siebie i z końcowego efektu bardzo
Ala piecze i gotuje