kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU:1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka). 2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju). 3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą(...)kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujresztę składników wymieszanych z sosem sojowym. 5. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszamy.6. Wkrajamy grzybki i jeszcze chwilę dusimy. 7. Dodajemy przyprawy i odrobinę serka.Dodatkowo:- Gotujemy makaron ryżowy (u nas nitki, ale i wstążki będą świetnie pasować - wizualnie nawet bardziej). Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie(...)wydając urocze dźwięki i machając nam łapkami w akcie desperackiej prośby o podzielenie się. Musiał im się zapach spodobać. A to całkiem dobra opinia - one się znają. Jeśli macie ochotę na więcej:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujprzez około 25 minut na złoty kolor.NADZIENIE:Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki mleka wraz z cukrem.W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.*Jeśli dodajesz mascarpone to zmiksuj go lub dobrze
Słodko-Słony Świat Ilonytego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość przerobić na dania,. Nie ukrywam, że u mnie w domu za dynią się nie przepada i podchodzi do niej dosyć sceptycznie. W zeszłym roku robiłam raz zupę(...)nich zrobiła firma Winiary. Składniki wybrane do tej mieszanki są zmieszane we właściwych proporcjach przez WINIARY dając nam gwarancję pysznego smaku i wyglądu przygotowanej potrawy. A Wy jakie macie niekonwencjonalne pomysły, aby wykorzystać Pomysł na… kurczaka w ziołach z cytrynową nutą? Do 20 października czekam na Wasze propozycje, na najciekawsze czekają niespodzianki ufundowane przez firmę Winiary. Swoje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu(...)zjedzą 1 danie, większość 2 drugie dania, a nieliczni " smakosze" maksymalnie 3 dania. Średnia 2,5 na osobę jest bardzo dobra. Jeżeli uznacie , że to mało, że macie w rodzinie samych " smakoszy" to 3 dania w zupełności wystarczą. Z tych dań i tak 25 % po obiedzie, wróci do kuchni. Jeżeli następnego dnia mamy poprawiny
Kulinarny karnet Christopherakolejno postępujemy jak przy kopytkach, bo za pomocą noża dzielimy go na mniejsze kawałki (małe prostokąty). Z każdej cząstki robimy kulkę, a za pomocą palca wgniecenie na środku. Gotujemy na najmniejszym ogniu we wrzącej wodzie do ok.3 minut po wypłynięciu, odcedzamy i przekładamy do miski wysmarowanej masłem ( zapobiegnie to ich sklejeniu się). Całość łączymy i serwujemy wedle upodobań. Smacznego
Symfonia SmakówDzień dobry, W ramach kolejnego wspólnego gotowania razem z Emilią, Kasią i Panną Malwinną upiekłam uroczy chlebek z oliwkami, cebulą i miętą. Ten wywodzący się z kuchni cypryjskiej wypiek o nazwie Elioti, jest popularny również w Grecji. Tradycyjnie piecze się go w okresie Wielkiego Postu, kiedy to wyznawcy religii prawosławnej nie spożywają mięsa oraz produktów mlecznych, ale podobno obecnie przygotowuje(...)miętę możesz zastąpić innymi ziołami suszonymi lub świeżymi, np. natką pietruszki, czy kolendrą. Jeżeli będziesz używać ziół świeżych, dodaj je w kroku 3. razem z oliwkami i cebulą. Jeżeli macie ochotę przyozdobić bochenek warkoczem, oto jak to się robi: w etapie 3., po wygnieceniu ciasta, odetniecie od ciasta ok. 1/8 jego objętości. Rolujcie uzyskany kawałek ciasta, aż postanie
Chilli Czosnek i OliwaKolejne marzenie spełniło się! Oprócz gotowania moją pasją jest podróżowanie, jeśli połączymy obie pasje powstaną podróże kulinarne, czyli nowy dział od dzisiaj na moim blogu! Kilkudniowa wycieczka do Brukseli. 10 lat temu, z okazji wejścia Polski do UE wygrałam konkurs radiowy, w nagrodę poleciałam do Rzymu! Właśnie teraz kiedy przygotowuję dla Was wpis, w głowie mam tylko jedno(...)telewizora.... Love is everywhere, nawet tutaj! Tutaj musimy się zatrzymać, koniecznie! W Brukseli tuż przy Placu Luksemburg, na rogu znajdziecie zdrowe miejsce gdzie możecie kupić niemal wszystko na co macie ochotę, oczywiście zdrowego! Piękne, jasne miejsce od samego wejścia robi wrażenie. W lodówkach gotowe kanapki z bagietek z rozmaitymi dodatkami, spakowane tak, że ślinka cieknie. Sałatki, desery spakowane
Moja smaczna kuchniazwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Pesto z sałaty Na patelni prażymy orzechy włoskie i pestki dyni (odłóżcie trochę pestek dyni do posypania kopytek). Do misy blendera
ladykitchenWitajcie w Nowym Roku! Wyobraźcie sobie, że każdy z nas otrzymał właśnie 365-stronicową książkę i może w niej napisać najpiękniejszą historię. Zastanówcie się
Gotowanie to kochaniemiejsce w kuchni greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory
Chilli Czosnek i Oliwaprzepadam za taką zimą jaką mamy w tym roku. Dlatego wkleiłam lato. Tak rzadko spoglądamy w niebo, Ci co nie patrzą niech żałują, bo bywa piękne. Wiem, Blondynka Gotuje, blog kulinarny, gdzie przepis? Nie ma. Jestem Ja. Ostatnio coraz częściej zerkam na ilość tak zwanych fanów na Fan Page`u bloga na portalu Facebook. Z dnia na dzień(...)jeszcze kiedyś wspomnę, jeśli nie zapomnę ;) Wracając do moich facebook`owych fanów, to co robimy? Mam coś zrobić na ten 1000? Wrzucić zdjęcie z dziubkiem, upiec ciacho, zrobić wątróbkę? Macie jakieś propozycje Kochani? Wasza BLONDYNKA
Blondynka Gotujesokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje(...)także liście rzodkiewki, rzepy, buraka i selera naciowego. - nie wytępiajcie chwastów – pokrzywy, mniszka, tylko pozwólcie im rosnąć w pewnej części ogrodu, a będziecie mieć własne źródło zdrowych roślin - jeżeli macie ogródek, działkę, zasadźcie szpinak, buraka liściowego, różne sałaty, jarmuż – łatwo się je uprawia, będziecie mieć własną zieleninę (wielu Greków uprawia zieleninę w przydomowych ogródkach
Chilli Czosnek i Oliwaoliwek jest najczęściej podrabianym produktem, według danych zebranych przez naukowców z "Journal of Food and Science'. " (źródło) Dla mnie, wielkiej miłośniczki oliwy (używam jej prawie do wszystkiego, chyba że gotuję coś azjatyckiego), to wiadomość przerażająca. Gdy się o tym dowiedziałam, zaczęłam uważnie oglądać butelki stojące w mojej kuchennej szafce, aby sprawdzić, czy przypadkiem ktoś nie nabił mnie w butelkę.Niestety(...)stanie wykryć wszystkich zafałszować oliwy, np. nie jesteśmy w stanie wyczuć dodatku niektórych tanich olejów roślinnych. Czy w takim razie jesteśmy zupełnie bezbronni? Nie, pod warunkiem, że macie ochotę na małe eksperymenty:) Na tej stronie natrafiłam na dwa sposoby na zweryfikowanie, czy oliwa jest prawdziwa: Eksperyment nr 1: Oliwa z oliwek krzepnie pod wpływem niskiej temperatury. Zatem możecie
Chilli Czosnek i Oliwa