Czasami każda/y z nas ma TE dni. Jedni raz na miesiąc, inni trochę częściej, jednak zawsze przebiegają tak samo. Nieszczęście goni nieszczęście, płacz
Gotowanie to kochanieUff...Święta, Święta i po świętach...A ja nagle poczułam ich pełną atmosferę! Rodzinka zjechała się do domu i po raz pierwszy od długiego czasu jestem
Gotowanie to kochaniezdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...?Tarta z brukselką i kurczakiemSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 31 cm)ciasto kruche(...)czego powinnam zacząć. A przecież w piekarniku znów siedzi kolejne ciasto (długo nie potrafiłam się powstrzymać przed pieczeniem...), w głowie pomysły na kolejne, na półce tyle cudownych powieści... Macie może jakieś tajemnicze sposoby na rozciągnięcie doby...? Bo moje, przynajmniej ostatnio, są zdecydowanie zbyt krótkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeukładać je warstwami: Wadą ciasta filo jest to, że szybko wysycha, dlatego warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami odnośnie tego jak się z nim obchodzić zanim zabierzecie się do gotowania. Jeżeli używacie ciasta mrożonego, przed użyciem należy rozmrozić je w lodówce. Moje ciasto potrzebowało na to 2 godzin. W czasie rozmrażania opakowanie powinno pozostać zamknięte. Przygotujcie sobie wcześniej wszystkie(...)zależności od producenta. Niewykorzystane ciasto filo można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień, jeżeli zostało dobrze zawinięte w papier ochronny i folię. Podobno można je również ponownie zamrozić. Macie z tym jakieś doświadczenia? Sigara Böreği - ciasto filo nadziewane serem feta i ziołami przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking, Beverley Jollandsna 10 sztukczas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenieSkładniki
Chilli Czosnek i Oliwagodz3 spore cebulegarść żurawiny lub rodzynekgarść drobno pokrojonych suszonych śliwekłyżeczka cukrupieprz ziarnistysok z jednej cytrynyolejliść laurowydwa ziarenka ziela (rozgniecione)Wymoczone filety kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz
ladykitchenDuże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i odstaw na bok. Różyczki kalafiora ugotuj na parze (5-7 minut) w specjalnym naczyniu lub w metalowym sitku umieszczonym nad garnkiem z gotującą się wodą, odcedź i przełóż do przygotowanego naczynia do zapiekania. Przygotuj beszamel. Duży rondel rozgrzej na średnim ogniu i roztop w nim masło. Dodaj mąkę i dobrze razem wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwazostawiam pestki, nie przeszkadzają mi. Jeżeli przetrzesz pomidory przez sitko, nie tylko uzyskasz gładką konsystencję, ale również pozbędziesz się pestek z przecieru. Trudno jest mi napisać, jak długo masz gotować pomidory, bo to zależy od tego, ile zawierały wody, oraz jaką gęstość przecieru preferujesz. Może to być 15 minut, może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty
Chilli Czosnek i OliwaCoś do pochrupania..bardzo smaczne..takie ptysiowe słomki na pewno każdy jadł..można je kupić w sklepie ..ale można również zrobić je samodzielnie i będą
Moje domowe kucharzenieserowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Podajemy polane
W kuchni Katiewszystko jeszcze będzie czas...Póki co opowiem, co ostatnimi czasy skutecznie odciągnęło mnie od kuchni. Nie publikowałam, bo tak naprawdę - nie miałam czego. Nie piekłam, niemal nie gotowałam, żywiliśmy się kanapkami i błyskawicznymi obiadami z zamrażarki (ukłony dla Mamy D., która zaopatruje nas w zapasy na ciężkie chwile). Moją uwagę skupiły na sobie (niekoniecznie w wymienionej kolejności): praca (świąteczne przyjęcia(...)oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa te pierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam
Blondynka GotujeOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)domowej kiełbasy jest nieporównywalny – dobrze naczosnkowana, z wyraźnym aromatem majeranku i pieprzu, idealnie słona. Mięso jest spójne, nie rozpada się podczas krojenia. Jednym słowem – wyśmienita. Jeżeli jeszcze macie jakieś wątapliwości – kupić, czy zrobić – mam nadzieję, że ten wpis je choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia
mojewypiekiinietylkoCzas na przetwory.Zastanawiamy sie czy robic dzemy,konfitury.Czy nasze slodkosci zamkniete w sloikach sa zdrowe?No coz,pod wzgledem smaku , aromatu i wartosci odzywczych nigdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niepełna łyżeczka ziaren ziela angielskiego.Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować do miękkości. Jeśli jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem przepłukać ją zimną wodą. Ugotowaną kapustę wystudzić, odcisnąć wodę i posiekać na drobniejsze kawałki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywami.Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilony