zostawiam pestki, nie przeszkadzają mi. Jeżeli przetrzesz pomidory przez sitko, nie tylko uzyskasz gładką konsystencję, ale również pozbędziesz się pestek z przecieru. Trudno jest mi napisać, jak długo masz gotować pomidory, bo to zależy od tego, ile zawierały wody, oraz jaką gęstość przecieru preferujesz. Może to być 15 minut, może też być 1 godz. Oprócz soli możesz dodać do passaty
Chilli Czosnek i OliwaCoś do pochrupania..bardzo smaczne..takie ptysiowe słomki na pewno każdy jadł..można je kupić w sklepie ..ale można również zrobić je samodzielnie i będą
Moje domowe kucharzenieserowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotowe piersi z kurczaka kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Podajemy polane
W kuchni Katiewszystko jeszcze będzie czas...Póki co opowiem, co ostatnimi czasy skutecznie odciągnęło mnie od kuchni. Nie publikowałam, bo tak naprawdę - nie miałam czego. Nie piekłam, niemal nie gotowałam, żywiliśmy się kanapkami i błyskawicznymi obiadami z zamrażarki (ukłony dla Mamy D., która zaopatruje nas w zapasy na ciężkie chwile). Moją uwagę skupiły na sobie (niekoniecznie w wymienionej kolejności): praca (świąteczne przyjęcia(...)oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa te pierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam
Blondynka GotujeOkres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki(...)domowej kiełbasy jest nieporównywalny – dobrze naczosnkowana, z wyraźnym aromatem majeranku i pieprzu, idealnie słona. Mięso jest spójne, nie rozpada się podczas krojenia. Jednym słowem – wyśmienita. Jeżeli jeszcze macie jakieś wątapliwości – kupić, czy zrobić – mam nadzieję, że ten wpis je choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia
mojewypiekiinietylkoCzas na przetwory.Zastanawiamy sie czy robic dzemy,konfitury.Czy nasze slodkosci zamkniete w sloikach sa zdrowe?No coz,pod wzgledem smaku , aromatu i wartosci odzywczych nigdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niepełna łyżeczka ziaren ziela angielskiego.Kapustę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ugotować do miękkości. Jeśli jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem przepłukać ją zimną wodą. Ugotowaną kapustę wystudzić, odcisnąć wodę i posiekać na drobniejsze kawałki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć
Codzienna kuchnia niecodziennawarzywami.Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonykapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU:1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka). 2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju). 3. Kapustę odciskamy z wody (bardzo dokładnie) i łączymy z cebulą(...)kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziecie w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujresztę składników wymieszanych z sosem sojowym. 5. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszamy.6. Wkrajamy grzybki i jeszcze chwilę dusimy. 7. Dodajemy przyprawy i odrobinę serka.Dodatkowo:- Gotujemy makaron ryżowy (u nas nitki, ale i wstążki będą świetnie pasować - wizualnie nawet bardziej). Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie(...)wydając urocze dźwięki i machając nam łapkami w akcie desperackiej prośby o podzielenie się. Musiał im się zapach spodobać. A to całkiem dobra opinia - one się znają. Jeśli macie ochotę na więcej:zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów znajdziesz w zakładce "PRZEPISY
Wypisz Wymalujprzez około 25 minut na złoty kolor.NADZIENIE:Zagotuj w garnuszku z grubym dnem 2 szklanki mleka wraz z cukrem.W trzeciej szklance rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń (sprawdź czy jest dla Ciebie wystarczająco słodki)Zdejmij z ognia i pozostaw do ostudzenia.*Jeśli dodajesz mascarpone to zmiksuj go lub dobrze
Słodko-Słony Świat Ilonytego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość przerobić na dania,. Nie ukrywam, że u mnie w domu za dynią się nie przepada i podchodzi do niej dosyć sceptycznie. W zeszłym roku robiłam raz zupę(...)nich zrobiła firma Winiary. Składniki wybrane do tej mieszanki są zmieszane we właściwych proporcjach przez WINIARY dając nam gwarancję pysznego smaku i wyglądu przygotowanej potrawy. A Wy jakie macie niekonwencjonalne pomysły, aby wykorzystać Pomysł na… kurczaka w ziołach z cytrynową nutą? Do 20 października czekam na Wasze propozycje, na najciekawsze czekają niespodzianki ufundowane przez firmę Winiary. Swoje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiec w 175 st. C. przez 30 minut, aż wierzch się zezłoci.Ostudzić w uchylonym piekarniku.Jeżyny umyć i osuszyć.Cukier zagotować z połową wody i sokiem z cytryny. Gotować kilka minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Dodać jeżyny, krótko gotować. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do garnuszka, wymieszać. Zagotować.Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, ale jeszcze ciepłe jeżyny
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu(...)zjedzą 1 danie, większość 2 drugie dania, a nieliczni " smakosze" maksymalnie 3 dania. Średnia 2,5 na osobę jest bardzo dobra. Jeżeli uznacie , że to mało, że macie w rodzinie samych " smakoszy" to 3 dania w zupełności wystarczą. Z tych dań i tak 25 % po obiedzie, wróci do kuchni. Jeżeli następnego dnia mamy poprawiny
Kulinarny karnet Christophera