Często robię to ciasto bo bardzo nam smakuje. Puszysty i delikatny biszkopt z pysznym kremem z dodatkiem karmelizowanego słonecznika. W wersji dla dorosłych polecam dodać spirytus
Ala piecze i gotujewodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje. KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadać! ) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Odcedzamy , studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę
Ostra na Słodkokaloryczny niż miód;-) 1. Naleśniki smażymy na kapce oleju rzepakowego. 2. Rozmrożone wiśnie wrzucamy wraz z sokiem do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę korzenną, aromat migdałowy, cukier trzcinowy i gotujemy ok 15 min na średnim ogniu, sporadycznie mieszając. 3. Dodajemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą, mieszamy i chwilkę jeszcze gotujemy. 4. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu
Restauracyjka Literackachili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć z zupy trawę cytrynową i wyrzucić. Trochę przestudzić i przetrzeć na krem przy pomocy blendera. Na tym etapie możemy zupę zamrozić
Stare GaryDzisiaj mój debiut w przygotowywaniu frittaty. Co prawda często robię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w
Zgrabne GotowanieCzerwiec to pora kwitnienia czarnego bzu (Sambucus nigra).Przez lata zapomniany czarny bez wraca do lask.Krzew posiada drobne gwiazdziste kwiaty zebrane w rozlozyste baldachogrona wielkosci nawet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pani Karoliny 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, rozdrobnić blenderem i zagotować. 2. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów.3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny
Apetyczna babeczkaproszek do pieczenia.Całość szybko zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy domowy budyń.Mleko (2 szklanki) z ziarenkami i laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez około 8-10 minut.W oddzielnym naczyniu mieszamy obie mąki z pozostałym mlekiem. Wyjmujemy wanilię. Do gorącego mleka wlewamy wcześniej wymieszaną mąkę. Masę cały czas
Słodkie PrzyjemnościPopołudnie, w okolicach godziny siedemnastej trzydzieści. Dziś. Siedzę sobie na kanapie z nosem przyciśniętym niemal do ekranu laptopa i wpatrując się w jedne piękniejsze od
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowsianka na mleczku kokosowym z białą czekoladą i malinamiCzekolada przywieziona z Włoch, uwierzycie, że ta kostka ma 100g? Kilka dni bez gotowania owsianki i już mi nie wychodzi taka gęsta, no nic przypomnę sobie. Na wpis o wyjeździe musicie jeszcze trochę poczekać, tysiące zdjęć mnie przerosły. Przy każdym muszę się zatrzymać. Przypomnieć. I uśmiechnąć. Z każdym wiążą się(...)siebie innymi oczami. Klapki które powoli znów zaczęły zamykać mi oczy, uchyliły się. Może nie są otwarcie całkowicie, ale jest lepiej. A jak na razie macie moje wczorajsze drugie śniadanie :)omleciki jajeczne smażone na maśle podane z dżemem brzoskwiniowym i borówkamiCzy wy też tak macie, że gdy wam smutno dołujecie się jeszcze muzyką
More food, love and dreamsWlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia sosu. doprawić solą i pieprzem, polać filety
Apetyczna babeczkaZrobiłam pyszne tureckie bajgle. Są mięciutkie w środku a skórka jest lekko słodka i chrupiąca. Nie ma potrzeby ich jeść z dodatkami ponieważ same w sobie
Ala piecze i gotujezadanie, na wycięte i napełnione kółka, układamy drugie wycięte koło, które wycinamy okrągłą, nieco mniejszą foremką - tworząc coś na kształt okrągłych ravioli. W ten sposób oszczędzamy cenny czas.Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnie.Podajemy z kleksem śmietany z dodatkiem cukru.Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, zdjąć z palnika, przestudzić. Przetrzeć przez sitko, schłodzić w lodówce.Białka z pozostałym cukrem umieścić w dużej szklanej misce. Ustawić na garnku z gotującą wodą i mieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a masa osiągnie temperaturę 55-60 st. C. Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka GotujeOd czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne
Ala piecze i gotuje