mat gotuje - 500 przepisów (strona:2/34)

Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami 353

Nie macie czasu i pomysłu na obiad? Zachęcam do skorzystanie z mojego przepisu. Szybki, nieskomplikowany i pyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar

Mania Gotowania
Rura Gospodarza 195

razu mówię, że jeśli liczycie na idealne, sklepowe kształty to możecie się przeliczyć. Najważniejsze jest, aby ciasto nie skleiło się w trakcie gotowania. Wypchane farszem i tak nabiorą odpowiednich kształtów. Chyba, że macie jakiś pomysł na wypchanie rurek w trakcie gotowania ich we wrzątku, aby się nie odkształcały? Ugotowane cannelloni prezentowały się całkiem przyjemnie; wyszło mi 12 sztuk

bastalena
Tort ptysiowy 167

przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h.Karmel przygotowujemy z cukru śmietanki i masła. Możecie użyć również kajmaku kupnego lub zrobionego samodzielnie, z gotowanego słodkiego mleka skondensowanego. Tutaj macie opis jak samemu zrobić karmel - > tuBlaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą jest karmel

Słodkie Przyjemności
Pudding z chałki 238

dziś, wreszcie dziś - mam dla Was obiecany przepis na pudding z chałki.Pudding przygotowywałam podczas gotowania na Moście Kultury w ramach akcji "Latające Talerze" i Cisowianka. Gotujmy zdrowo - mniej soli".Jeśli macie w domu czerstwą chałkę, inne słodkie bułki, czy nawet jasne pieczywo - śmiało - użyjcie ich do takiego puddingu.A ja mam już plan na inną wersję smakową

kolorowotorcikowo
Włoskie bułeczki ziołowe 137

moje bułeczki w wersji pełnoziarnistej.  Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło:) To taka ogólna rada - jeżeli nie macie jakiegoś składnika, kombinujcie i gotujcie dalej. Bułeczki mają dość twardą skórkę, ale miękki środek. Są bardzo aromatyczne - pachną ziołami i koprem włoskim.  Kształt i wielkość bułeczek zależy od naszej wyobraźni - możemy je wyciąć miseczką

Chilli Czosnek i Oliwa
Konkurs z pyszne.pl 102

Dzień dobry!Mam dzisiaj dla Was szybki konkurs!Kiedy lodówka jest pusta, bo zapomnieliście o zakupach albo nie macie czasu lub chęci na gotowanie, wystarczy złapać za telefon/mail i zamówić jedzenie do domu! Nawet mnie czasem nachodzi takie lenistwo :-). Zatem mam dla Was...3 bony, każdy o wartości 50 zł  na zamówienie jedzenia online

Pora coś zjeść
Gulasz z maślakami 147

nawet mi smakowała (kolejny dowód, że smak mi się zmienia podobnie było z awokado:P). Kasza gryczana Risana w 6 minut jest prażnona dlatego czas jej gotowania jest taki krótki. Jeśli macie mało czasu na przygotowanie posiłku ta kasza sprawdzi się idealnie i obiadek będzie błyskawiczny.składniki:450 g szynki wieprzowej400 g mrożonych maślaków1 litr wodysól z pieprzem

Monia miesza i gotuje
Kebab z mięsa mielonego 206

Jeśli macie ochotę na domowego kebaba to zapraszam na przepis. Naprawdę warto. Ja osobiście bardzo lubię jedzenie typu fast food, lecz staram się je

Mania Gotowania
Sałatka z groszku i zielonej fasolki z parmezanem 143

letnie strączki:)Ja gorąco zachęcam Was do spróbowania fasolki Mamut, jeśli ją gdzieś wypatrzycie. Jest bardziej mięsista i super wygląda, ale trzeba ją troszkę dłużej gotować. Bardzo zasmakowała mojemu Mężowi.  Jeżeli tylko macie dostęp do świeżego groszku, zróbcie tę sałatkę koniecznie! A jeśli nie macie, sięgnijcie po mrożony, będzie (prawie) równie dobra;) P.s. Polecam(...)ząbek czosnku, 3 łyżki octu z białego wina, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz Przygotowanie: Odetnij końcówki z zielonej fasolki. Fasolkę Mamut pokrój skośnie na mniejsze części. Wyłuskaj świeży groszek. Gotuj warzywa przez 3-5 minut we wrzątku, zacznij od fasolki Mamut, gdyż ona gotuje się najdłużej, a na końcu dodaj zielony groszek. Warzywa odcedź i przelej zimną wodą, aby zahamować

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto czekoladowe z bakaliami 110

się uda to nawet tworząc prawdziwe dania za sprawą nowej płyty indukcyjnej. Co prawda jeszcze jej nie wybrałam - może macie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie

Słodkie Przyjemności
Tagliatelle w sosie cytrynowo-ziołowym z cukinią i oscypkiem 154

Kiedy nie macie zbyt wiele czasu  na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle1 młoda cukiniaskórka starta z cytryny i 3 łyżki sokuok. 1 łyżki ziół do pizzy1 łyżka masła1 łyżka mąki2 łyżki oleju1 szklanka słodkiej śmietanki 18%tarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku

Czerwień i błękit
Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka 1390

złoto, dodać czosnek i chili, krótko przesmażyć, później dodać cebulę i paprykę. Smażyć, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pomidory. Dusić, aż pomidory się rozpadną, dodać koncentrat. Zdjąć pokrywkę i gotować dalej, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sos ziołami, cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać

Mania Gotowania
Last minute dekoracje Halloween 151

Jeśli nie macie pomysłów i czasu na latanie po sklepach, lub chcecie stworzyć prostą, ale niepowtarzalną dekorację na Halloweenowe party - tutaj macie

Gotowanie to kochanie
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 148

Czy macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest niewatpliwie cukinia.Bardzo minimalistyczna w smaku,a jakze pyszna.Nie moze sie znudzic, bo stwarza niezliczone mozliwosci jej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsianka, czyli rozgrzewająca "zupa śniadaniowa" 126

suchych składników 4 szklanki wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną się pienić, wtedy dodajemy pozostałe składniki: ziarna, owoce suszone oraz świeże, wcześniej starte na tarce o grubych oczkach oraz miód wg uznania, ja dodaje 2 łyżki stołowe, cynamon (płaska łyżeczka) i starty na najmniejszych oczkach tarki imbir. Jeśli nie macie świeżego korzenia imbiru, możecie użyć(...)przyprawy. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut. Pod koniec wlewamy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Danie może nie zachwyca wyglądem, ale z pewnością uwiedzie Was smakiem. Ja najbardziej lubię je na drugi dzień, gdy wszystkie smaki przenikną się, dlatego przyrządzam je zawsze dzień wcześniej :). Ta porcja wystarcza na ok. 4 dni dla jednej osoby. Smacznego

Taste Of My Day