masa makowa - 2519 przepisów (strona:33/168)

TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 169

wiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową.     Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 500 g maku(...)mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam  do gazy i odcisnęłam z niego wodę. Wsypałam go go miski

potrawyregionalne
Piwoszki z makiem - idealne na święta 109

Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne tradycyjne  ciasteczka na piwie, tym razem z  masą makową  Helio idealna do świątecznych wypieków, polecam.  Tym którzy ich nie znają powiem że są to bardzo proste ciasteczka bez jajek i proszku do pieczenia,  zawsze się udają i wybornie smakują. Jako nadzienie można użyć powideł,  sera(...)masy makowej. Jeśli obawiacie się posmaku piwa to powiem że wcale go nie czuć,a dzięki niemu ciasteczka ładnie urosną i będą pulchne. Zapraszam :)   Składniki: 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru pudru 1  cukier waniliowy 1/2 szklanki piwa 200 g masła  około 1 kopiastej szklanki masy makowej z bakaliami Helio   cukier puder do oprószenia

Sama słodycz i szczypta chili
Pleciony makowiec 195

makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g  mąki   230 g  mleka  (1  szkl(...)dwie   porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej  folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej.   Ciasto  zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia

SzczyptaSmaQ
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 188

cukier – 150 g* mąka pszenna – 250 g* olej – 100 ml* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* cukier wanilinowy – 1 op* domowa masa makowa – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy(...)cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).Studzimy!Zajadamy!Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 635

łyżki do warstwy serowejłyżeczka mąki  6 łyżek cukru150 g miękkiego masłaPolewa Czekoladowa:50 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznejok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony(...)wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia

Słodka Strona
Drożdżowa choinka z makiem 107

roztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo(...)drobnych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować

Kuchnia Bon Appetit
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 114

łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła 3 białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem,odstawiamy do wystudzenia.Następnie dodajemy pozostałe składniki masy makowej i razem mieszamy.Odstawiamy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawiamy.Roztapiamy masło.Do miski wsypujemy mąkę,cukier,jajka,żółtka,śmietanę.Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy(...)elastyczne ciasto i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części.Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt i posmarować cienko masą makową.Dość ściśle zwinąć w roladę i przełożyć do keksówki.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy. Możemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 568

mleka kokosowego 80 g gęstej śmietany 30% 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie słodzik (stewia lub erytrytol) albo ksylitol lub cukier do smaku Składniki na masę makową: 90 g suchego maku (ziarenka) lub mielonego suchego maku (nie ten mokry z puszki) 200 ml wody 30 g roztopionego tłuszczu (masło – DO, LCHF, keto lub olej kokosowy – LCHF(...)minut. Garnek zdjąć z ognia, przykryć pokrywka i odstawić na ok 1 godzinę. Wystudzony mak odsączyć z ewentualnego nadmiaru wody na sitku lub przez gazę. Nie polecam gotowej masy makowej z puszki z bakaliami ponieważ zawierają skrobię lub mąkę kukurydzianą a także często cukier. Wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, łupiny babki jajowatej, sproszkowana wanilię oraz proszek do pieczenia. Opcjonalnie

Ola la LCHF
Wieniec drożdżowy z makiem 139

drożdży (lub 10 g suszonych) 2 całe jajka 100 g rozpuszczonego masła 300 ml ciepłego mleka Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki wrzątku Masa makowa: 300 g niebieskiego maku 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu kilka kropli aromatu migdałowego kilka(...)kropli aromatu pomarańczowego ½ szklanki cukru pudru 2 całe jajka 30 g rozpuszczonego masła * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy

Food Square
Makowe bułeczki z gwiazdką 251

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła lub margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego DODATKOWO: 1 żółtko(...)łyżki mleka Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę

https:KKuchniaMniam
Strucla z makiem na proszku do pieczenia 151

Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia 2 jajka 200 g cukru 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1,5 szklanki mleka Masa makowa: 350 g maku(...)migdałów 150 g suszonych owoców, np. moreli, śliwek czy rodzynek  1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody różanej Przygotowanie: Masa makowa: Gotowy mak zmielony wystarczy tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić.  Suszone owoce zalać wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę. Masło

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczny makowiec luksusowy 146

wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię.     Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku 3 białka jaj szczypta soli 4 łyżki(...)waniliowego 150g orzechów laskowych 150g rodzynek 150g płatków migdałowych 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki dowolnej marmolady Dodatkowo: lukier do polania makowca siekane orzechy do posypania     *** Przygotowujemy masę makową. Orzechy oraz migdały kroimy na drobne kawałki. Do zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy i bakalie, mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli

Blog z Apetytem
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 190

rodzynek lub suszonej żurawiny 25 g posiekanych dowolnych orzechów 1 i 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki masła o temperaturze pokojowej  Przygotowanie:     1. Masa makowa -  mielony mak zalewamy wrzątkiem, tylko do przykrycia, odstawiamy pod przykryciem na ok 20 min, następnie odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy gazy 2. Mieszamy(...)jabłek odcinamy górną część, wydrążamy środek, ostrożnie żeby nie przebić jabłka na wylot 5. Jabłka smarujemy z wierzchu masłem, następnie obtaczamy w cukrze brązowym, do środka jabłka nakładamy masę makową, przykrywamy wierzchem jabłka i stawiamy jabłka do naczynie żaroodpornego, wstawiamy całość do piekarnika na ok 10 min 6. Sok jabłkowy mieszamy z lekko rozgniecionymi ziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi

Słodki Kompromis
Gwiazda drożdżowa z makiem 135

zrobienie gwiazdy. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne, a takie ciasto ślicznie wygląda i łatwo można sobie oderwać porcję do zjedzenia. Ja przygotowałam gwiazdę z gotową masą makową z puszki, ale równie dobrze może to być Nutella czy marmolada.   Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 3 żółtka 100 g cukru 100 g masła(...)świeżych drożdży 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny kilka kropel aromatu waniliowego szczypta soli 350 g masy makowej 1 białko Przygotowanie Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy 100 ml mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy aż składniki się połączą i rozczyn odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 15 min, aż podwoi

e-PrzepisyKulinarne
Makowiec 74

się składa, że mąż dostał w paczce świątecznej gotową masę makową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie.  Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi(...)ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej (850g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 250dag twarogu 15dag masła 15dag bakalii lukier i kandyzowane skórki owocowe do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojone

Danka Pichci