500g serka mascarpone ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 3-5 łyżek mleka *** Do przygotowania masy makowej używam kupionego w paczce zmielonego maku (nie mylić z masą makową z puszki). Zmielony mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę(...)ręczniczek kuchenny *** *** Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę *** *** utartych żółtek dodajemy odciśnięty mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia *** *** Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników *** *** W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 26x21cm (lub podobnej
Blog z Apetytemmałe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera.Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy.Masa serowa: Ser przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki(...)które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła.Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch.Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. (aż wierzch ciasta się zarumieni).Rada: Im tłustszy ser tym mniej dajemy oleju, najlepiej gdy masa serowa jest jednolita
Czerwona Porzeczkałyżka masła Czas przygotowania około 2 godziny na przygotowanie obu mas + 1,5 godziny na pieczenie Liczba porcji Tortownica średnicy 24 cm (około 10 kawałków) Wartości odżywcze w porcji (bez dekoracji) Kalorie: 415 Białko: 13,2 g Tłuszcze: 30,7 g Węglowodany: 24,4 g Przygotowanie Masa makowa Mak wsypujemy do garnka i zalewamy mlekiem (około(...)mieszamy z masą serową. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć także foremki kwadratowej lub podłużnej o pojemności zbliżonej do tortownicy) wykładamy obie masy. Na dno kładziemy cięższą masę makową, wyrównujemy powierzchnię i na nią wylewamy sernikową. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute
Analiza Smakuczasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone(...)utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniaczasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa makowa: podgrzać mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone(...)utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki pszennej 100 g masła 100 g cukru mała szczypta soli 40 g świeżych drożdży 125 ml mleka (pół szklanki) 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 puszka masy makowej – u mnie Helio cukier puder do oprószenia makowców Przygotowanie: Do garnuszka wkładamy masło, wsypujemy cukier i wlewamy mleko. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia masła, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Odlewamy około(...)różny, u mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej, mieszamy łyżką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 1-1,5 cm. Na każdym placku rozsmarowujemy naszą masę makową (po pół masy
Słodkie okruszkinarobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów(...)masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki
Mieszam w Garnkunarobimy się przy samej masie jak i przy wyrabianiu ciasta. Taki makowiec to idealna propozycja dla tych, którzy boją się robienia ciasta drożdżowego do tradycyjnej strucli makowej. Bo może nie wyrosnąć, bo masa może oddzielić się od ciasta…. Tutaj nie musimy się niczego bać. Mieszamy, wylewamy na blachę, pieczemy i cieszymy się wyśmienitym smakiem. Bardzo polecam dla wszystkich fanów(...)masy dodajemy bakalie, aromat migdałowy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puch z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki
Mieszam w GarnkuSmakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania Mleko lekko podgrzać. Drożdże wymieszać z jedną(...)rozwałkować w kształt okręgu o grubości ok. 2 mm i średnicy ok. 32 cm. Przeciąć nożem na 12 części (pokroić jak pizzę). Na każdy trójkąt z ciasta kłaść łyżeczkę masy makowej. Ciasto zawijać w kształt rogala, zaczynając od podstawy trójkąta. Trzeba dokładnie je sklejać, żeby mak nie wydostał się w trakcie pieczenia. Jeśli jednak w kliku przypadkach rogal podczas pieczenia
Bulliomąki z proszkiem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę, odrywamy od góry papier do pieczenia i zawijamy całość ostrożnie na kształt rolady. Jak przygotować masę makową do naszej rolady biszkoptowej(...)mieszamy. Pod koniec dodajemy mix bakalii. Gotujemy całość tylko do momentu zgęstnienia masy (nie za długo). Ostatni etap przygotowań rolady makowej na biszkopcie: Ostrożnie rozwijamy nasz biszkopt i wykładamy na niego jeszcze ciepłą masę makową z bakaliami. Równomiernie rozprowadzamy pozostawiając około 1-2 cm bez masy. Ponownie zawijamy naszą roladę. Naszą roladę z makiem wkładamy na 2-3 godziny
Słodkie okruszkimakowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa makowa kładziona jest na przemian z warstwami ciasta drożdżowego. Czasem jedna z warstw makowych zastępowana jest masą orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo(...)pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, albo pozostawić takie, jakie jest. Makowiec warstwowy to proste ciasto, z prostych składników, które wymaga nieco starań, ale jest kwintesencją pysznych, tradycyjnych
Trzeci talerzpyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu. Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm: Spód: 0,5 kostki masła 3 jajka 100 ml oleju 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Warstwa makowa: ok 1,7 kg masy makowej (u mnie(...): Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić. W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów. Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Piec ok 60-65 minut
Ze smakiem i z pasjąodchodziło od ręki lub od ścianek robota (ja wyrabiam robotem kuchennym). Przekładamy do np. szklanej miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką na ok. 90 min. do wyrośnięcia. w tym czasie przygotowujemy masę makową. składniki na masę makową: 500 g maku suchego 170 g cukru 3 łyżki miodu płynnego 6 białek 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich, posiekanych 50 g kandyzowanej skórki(...)wykonanie makowców: Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą osobno rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, gdyż ciasto trochę jest luźne. Na każdy prostokąt ciasta wykładamy w miarę równomiernie masę makową, pozostawiając po ok. 2cm od brzegów. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w papier do pieczenia, pozostawiając ok. 1 cm luzu. Przekładamy na dużą blachę i pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaciasta francuskiego z masą makową. Ja użyłam gotowej masy od Helio. Przygotowanie choinki bardzo proste i szybkie, a efekt jest super :-) U mnie choinka z jednego ciasta francuskiego, taka mniejsza, ale można zrobić z dwóch i wtedy będzie duża. Miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego masa makowa z bakaliami u mnie Helio 1 jajko(...)Ciasto francuskie układamy na papierze na którym będziemy piekli choinkę. Na połowę wykładamy masę makową, drugą połowę zostawiamy pustą ( połowa w pionie, żeby potem ciasto nakryć drugą połową, tak jak byśmy przewracali stronę książki). 2. Połowę z masą nakrywamy ciastem bez masy. Nic nie rozcinamy. Troszkę przyciskamy. Ostrym nożem wykrawamy kształt choinki. Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka. 3. Teraz
kruche babeczkiSkładniki: 3 sztuki jajka, 1/4 szklanki cukier, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1 puszka masa makowa(...)kefir, 2,5 szklanki mąka tortowa, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, - w opisie lukierjajka, cukier, olej, kefir, masę makową dobrze wymieszać rózgą lub łyżką oleju i cukru daje mniej bo masa makowa jest tłusta i słodka do masy dać mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" na dość gęste ciasto płaska forma silikonowa
W Mojej Kuchni Lubię