Polecam więc:) składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szkl cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku masa makowa: 200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem(...)śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu (np z czarnej porzeczki) 2 galaretki brzoskwiniowe masa makowa: Mleko z cukrem i masłem doprowadzić do wrzenia, dodać miód i mak, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać amaretto, przykryć, odstawić do wystudzenia. ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę
6niebostrony Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka 100 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka masy makowej Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i schłodzić. Dodać do niej resztę składników mokrych czyli: mleko i jajko. Wszystko wymieszać. W oddzielnym naczyniu połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)wszystko połączyć. Przygotować foremki na muffiny. Ja mam silikonowe więc smaruję je pędzelkiem maczanym w rozpuszczonym maśle. Gotowe ciasto napełniać do ½ wysokości, a następnie położyć na nią łyżeczkę masy makowej. Masę makową przykrywać ciastem . Gotowe muffiny powinny być wypełnione do 2/3 wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone wyjąć
Na słodko lub wytrawnieSkładniki na 2 strucleCIASTO:żółtka - 3 sztcukier waniliowy- 1 sztmargaryna Palma w złotym opakowaniu - 0,5 kostcukier - 3/4 szkldrożdże - 5 dagmąka 50 dagmleko -1 szklMASA MAKOWA:masa makowa - 1 puszkaPOLEWA CZEKOLADOWAśmietana - 2 łyżkikakao - 2 łyżkimargaryna palma - 2 łyżkicukier - 2 łyżkiDODATKOWOPosypka cukierkowa kolorowa PRZYGOTOWANIE:Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę(...)masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć struclę, piec w nagrzanym piekarniku 40 minut w 180 stop. Gotowy struclę makową, polać polewą, posypać kolorową posypką
Kuchnia Danusi130g mieszanki keksowej (możemy użyć dowolnych bakalii radzę użyć miękkich bakalii jak rodzynki, morele, figi) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Masa Makowa: 1. Do garnka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy(...)180C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż trochę się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Skończymy masę makową: 6. Do czystej, suchej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier wanilinowy i ubijać mikserem przez około 5-6 minut. 7. Do maku dodać połowę ubitych jajek, krótko wymieszać. Dodać
Mała Cukierenkaszklanka cukru pół kostki masła 2 żółtka 2 całe jaja około 2 porządnych łyżek śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego Dodatkowo na masę makową masa makowa żurawina suszona i wiśnie suszone Skworcu mieszanka skórek figi suszone opcjonalnie Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części. Powstaną 2 makowce. Obie części rozwałkować(...)grubość ok 1 cm, rozsmarować masę makową i posypać posiekaną żurawiną, wiśnią, skórkami,figami. Zwinąć dwa rulony. Zawinąć każdy osobno w papier do pieczenia, nie za ciasno. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniNastępnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa:- 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u)- 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu- 3-4 jajka- mały słoik(...)dwie ok.35cm. Ciasta rozwałkować na blacie. Ja rozwałkowuje od razu na papierze do pieczenia. łatwiej zwinąć roladę i dużo łatwiej przenieść potem całość do keksówki. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozsmarować. Boki pozostawić bez farszu.Zwinąć przy pomocy papieru w rulon i delikatnie przenieść do foremki.Odstawić na ok. 30 minut pod przykryciem. Przed wstawieniem
Smaczne Zdrowepokoju herbatkę, kilka mandarynek i 1/4 blachy ciasta. Następnego dnia zaspałam na zajęcia, myśląc, że są święta, więc uważajcie, jeżeli chcecie robić je wcześniej! :) Pierwszy raz zrobiłam własną masę makową, wyszła przepyszna(!), a pracy nie było z nią wcale tak dużo jak myślałam. Ciasto jest na pewno dużo smaczniejsze niż ze sklepu, więc jeżeli macie troszkę chęci i czasu(...)żółtku i całe jajko. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży i powolne wymieszanie. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, a w tym czasie przygotowujemy masę makową.Masa:2 ½ szklanki niebieskiego maku (325 g)¾ szklanki cukru pudru (150 g)80 g posiekanych dużych rodzynek40 g skórki pomarańczowej w syropie40 g posiekanych orzechów włoskich2 łyżki mioduSposób przygotowania
Słodkie Przyjemnościobsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Na tak podpieczone ciasto wylać masę makową. masa makowa: 200 g maku (użyłam mielonego BackMit) 1/2 szklanki brązowego cukru 100 g masła 1 szklanka mleka 100 g kandyzowanej skórki (użyłam mieszanki GoldPack) 3 białka(...)maku dodać skórkę kandyzowaną oraz posiekane lekko i podprażone na suchej patelni orzechy. Na końcu ubić białka z pozostałą ilością cukru i połączyć z masa makową. Mak wylać na podpieczone ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy
Codzienna kuchnia niecodziennanazwa to nie wiem może od ciasta makowego :) przepis oczywiście troszkę zmieniłam i zrobiłam je po swojemu, zamiast jabłek dałam np: truskawki . Ciasto składa się z wilgotnego ciasta makowego, masy budyniowej, ciasta biszkoptowego, masy truskawkowej galaretkowej. Jest pyszne i szybko znika z talerzyków. Do przełożenia użyłam pysznej Truskawelli w czekoladzie od Eterno .Do ciasta użyła Mąki tradycyjnej z Młyna(...)Szadku . Zapraszam :) Składniki na ciasto makowe : 15o g margaryny miękkiej 8 jajek 2 łyżki miodu 1 cukier waniliowy 150 g cukru 1 łyżka kakao gorzkie 300 g masy makowej 5 łyżek mąki tradycyjnej 1 łyżeczka sody Składniki na ciasto z białek : 6 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tradycyjnej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilirzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta. Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie wyjątkowej(...)żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej) § 3-4 łyżki śmietany § 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce.. Masa makowa: § 250 g maku
Trzeci talerzsłodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę(...)rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony mak, krótko smażyć, cały czas mieszając- masę makową ostudzić, schłodzić w lodówce- gdy masa serowa się zetnie, można przystąpić do dekoracji sernika- z zimnej masy makowej uformować w dłoniach 11-12 małych kuleczek- czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej
Smakołyki Berenikiżółtek • 1 jajko • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 szklanka cukru pudru • 750 g mąki pszennej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki amoniaku • 1 duża puszka masy makowej Masa kremowa • 1 litr mleka • 125 g masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie(...)mnie 25×35 cm) i upiec każdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez
To co kochamłyżki kakao 5 żółtek szczypta soli Masa serowa: 500g twarogu 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego Masa makowa: 800g masy makowej (tak, użyłem kupnej :P) Przygotowanie: Masło kroimy w drobną kostkę. Kładziemy je do miski, wsypujemy 2 szklanki mąki i siekamy nożem. Do przesiekanej mąki z tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę(...)masy serowej dodajemy budyń i mieszamy dokładnie. Ze schłodzonego ciasta kruchego zostawiamy około 1/4 do kruszonki. Pozostałą częścią wylepiamy natłuszczoną i podsypaną bułką tartą blaszkę. Na cieście kruchym rozprowadzamy masę makową. Na nią nakładamy masę serową. Na wierzchu rozprowadzamy pianę z białek pozostawionych od ciasta kruchego. Na pianę ścieramy schłodzoną resztę ciasta kruchego. Całość pieczemy około 55-65 minut
Jacob TastesPyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną). Przepis na ciasto biszkoptowe pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne na słodko" - jest ono po prostu idealne na roladę, wykorzystam go jeszcze nie raz. Całość jest smaczna, wilgotna, aromatyczna - rolada ta z powodzeniem zastąpi tradycyjną makową(...)jajek M) 200 g cukru 2 łyżki wody 120 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku doo pieczenia (z lekkim czubkiem) szczypta soli Dodatkowo: 600 g gotowej masy makowej 2/3 szkl cukru pudru sok z cytryny 1. Żółtka oddzielić od białek. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki wody. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać
Kto ugości moich gości?godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Masa orzechowa: Mleko zagotować(...)masy serowej, 1/4 do masy orzechowej, a 1/4 do makowej, delikatnie wmieszać do poszczególnych mas. 6. Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170 st.C przez około 60 minut (po 30 minutach polecam ściągnąć folię
Nastoletnie Wypiekanie