Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy(...)garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości około 1cm, następnie każdy pas skręcamy parę razy i sklejamy na końcu całość smarujemy jajkiem roztrzepanym
Słodkie zapomnieniemielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą dobrze łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i również dobrze mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części o wykładamy równo do blach na wcześniej położone ciasto. masa serowaW mikserze łączymy wszystkie składniki, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie(...)części i układamy do blaszek równo na masę makową.Ciasto pieczemy ok 45-55 minut u 180 C. Pierwsze 20 minut pieczemy dół, następnie przełączamy na góra-dół.Smacznego
Niezły Młynekskładnikiciasto* 125 g margaryny* 250 g mąki pszennej* 3 żółtka* 3 łyżki cukru* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanymasa* 1 puszka gotowej masy makowej* 4 żółtka* 7 białek* 100 g cukru* 100 g rodzynek* 100 g orzechów włoskich* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2 łyżki mąki ziemniaczanejSposób wykonaniaciastoZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie(...)części 2/3 i 1/3.masaŻółtka utrzeć z cukrem, dodać masę makową, rodzynki, orzechy, olejek migdałowy,mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie połączyć mikserem.Ubić białka, dodać do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Formę (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy.Następnie wyłożyć masę makową, a pozostałe ciasto rozwałkować, powykrawać dowolne kształty
Mix smakuinaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)puszystą masę . Zrobić po prostu kogel-mogel. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Kaszę mannę oraz mąkę wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem
Z Kuchni Do KuchniMasa makowa 30 dag maku 1 szkl. mleka 4 jaja 1 szkl. cukru 0,5 kostki margaryny Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Margarynę rozpuścić. Wszystkie produkty masy makowej razem wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Masę makową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, zapiec przez około 20 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie(...)Biszkopt 3 jaja 0,5 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników przygotować biszkopt, wylać go na zapieczoną masę makową, ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, piec około 10 minut. Krem 1 kostka masła 1 jajo 2 łyżki kakao 4 łyżki cukru 50 gram wódki Masło
Kuchenne aromatymaku mielonego 150 ml wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) esencja migdałowa Dodatkowo: lukier do polania owoce/skórki kandyzowane Masa makowa 1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje(...)papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę ! następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec. 5. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3 cm ) (tutaj zdjęcie z rolady z białym makiem) 6. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początku
Gotowanie...to proste !: 400 g suchego mielonego maku lub 2 puszki gotowej masy makowej (wtedy nie dodajemy mleka) 500 ml gorącego mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki masła bakalie wg uznania (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) 3 łyżki rumu lub innego alkoholu 2-3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie) aromat migdałowy Przygotowanie: Masa makowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około(...)zostawić w ciepłym miejscu na około 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm i posmarować równomiernie masą makową. Ciasto zrolować, zawinąć luźno w papier do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp 180*C około 30-35 minut. Ostudzone ciasto można
Malinowo w kuchnicyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową. Z lukrem i skórką pomarańczową. Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie! Gwarantuję Wam, że jest to przepis, który zagości na Waszym stole nie jeden(...)mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 szt ) : CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże –13 g * śmietana kwaśna 18% – 45 g * cukier – 75 g * sól – 1 szczypta * jajko L – 1 szt * żółtko L – 1 szt * roztopione ciepłe masło
Ostra na Słodkomakową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny Masa serowa: 500g sera półtłustego (3 razy mielony) 80g masła 120g cukru pudru 3 jajka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru wanilinowego Masa(...)posypać kaszą manną. 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 3. Masa makowa: Mak opłukać, następnie
Szalona Kuchnia Ewelinytemu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą pojawiać się świąteczne przepisy. Niestety na razie nie podam Wam przepisu na masę makową, także skorzystajcie ze swoich własnych przepisów lub też wykorzystajcie gotową masę z puszki. Przepis jest prosty, a efekt bardzo ciekawy :). Polecam na Święta! Dla kogo: dla zapracowanych dla chcących(...)łatwy sposób osiągnąć efekt WOW dla makomaniaków Składniki: 150g masy makowej (gotowej lub domowej) 1 białko ciasto francuskie (2 płaty) - w temp. pokojowej ulubione bakalie do dekoracji jajko (rozbełtane z łyżką wody do posmarowania choinki) Wykonanie: Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą makową. Na stolnicę rozwinąć ciasta francuskie (jedno obok drugiego). Wyciąć z nich jednakowe
Mania Wypiekaniaszklanki drobnego cukru do wypieków (50 g) 3/4 szklanki mleka (200 ml) 1/4 kostki masła (50 g) 2 jajka szczypta soli do nadziania 600 g masy makowej dodatkowo 1 jajko do dekoracji 1/2 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżeczki przegotowanej wody Na samym początku przygotować rozczyn. Mleko lekko podgrzać. Następnie dodać do niego pokruszone drożdże i łyżkę cukru oraz(...)przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do podwojenia masy (około 1 godzina wyrastania ciasta) . Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić formułując kulę. Następnie należy przeciąć ją na 4 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować. Na dnie dużej formy wyłożyć papier do pieczenia. Następnie jeden płat rozwałkowanego ciasta. Rozsmarować na nim 1/3 masy makowej ( uwaga: należy pozostawić 1 cm odstęp od brzegu
Ugotowaćpiernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku z cytryny to nie moja bajka Klasyczna strucla makowa Składniki: Ciasto: 500 g mąki + trochę do podsypania(...)międzyczasie ubijamy na sztywno białka. W drugiej misce chwilę ucieramy masę makową. Następnie dodajemy do niej stopniowo ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając z jednej strony około 3 cm. wolnego miejsca. Rozpoczynamy
PatiGotujezaczynu) ½ szklanki cukru (z tego 1 łyżka do zaczynu) 3 żółtka 200 ml mleka 30 g świeżych drożdży szczypta soli 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie: 850 g gotowej masy makowej Bakalland 2 łyżki kaszy manny Zaczyn: Świeże drożdże rozgnieć i wymieszaj z łyżka cukru. Mleko lekko podgrzej, dodaj do drożdży wraz z 2 łyżkami mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw(...)gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk). Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około 1 godzinę). Nadzienie: Masę makową wymieszaj z 2 łyżkami kaszy manny. Dodatkowo możesz dodać posiekane orzechy oraz bakalie. Wykonanie: Gdy ciasto podwoi objętość, podziel go na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkuj na kształt
Kulinarna (nie)codziennośćJakoś mnie naszło wieczorem na upieczenie czegoś słodkiego :) Proste i szybkie w wykonaniu ciasto francuskie do odrywania z masą makową. Jeśli macie trochę więcej czasu, polecam samemu przygotować masę :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Zapraszam do pieczenia!Składniki na gwiazdę z ciasta francuskiego:gotowe ciasto francuskie1 jajkomasa makowaCZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie(...)ciasta francuskiego wycinamy równe koła (u mnie 21 cm). Żółtko oddzielamy od białka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto białkiem, a następnie na jedno z kółek wykładamy masę makową wg uznania, zostawiając 0,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Przykrywamy drugim kółkiem, posmarowaną częścią do maku. Lekko dociskamy i dokładnie zagniatamy krawędź. Przy pomocy ostrego noża kroimy ciasto na 12 równych
My Culinary Artciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru 1/2 szklanki śmietany 200g masła 1 jajko 3 żółtka skórka z 1 cytryny cukier waniliowy szczypta soli masa makowa: 300g maku 1/2 L mleka 100g masła 1/2 szklanki miodu 200g cukru pudru 3 jajka 1 szklanki np orzechy, rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa dodatkowo: lukier(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować masę makową. Mak wsypać do garnka z gorącym mlekiem, gotować około 30 minut mieszając od czasu do czasu, aby nie przypalić. Po tym czasie odcedzić mak przez gęste sito. W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Dodajemy bakalie i mak. Mieszamy wszystko dokładnie, podsmażamy 10 minut. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik na 120'C termoobieg. Przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy
Tagebuch po polsku