masa makowa - 2519 przepisów (strona:23/168)

Tarta makowa 213

Czas gotowania 45 min Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Kruchy spód 180 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła (zimnego) 1 szt. jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich(...)wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką. Do masy dodać jajka i znów krótko zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na spód. Z pozostałego ciasta wyciąć np gwiazdki i udekorować brzegi

Wypieki i Rumieńce
Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką 659

polecam na święta i nie tylko . Składniki: na ciasto: 1,5 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii  3 jajka 4 łyżki kaszy manny olejek migdałowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 700g(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe  puszka brzoskwiń Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy  na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki przekładamy do miski ,dodajemy bakalie,jajka,kaszę mannę,proszek do pieczenia,kilka kropli olejku migdałowego.Wykładamy masę na ciasto w blaszce. Przygotowujemy masę serową-miksujemy cukier z żółtkami

Swojskie jedzonko
Pierożki z makiem 114

jakości. Ono tutaj jest głównym nośnikiem smaku Jeśli chodzi o masę makową to polecam przygotowanie swojej własnej mieszanki, będzie dużo lepsza niż ta kupna To co, smacznego Pierożki z makiem przepis na ok. 40 pierożków 300 g masła 300 g białego sera łyżka cynamonu + domowa masa makowa Do miski przesiej mąkę, dodaj cynamon, masło pokrojone w kostkę oraz(...)twaróg. Całość zagniataj aż do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Następnie owiń je folią i wstaw na 1h minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę makową. Po schłodzeniu ciasto podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki (ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka wycinaj pierogi. Następnie wykładaj na nie niewielką ilość masy makowej

365 dni dookoła kuchni
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 742

seromakowiec): Do przygotowania masy serowej używam znanego już Wam przepisu na sernik wiedeński po lekkiej modyfikacji. Wszystkie składniki masy serowej należy dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Do przygotowania masy makowej należy mak zalać wrzącą wodą tak, żeby go przykryła i odstawić do wystygnięcia lub zalać wrzątkiem i gotować przez 20 minut. Następnie odsączyć na sitku z nadmiaru wody(...)maszynce do mielenia mięsa z drobnym sitkiem. Można także użyć gotowego zmielonego już maku, zalewając go tylko wrzątkiem do przykrycia i wystudzić a następnie odsączyć dokładnie z wody. Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, wiórkami, mąką kokosową, zmielonymi orzechami i aromatami. Opcjonalnie dodać słodzik lub namoczone wcześniej w letniej wodzie i odsączone a następnie zmielone daktyle lub rodzynki. Blaszkę

Ola la LCHF
Rogale marcińskie (wersja 2) 157

poczekać, aż lekko namiękną. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć. Mak, orzechy i odcedzone rodzynki zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać.     Składanie i pieczenie rogali Pół godziny(...)rogali, ciasto wyjąć z lodówki. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Przeciąć wzdłuż na pół i wykroić trójkąty. Na każdy kawałek ciasta rozsmarować masę makową. Podstawę trójkąta delikatnie nałożyć na mak, lekko   zwinąć, końcówkę naciąć, boki delikatnie rozłożyć i zwinąć (poniżej wersja obrazkowa). Przygotowane rogale przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć

Ugotować
Sernik z masą makową i wiśniami 172

Dziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami . Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy Spróbujcie i Wy. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie spokojnie poradzi z przepisem. Może zagości u Was na święta? Do przygotowania sernika z makiem i wiśniami użyłam sera z wiaderka Wieluń Mój(...)Ulubiony. Polecam! Do tego typu ciast polecam masę makową Helio Składniki: (na tortownicę 24 cm) 0,5 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony* 125 g miękkiego masła niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 4 jajka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 puszka masy makowej Helio około 1/2 słoiczka wiśni z kardamonem do nabycia w Delphini cukier puder

Słodkie okruszki
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście 201

Dziś zapraszam Was na pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta(...)Polecam. Składniki: (tortownica 24 cm) 200 g miękkiej margaryny/masła (wcześniej wyjętej z lodówki) 3 łyżeczki soku z cytryny skórka otarta z większej cytryny (na drobnych oczkach) 1 puszka masy makowej 850 g 200 g cukru 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do miski przekładamy 200 g miękkiej margaryny/mas

Słodkie okruszki
Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto 134

mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki(...)klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie szykujemy masę makową. Połowę masy z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony

mojewypiekiinietylko
Wiosenne Orzeźwienie 1719

razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO .  Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką. 221

masła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie(...)najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową. Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową. Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
GWIAZDKI Z MAKIEM 163

odłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu(...)dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Masa makowa: Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Rogale marcińskie 157

mniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie(...)ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć

Domowa Cookierenka Agi
Ekspresowe rogaliki z masą makową 114

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową

moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 218

mojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową

moj przepis na