mleka - 3 duże jajka - 1 żółtko - 80 g rozpuszczonego masła - 60 g drobnego cukru do wypieków - 14 g drożdży instant - 1 łyżka likieru amaretto - 1 łyżka spirytusu Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki(...)klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie szykujemy masę makową. Połowę masy z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony
mojewypiekiinietylkorazem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Wierzch ciasta dekoruję czekoladowymi pastylkami HELIO . Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową oraz dekorację czekoladową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych
Tradycyjna kuchnia Kasimasła - 37 dkg mąki - 13 dkg cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka śmietany - szczypta soli Masa makowa - gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram Kokosowa kruszonka - 3 białka - 3/4 szklanki cukru pudru - 200 gram wiórek kokosowych Dodatkowo - masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki Wykonanie(...)najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową. Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową. Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę
Kuchnia z widokiem na ogródodłożyć trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐ Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu(...)dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami gwiazdki i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia. Odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Masa makowa: Mak mielimy w maszynce do maku, przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w takiej ilości, aby cały mak znalazł się pod wodą. Gotujemy przez 15 min., odstawiamy
Kuchnia MagdaLenymniejsze): Ciasto półfrancuskie drożdżowe: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka (2 białka zostawiamy do masy makowej, jedno do posmarowania rogalików) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 250 g masła Masa makowa: 350 g białego maku 100 g masy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów (u mnie(...)ponownie wyjąć ciasto z lodówki, obrócić na drugą stronę, rozwałkować, złożyć, i znów do lodówki. Ostatni etap to owinięcie ciasta w folię spożywczą i schowanie na noc do lodówki. Masa makowa: Suszone owoce i orzechy zalać gorącą wodą, po 30 min. odsączyć. Mak sparzyć, odsączyć na sicie i dwukrotnie zmielić razem z bakaliami. W misie miksera rozetrzeć
Domowa Cookierenka Agimojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis namojprzepisna.pl | Ekspresowe rogaliki z masą makową Dziś mam dla was świetny przepis na ostatnią chwilę przed świętami. Gdy macie pełne ręce roboty, te rogaliki zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis naugniatam na blaszce (35×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Międzyczasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 1 ¼ szklanki mleka 3 szklanki mielonego, suchego maku (Jeśli chcecie użyć zwykłego maku, należy go zaparzyć w mleku i dwukrotnie zmielić). 3 jajka(...)cukier waniliowy i masło, następnie dodaję po łyżce mak, miód, proszek do pieczenia. Na koniec dodaję partiami dynię i kaszę manną i krótko miksuję. Białka ubijam i dodaję do masy makowej razem z bakaliami. Delikatnie mieszam. Masę makową wylewam na podpieczone ciasto i blaszkę ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyciągam makowca i odstawiam
Słodki sentymentnajszybszych ciast makowych do zrobienia, a to wszystko za pomocą gotowej masy makowej firmy HELIO czas przygotowywania jest o wiele szybszy :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 jajka 100 g masła 2 łyżki stołowe śmietany 1,5 proszku do pieczenia Masa makowa : 1 puszka masy makowej firmy Helio 2-3 białka 1 opakowanie cukru(...)lepiące się. Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3 kulki. Większą część wykładamy na małej kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ubijamy białka pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Masę makową przerzucamy do większej miski dodajemy ubite białka, cukier waniliowy i wszystko delikatnie mieszamy napowietrzając mak. Gotową mieszankę przekładamy na ciasto, z reszty ciasta robimy posypkę i pieczemy w piekarniku
W Moim Magicznym Domuświeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek Do posmarowania(...)podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem. Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 125 g masła • 1 jajko • 1 żółtko • szczypta soli Masa makowa • mała puszka masy makowej • 250 g mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1//3 szklanki śmietanki słodkiej Wykonanie: Masa makowa • Mak z puszki wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Ciasto drożdżowe • Podgrzać(...)czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić na 4 części. • Każdą ćwiartkę rozwałkować na dość długi prostokąt. • Na każdym prostokącie ciasta położyć po 1/4 części masy makowej i zwinąć w roladę. • Zwinięty rulon ciasta z makiem pokroić na 3-4 cm kawałki i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej
To co kochamszklanki mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g cukru pudru 1 jajko całe plus 2 żółtka Masa makowa: 1 puszka masy makowej 3 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej 4 jajka łyżki kaszy manny Na biszkopt: 3 jajka pół szklanki cukru kryształu pół szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku(...)minut (w zależności od piekarnika). Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Pieczemy ciasto kruche z makiem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Masę makową mieszamy z kaszą, jajkami i skórką pomarańczową. Ciasto wykładamy na dno blaszki prostokątnej 30x25 i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 180 stopni i pieczemy
W kuchennym oknie Ewywanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 380 g mąki pszennej tortowej 190 ml ciepłego mleka 110 g masła, roztopionego i ostudzonego dwie puszki gotowej masy makowej z bakaliami lub domowa masa makowa (przepis poniżej) Drożdże wrzucamy do miseczki i rozcieramy je z łyżką cukru do momentu, aż zrobi się lejąca pasta. Oznacza to, że drożdże wstały(...)najmniej godzinę. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki, dość spory placek. Dobrze jest go rozwałkować na arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką
ladykitchenkruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki lub masa przygotowana z 400 g suchego maku mielonego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki biszkoptowej bezglutenowej Używając masy z puszki dobrze jest wcześniej wyłożyć ją do miski i przemieszać, żeby nie była zbita. Ja robiłam własną masę makową z suchego maku mielonego z bardzo dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową
Ze smakiem bez glutenufalse false false PL X-NONE X-NONE Polecam proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z makiem, tym bardziej, że poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotową masę makową, która w przypadku tych babeczek i oszczędności czasu świetnie się sprawdziła. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby użyć domowej masy makowej ale jak niespodziewani goście już są prawie(...)Składniki na babeczki (12-14szt): 300g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 150g margaryny/masła Dodatkowo: około 200g gotowej masy makowej 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki dowolnych bakalii np. rodzynki, żurawina 1 łyżka miodu (pominęłam bo masa jest już wystarczająco słodka) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtek, wody oraz
Słodkie zapomnienie