masa makowa - 2519 przepisów (strona:19/168)

Makowiec na kruchym spodzie, z dżemem z czerwonej porzeczki i kruszonką z dedykacją dla Ewy i Kasi 197

solą. Dodać mąkę i połączyć wszystko szybko rozcierając w palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu , 1 łyżeczka cynamonu(...)masy makowej i wymieszać delikatnie. Nie musi bardzo dokładnie się połączyć z makiem, mogą pozostać kawałeczki piany.  Masę makową wyłożyć na podpieczone i przesmarowane dżemem ciasto. Na wierzch zetrzeć resztę  ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem. Masa makowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieniec makowy 136

ciasto makowe na biszkopcie – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne – muffiny piernikowe Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g) – 3 białka Składniki na drożdżowe: 500 g mąki pszennej 40 g cukru 2 jajka 60 g masła (roztopionego i ostudzonego) 180 ml mleka opakowanie (ok 7 g) suchych drożdży lub ok 15 g świeżych 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Jeśli używasz gotowej masy makowej

nietylkopasta.pl
Bułeczki z masą makową i kruszonką 177

się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Przygotowujemy masę makową. Do garnka wsypujemy mak, wlewamy mleko i wodę, zagotowujemy. Odstawiamy na 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie (np. w maszynce do mielenia mięsa(...)zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód, żółtka i połowę cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę, po łyżce dodajemy pozostały cukier. Ubitą pianę delikatnie łączymy z masą makową.   Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką namoczoną w tłuszczu ciasto i formujemy bułeczki. Na środek nakładamy łyżeczkę masy makowej i zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką

Chocolate Muffin Blog
Ciasto Makowy Król 322

Ciasto makowy król to istny monarcha wśród ciast :). Słodycz ciasta makowego i lekka słoność masy dzięki dodatkowi masła orzechowego sprawia że wszyscy się nim zachwycają. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej 850 gram 1 opakowanie budyniu waniliowego 6 dużych jajek rozmiar L 4 łyżki kaszy manny 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru(...)większej szklance lub kubku zaparzamy cappuccino lub kawę i odstawiamy do przestygnięcia, do miski przekładamy serek mascarpone, masło orzechowe oraz cukier puder lub masę kajmakową, wszystko miksujemy do powstania gęstej, gładkiej masy, gotową masę rozprowadzamy po makowym cieście, na masę orzechową układamy nasączone w cappuccino biszkopty, do miski przekładamy rozkruszoną czekoladę i śmietanę, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli

Blog kulinarny S9.PL
Mazurek z makiem i bakaliami 149

wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić. Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową. Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi. Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła. Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut.  Do maku dodać pokrojone masło, gotować(...)ciągle mieszając około 7 minut. Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie. Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto. Polewa: Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca. Polewę wylać na wierzch

Kuchcik gotuje
Ciasto z makiem i serem na kruchym cieście 223

został zmodyfikowany :)  Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka rumu Masa Makowa: gotowa masa makowa z puszki (800 gr -900 gr) 3 białka 2 łyżki bułki tartej 1 olejek waniliowy Masa Serowa: 1 kg sera w wiaderku (ważne aby ser nie był(...)blaszkę nakłuwając je widelcem w kilku miejscach. Ciasto wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego w 180*C - trzymamy ciasto tak długo aż nabierze złotego koloru Masę makową wykładamy z puszki. Jeżeli jest za luźne na wszelki wypadek polecam je nieco odsączyć. Bułkę tartą oraz olejek waniliowy łączymy z makiem, następnie dodajemy do maku ubita pianę z białek

W Moim Magicznym Domu
MAKOWIEC 192

potrzeby można dodać więcej śmietany. Ciasto wyszło elastyczne i ładnie odchodziło od ręki. Przykryłam je ściereczką i odstawiłam na około godzinę, żeby urosło. Gdy ciasto rosło zabrałam się za masę makową. Mak zalałam wodą i gotowałam go około pół godziny. Odcisnęłam go przez gazę. Następnie dwukrotnie  zmieliłam, przez sitko o małych oczkach. W garnku rozpuściłam masło. Wsypałam(...)gorącej wodzie. Wsypałam je do masy. Można też posiekane orzechy. Mieszałam na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wystudziłam. Ubiłam pianę z białek.  Dodałam ją do wystudzonej masy makowej. Delikatnie wymieszałam. Wracajmy do ciasta. Wyrośnięte ciasto podzieliłam na trzy części. Rozwałkowałam je cienko. Rozsmarowałam na nie masę makową. i zawijałam w rulony. Owinęłam każdy makowiec luźno papierem

potrawyregionalne
Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 209

kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał na smaku, a środek wypełniłam masą makową z dodatkiem daktyli. Ci, którzy go jedli byli zachwyceni jego smakiem. Ja również. Jeśli chcecie się przekonać jak smakuje mój makowiec japoński, to upieczcie taki właśnie... Składniki: Spód(...)zmielonych migdałów 150 g mąki pszennej tortowej 1   łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki) 1 żółtko Składniki na masę makową: 500 g mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny

Kuchnia u Krysi
Świąteczny makowiec 117

makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka 100 ml ciepłego mleka 20 g cukru 25 g roztopionego masła szczypta soli Nadzienie 450 g gotowej masy makowej 50 g orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 2 białka Lukier 150 g cukru pudru sok z jednej, średniej cytryny Dodatki (opcjonalne) kilka łyżek maku kilka łyżek kandyzowanej skórki(...)masę makową. Do masy makowej dodajemy po kilka łyżek ubitych białek i delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą. Czynność powtarzamy do wykończenia białek. Ciasto wyciągamy z miski i delikatnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy dość cienko na duży prostokąt. Masę makową wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy zostawiając ok. 1 cm odstępu od dłuższego brzegu ciasta. Ciasto zwijamy w długą

Mostek w kuchni
Makowiec zawijany 162

maku, miód naturalny, 3-4 żółtka, 3-4 łyżki cukru, dowolne bakalie, woda lub mleko do sparzenia maku, ewentualnie aromatyczny alkohol. Pieczenie zwijanego makowca zacznij od przygotowania masy makowej. Do dużej miski (najlepiej kamionkowej lub szklanej) przełóż mak zalej go wrzątkiem lub bardzo gorącym mlekiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia – najlepiej na całą noc. Sparzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce(...)być podgrzany) lub w alkoholu. Pozostałe bakalie można delikatnie posiekać. Zmielony mak wymieszaj z bakaliami, koglem-moglem i miodem. Ten ostatni składnik należy dodawać stopniowo, aby nie „przedobrzyć”. Gdy masa makowa będzie już gotowa, można zacząć przygotowywać ciasto drożdżowe. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz. W garnku rozpuść tłuszcz. Do garnka dodaj

blog.moje-pasje.info
Makowiec zawijany 144

Taki lubię najbardziej.  Składniki na ciasto: 200 g mąki 60 g cukru 60 ml mleka 25 g drożdży 3 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g masła Składniki masy makowej: 200 g maku niebieskiego mleko do gotowania maku (około 0,5 litra) 2 płaskie łyżki cukru 120 ml płynnego miodu 20 g masła 30 g migdałów 30 g orzechów(...)blat posypany mąką wykładamy wyrośnięte ciasto. Ciasto lekko oprószamy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 4mm. Wielkość prostokąta dostosowujemy do wielkości papieru do pieczenia. Na cieście rozkładamy masę makową (sposób wykonania poniżej). Około 2 cm od brzegów zostawiamy wolne (bez maku). Zwijamy roladę. Najpierw zawijamy brzegi, następnie ciasto rolujemy. Łączenie ciasta ma być na dole. Ciasto przekładamy

Smak mojego domu
Seromakowiec bez spodu 268

migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić(...)cukrem, dodać mak, olejek, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek

Kuchcik gotuje
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 246

masę makową. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec 50-55 min w 180 st. 20 min przed końcem pieczenia przykryć od góry folią aluminiową, aby wierzch ciasta się nie spiekł. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Podawać. Masa makowa(...)drobnymi oczkami. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Ubić białka na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Dla maku zmielonego: Mak zalać wrzątkiem, tylko do pokrycia i odstawić na noc. Następnego dnia mak odsączyć na ręczniku lnianym lub na sitku, z drobnymi oczkami. Do maku dodać resztę

moj przepis na
Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami 141

Ciekawa jestem czy moim chłopakom posmakuje, bo dla mnie jest świetna. Mak jest mięciutki i jest go dużo. Drożdżówka jest wilgotna, mięciutka, naładowana bakaliami, mało słodka. Osobiście bardzo polecam. Masę makową można przygotować dzień wcześniej. Przepis na kołacz jest zmodyfikowaną wersją przepisu na Makowiec zawijany . Przepis na drożdżowe, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu Moje Wypieki . Jeżeli makowce zawijane(...)objętości, przykryte ściereczką. Po tym czasie, ciasto krótko wyrobić, stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, na prostokąt o wielkości około 40 na 50 cm. Równomiernie wyłożyć masę makową. Zawinąć wzdłuż krótszego boku. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem ku górze. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia, przykryte ściereczką. Piec

moj przepis na
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 190

Delikatne i puszyste ciasto dopieszczone drożdżowe z wilgotną masą makową Helio z bakaliami. Wspaniały świąteczny wypiek, który wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Drożdżowy wieniec nie jest trudny do przygotowania, a prezentuje się wspaniale, robi wrażenie. Smacznego i Wesołych Świąt!     Przepis znalazłam na stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny(...)świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 jajo + 1 żółtko spora szczypta soli 500 g gotowej masy makowej Helio z bakaliami spora garść rodzynek, spora garść płatków migdałów Lukier: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania