tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki lub puszka gotowej masy makowej 850 g, korzystałam z Helio i dodałam 2/3 puszki WYKONANIE : Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i trochę ciepłej wody lub mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski(...)ROLADY : Ciasto chwilkę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 równe części. Wałkujemy na prostokąt ok. 20/30 cm (jeśli pieczemy w keksówce trzeba dopasować wielkość rolady do formy) Smarujemy masą makową (wykorzystałam 1/3 masy na każdą roladę) smarujemy, ale nie po same brzegi ciasta. Delikatnie zwijamy i umieszczamy w formie, łączeniem na spód (wyłożona papierem do pieczenia) Końce rolady zawijamy
Pani na desermasę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm). Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia. Zdejmujemy(...)obręcz. Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy makowej. Przykrywamy nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy. Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami. Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy od szklanki. Bierzemy po dwa kawałki ciasta
Lena Gotujewanilie i na końcu rum Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany kremówki(...)ciasta Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier
w mojej kuchnispodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera do serników 2 jajka 60 g ciemnej, 80% czekolady deserowej lub gorzkiej część serowa: 500 g mascarpone 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 jajko(...)szklanki cukru cukier waniliowy polewa: użyłam gotowej polewy mlecznej HELIO wykonanie: Herbatniki zblendować, dodać roztopione masło i pomieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzić spód z herbatników Masę makową, ser biały jajka dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć
Ania i Marcin gotująSkładniki: -500 g mąki pszennej -50 g świeżych drożdży -50 g cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -400 g gotowej masy makowej z puszki Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem(...)pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu, tak aby powstał trójkąt. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i posmarować połową masy makowej. Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną 1/3 częścią ciasta (tym razem tą średniej wielkości),połączyć je w jedną całość i rozwałkować jak poprzednio. Ściąć rogi i położyć
I LOVE LIFEubitą z cukrem na sztywno, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do dużego kubka dajemy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia i dodajemy ocet, delikatnie mieszamy. Żółtka zaczną rosnąć. W tym czasie białka ubijamy na sztywno razem z cukrem, dodajemy masę żółtkową, mąkę, mieszamy, wylewamy na mak. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 40 minut na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystudzenia a następnie przekładamy na deskę do góry nogami, tak, żeby masa makowa była na wierzchu. Z ciasta zdejmujemy papier do pieczenia, a blachę wykładamy nowym papierem, wkładamy ciasto z powrotem na blachę biszkoptem na dół. Przygotowujemy polewę: Produkty na polewę dajemy
Bułka z ChlebemDziś przepis na tradycyjny makowiec zawijany. Miękki, wilgotny, wspaniale pachnie bakaliami, pełny masy makowej. To popularne ciasto, którego nie powinno zabraknąć na stole wigilijnym. Przepis jest sprawdzony i co roku piekę z niego makowca. A u Was makowiec jest obowiązkowym ciastem na święta? Składniki na 1 większego makowca: * 330 g mąki pszennej * 90 ml letniego mleka * 3 żółtka(...)roztopionego masła * 10 g suchych drożdży * 3 łyżki cukru * szczypta soli Dodatkowo: * około 400 g masy makowej (użyłam gotowej masy makowej z bakaliami Helio ) * lukier z cukru pudru, wody i kilku krople soku z cytryny * skórka pomarańczowa do dekoracji Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier wsypać do miski, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Miskę zakryć
Zrób to smaczniewyklejać dno formy, ugnieść na płasko Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 min., a przed samym pieczeniem w temp. 190*C przez 15 min.- nakłuć ciasto. Składniki na masę makową: 600 g maku 500 g jabłek 200 g masła 250 g drobnego cukru 5 duzych jaj, osobno białka i żółtka 70 g kaszy manny po 50 g rodzynek, orzechów, kandyzowanej(...)starte jabłka, kaszę, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały oraz ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową Tak przygotowaną masę makową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Piec w temperaturze 180*C ez około 60 minut (można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut; makowiec lekko wyrośnie
Proste Potrawymakowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej Solony karmel: 100 g masła ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej Dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie
Food SquareNastępnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa: 400g masy makowej ( użyłam Helio ), 600g białego półtłustego twarogu, 3/4 szklanki cukru, skórka z 1 cytryny, 3 jajka, łyżka budyniu śmietankowego. Na dno każdej babeczki nałożyć(...)łyżce masy makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkościSkładniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni(...)robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę z pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta. Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą
Moja Mama Gotujewszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zawijamy rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki układamy na blaszce zostawiając między
Aga w kuchniodstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Masa makowa HELIO jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych
Tradycyjna kuchnia KasiSamo ciasto robi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać(...)posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego
magiczna kuchnia Kasidrożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie) gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko(...)ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut. Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego
Słodkie okruszki