masa makowa - 2519 przepisów (strona:25/168)

Mini serniczki z makiem i solonym karmelem 289

makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;) * SKŁADNIKI na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm Masa makowa(...)czubata łyżka mąki ziemniaczanej Solony karmel: 100 g masła ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 ml kremówki 36 % kilka szczypt soli morskiej Dodatkowo: orzechy pekan lub włoskie do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie

Food Square
Mini serniczki z makiem na kruchym cieście 266

Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa:   400g masy makowej ( użyłam Helio ),  600g białego półtłustego twarogu,  3/4 szklanki cukru,  skórka z 1 cytryny,  3 jajka,  łyżka budyniu śmietankowego. Na dno każdej babeczki nałożyć(...)łyżce masy makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić.  Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt 190

Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy makowa 2 łyżki masła migdałowego (dostępnego w sklepie ze zdrową żywnością), ewentualnie masła orzechowego Przygotowanie ciasta: Kaszę jaglaną (wcześniej podprażoną chwilę na suchej patelni(...)robię to zawsze zaraz po zakupie kaszy) zalej mlekiem, dodaj miód lub cukier, skórkę z pomarańczy i sól. Gotuj na malutkim ogniu 15 minut. Ugotowaną kaszę połącz z masą makową, dodaj masło migdałowe (lub orzechowe) i dokładnie zblenduj. Masa będzie gęsta. Tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i  przełóż do niej ciasto. Ciepłą polewą

Moja Mama Gotuje
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 211

wszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta zakładamy na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zawijamy rogaliki zawijając rogi pod spód (brzmi skomplikowanie, ale robi się łatwo). Masa makowa ma prawo, a nawet powinna lekko wychodzić i być widoczna.Gotowe rogaliki układamy na blaszce zostawiając między

Aga w kuchni
Makowiec z wiśniami i galaretką 456

odstawiam do przestudzenia. Tężejące wiśnie z galaretką wykładam na wierzch przestudzonego makowca. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam masę makową, którą otrzymałam do testowania od firmy  HELIO . Masa makowa  HELIO  jest bardzo wygodna do użycia. Masę wystarczy wyjąć z puszki i wyłożyć na ciasto. Nie potrzeba do niej dodawać żadnych dodatkowych

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec japoński 438

Samo ciasto robi się ekspresowo i jest  banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy  makowej, a Wy możecie użyć swoją  ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać(...)posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego

magiczna kuchnia Kasi
Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. 168

drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie) gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko(...)ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 50 minut. Posypujemy lekko stolnicę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-4 mm). Nakładamy masę makową, zostawiając około 1,5 cm wolnego brzegu. Zwijamy jak roladę. Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i "pakujemy" rolady, zostawiając troszku luźnego

Słodkie okruszki
Makowiec nie tylko świąteczny 377

schłodzonego  pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)1  opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej(...)jeżeli jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy  masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach

Smaki Edyty
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 85

zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu(...)ciasto będzie wtedy niższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce rozprowadzamy ciasto drożdżowe robiąc niewielkie ranty. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masę serową i powidła układamy naprzemiennie na masie makowej w formie kleksów. Całość posypujemy kruszonką i migdałami. Ciasto odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni

Słodki sentyment
Ciasto kleks z Ziemi Chebskiej 99

zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu(...)sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od miski. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Międzyczasie przygotowujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, sól i skórkę cytrynową. Dodajemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodajemy zmielony mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie

Słodki sentyment
drożdżowa gwiazda z makiem 83

ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70 g cukru 50 g masła, roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 600 g masy makowej 1 jajko do smarowania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane(...)placek o średnicy ok. 25-30 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia (można od razu ułożyć na dużej blaszce od piekarnika) i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka Makowe 180

czeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was powinien choć raz spróbować go zrobić. Ja robiłam go z domową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe(...)oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na małych, następnie na wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany.Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej

Słodkie Przyjemności
Ciasto Makowy Ślimaczek 387

jeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie.  Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy(...)Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego.   Masa budyniowa: 1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy

Czerwona Porzeczka
Makowiec 212

bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny(...)Składniki: 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 30 g cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych) szczypta soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier

Pobite gary Barbary
SEROMAK, CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 164

wyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę. Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki. * masa makowa:    - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy, tylko zmielony mak)    - 350g wrzącej wody    - 62g masła    - 1/2 szklanki ksylitolu(...)kilka kropli olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie do maku dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania