blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową można zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka(...)wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba]. W czasie wyrastania ubić pianę z dwóch białek i połączyć ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkować w prostokąt, wyłożyć równo masę makową i złożyć na dwa (jak list
Moje domowe kucharzenieinnego, coś więcej. Tak oto powstał seromakowiec. Składniki na ciasto kruche: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 1 żółtko 125 g masła szczypta soli Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogu 4 jajka 1,5 szkl cukru pudru(...)ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam. Zabieram się za masę serową. Ser mielę 2-3 razy w zależności
MojaQchnia.pljuż się tak stęskniłam za ich smakiem, czy naprawdę takie są - dorwałam się do nich i gdyby nie rozsądek, pewnie zjadłabym wszystkie - słodkie, soczyste, pyszne! Połączyłam je z gotową masą makową z dużą ilością skórki pomarańczowej, która kojarzy mi się z chłodami na dworze i ciepełkiem w mieszkaniu. Składniki (na formę 24 x 28 cm): 300 g mąki pszennej(...)łyżka do podsypania 3 g proszku do pieczenia 7 g cukru waniliowego 90 g masła 2 duże jajka puszka (900 g) masy makowej ok. pół kilograma śliwek ok. pół łyżeczki mielonego kardamonu Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników
Weekendy w domu i ogrodziedwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową. Tak przygotowana masę makową możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni. DROŻDŻÓWKI Potrzebujemy: masa makowa z przepisu powyżej 20 g świeżych drożdży 60 g cukru 125 g mleka 340 g mąki pszennej 3 jajka 60 g masła(...)też letnie mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie ścisła i będzie nam się kruszyła w drożdżówkach. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i składamy na dwa (jak list
Marder&Marder Manufacturezamrażalniku znalazłam porcję domowej masy makowej, którą przyrządzałam w grudniu na Boże Narodzenie. Zawsze robię więcej masy, część zużywam do Bożonarodzeniowych wypieków a resztę w porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość(...)masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Ponadto: orzechy siekane (użyłam orzechów laskowych prażonych od Helio ) 600 g masy makowej np. z tego przepisu (moja domowa masa makowa) Lukier
Kocham..lubię..gotuję..makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek(...)kaszy manny 100g rodzynek 100g migdałów 100g orzechów włoskich kilka kropel olejku rumowego polewa kakaowa kolorowa posypka Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z masą makową. Żółtka oddzielić od białek. Do masy makowej dodać żółtka oraz bakalie, wymieszać. Dodać kaszę manną i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać
Smakołyki Asitortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ok 1/5 ciasta odłożyć do lodówki a resztą ciasta wylepić dno tortownicy. Przygotować masę makową. Jajka zmiksować z cukrem, ja ten cukier pominęłam bo gotowa masa makowa jest bardzo słodka i ciasto jest wystarczajaco słodkie. Następnie dodać masę makową z puszki i kaszę mannę. Ponownie zmiksować aby składniki się
Monia miesza i gotujenapęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z masą makową. Uwaga masa szybko tężeje. Składniki na masę z serkami: 500 g serka homogenizowanego waniliowego lub truskawkowego 2 galaretki truskawkowe Galaretki zalać 1/2 szklanki gorącej wody chwilę odczekać, aby napęczniała i dobrze wymieszać. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami. Uwaga masa szybko tężeje. Dodatkowo: dowolne owoce na wierzch(...)dodałam, ponieważ mi się nie zmieściły w formie i by mi się wylała galaretka) 2 galaretki brzoskwiniowe rozrobione w 700 ml gorącej wody Przełożenie: Ciasto miodowe+masa jabłkowa+masa makowa+biszkopt+masa z serków+owoce+galaretka Smacznego
talerz przyjemnościtwarogu półtłustego szklanka śmietany 18% 3 jajka cukier według uznania 2 łyżki manny łyżka budyniu łyżka soku z cytryny łyżka skórki -//- -//- Masa makowa masa makowa HELIO 2 jabłka 3 jajka garść żurawiny Oraz paczka okrągłych biszkoptów 3 kostki gorzkiej czekolady łyżka soku z pomarańczy łyżka oleju Wiecie że jestem wygodnicka i lubię(...)spód ma jeszcze jedną zaletę poza czasem, zawsze daje gwarancję że się uda, że nic nie upada . Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do masy makowej razem z żurawiną..Białka oddzielamy od żółtek, te drugie dajemy wprost do masy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową ( na raty) i taką
Dieta moja pasjaZapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka 3 łyżki mąki krupczatki 10 dkg cukru pudru 1 łyżeczka(...)cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodać mak, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia oraz mąkę krupczatkę. Na stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozwałkować dość cienko tak aby powstał duży kwadrat. Na ciasto wyłożyć masę makową, którą rozłożyć równomiernie. Brzegi ciasta na odcinku około 5-u centymetrów pozostawić puste, gdyż w trakcie zwijania masa makowa rozłoży się
mecooksnależy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła(...)sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki i muszę powiedzieć, że była bardzo smaczna:) Przy kupie mas dobrze jest zwrócić uwagę na składniki, niektóre masy zawierają około 20% maku, trochę mniej rodzynek skórki z pomarańczy itp. Pytanie co z resztą składników? hmm lepiej nie pytać
ciastkarnia na kruchym spodziecukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 żółtka jaj, rozmiar L Masa makowa: 100 g masła miękkiego 3 łyżki cukru (lub więcej) 900 g gotowej masy makowej z puszki 1 jajko 2 żółtka 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych Piana z białek: 5 białek 180 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) Maślana kruszonka: 100 g masła(...)wyścieloną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35x25 cm. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec przez ok. 15 minut w 190 st.C. Brzegi ciasta powinny się zarumienić. Wyjąć i przestudzić. Masa makowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dać masę makową, żółtka, jajko i posiekane orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować. Jeśli jest taka potrzeba, dosłodzić
Nastoletnie WypiekanieCiasto jogurtowe z masą makową Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Świetne ciasto nie tylko na święta ale i do codziennej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli(...)tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) *** *** Następnie do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką (nie mikserem) *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 26×26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy *** *** Na wierzchu wykładamy łyżką masę makową po całej powierzchni ciasta *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemszklanki mąki 5-6 białek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli do ubijania piany z białek masa makowa z podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej(...)skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 2-3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego Przygotowanie masy makowej Mak zalać mlekiem lub wodą (można to zrobić dzień wcześniej). Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień o połowę i gotować około 30-40 minut. Przestudzony mak odcisnąć z nadmiaru wody
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata