masa makowa - 2519 przepisów (strona:17/168)

Strucla z Makiem 91

robimy makowca często idziemy na łatwiznę i używamy gotowej masy makowej. Ale jak wiemy dużo smaczniejsza jest ta zrobiona od podstaw... Jeśli nie wiecie jak ją zrobić zaraz wam podpowiem. SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ: 250g maku 80g (w miksie orzechy laskowe ew. włoskie, rodzynki, migdały) 50g masła olejek migdałowy 1 szkl. cukru pudru 5 jajek SKŁADNIKI NA CIASTO: 50g drożdży(...)należy sparzyć gorącą wodą, ostudzić, zmielić 2 razy na drobnych oczkach. 2. Do zmielonego maku dodać miks(orzechy,rodzynki,migdały) masło, olejek. 3. Żółtka ubić z cukrem, dodać do masy makowej, białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 4. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia

Dziś Ja gotuje
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 210

część ciasta  (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto(...)zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki z masą makową, a każdy krążek to osiem rogali, czyli daje to 32.  Rogale odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami

Moniki Smakołyki
Seromakowiec 105

Dzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza(...)pieczenia Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 jajka budyń waniliowy 3/4 szklanki mleka 125 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio ) cukier puder do oprószenia ciasta Wymiary formy: 37 cm x 24 cm. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę

PatiGotuje
Makowiec świąteczny wg Aleex 215

przepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam(...)ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka

W mojej kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 169

taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki(...)pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać

Kolorowa kuchnia Elki
Makowiec z bezą na kruchym spodzie – z maku mielonego 235

szkl cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g miękkiego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie) Wykonanie: Masa makowa cz. I: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj(...)Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Masa makowa cz. II: Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą

Słodki Blog
Domowa masa makowa 132

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w puszce, ale warto czasem poświęcić trochę czasu i przygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione bakalie itd.Przepis na masę makową mam od  Pawła i Madzi ..a w następnym poście(...)będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i Madzi. Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki .. Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 151

kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie(...)zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego ;-). W tym wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 160

domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej 100 g roztopionego masła 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej  4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich(...)blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat.  Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników

cool and minty
Makowiec II 120

Tego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym(...)drobnego cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka skórki z cytryny otartej 75 g masła miękkiego 2 śerdnie jajka małe 60 ml wody 1 szczypta soli Składnki na masę makową 110 g mielonego maku 1 łyżka masła miękkiego 30 g żurawiny siekanej lub fig, rodzynek ... 80 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru 30 g batonika marcepanowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 151

Składniki na kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 300 g margaryny (proponuję użyć masła) 7 czubatych łyżek cukru pudru (150 g) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 16 g cukru wanilinowego 130 g kaszy manny 1 litr mleka 4 jaja 4 łyżki dżemu wiśniowego 1/2 szklanki cukru starta skórka z cytryny(...)ucieramy żółtka i dodajemy do nich stopniowo kaszę mannę, a potem mak, olejek migdałowy, skórkę z cytryny i bakalie. Osobno ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem i wykładamy masę makową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski

Trzeci talerz
Pieczone jabłka faszerowane masą makową 161

Została Wam masa makowa i nie chcecie już piec następnego makowca? Albo nie macie pomysłu na deser? Polecam pieczone jabłka nafaszerowane masą makową. Deser ma bardzo wigilijny charakter, pachnie i smakuje świętami. Nadaję się do podania na co dzień i od święta. A jaki zapach rozsiewa w domu podczas pieczenia(...)jedliśmy na ciepło i na zimno – zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło. Składniki: – 8 jabłek – 1 mała puszka gotowej masy makowej – 2 żółtka – 2 łyżki cukru pudru – 100 g moreli suszonych – 1/3 szklanki śmietanki 36% – osiem połówek orzechów włoskich   Wykonanie: – Jabłka umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki

To co kocham
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 306

BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Pieczemy ok. 30 min / 180C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko(...)razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia.. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem. Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec kokosowy 187

łyżki mąka pszenna - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka wiórki kokosowe - 15 dag Biszkopty- do wyłożenia blachy Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami.. Na końcu łączymy z ubitymi(...)białkami. Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową. 4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC

Camilla w kuchni
Domowa masa makowa 134

trzykrotnym zmieleniu doprawiam. Przed namoczeniem mak można uprażyć na suchej patelni, nabierze wtedy lepszego smaku. Taka masa smakuje o wiele lepiej, jest gęsta, więc idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków z makiem w roli głównej. Zapraszam po przepis:) Domowa masa makowa  Składniki: 200g maku 1/2 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich(...)zmielić na maszynce 3 razy. Do maku dodać cukier, rodzynki, posiekane drobno orzechy, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem. Masę makową można zamrozić

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania