masa makowa - 2519 przepisów (strona:17/168)

Seromakowiec 417

Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1 małe jajko 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 100 g masła Masa makowa: 500 g zmielonego maku 4 duże jajka(...)wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać. Białka ubić

Oryginalny smak
Gwiazda drożdżowa z masą makową 173

Składniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie(...)mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować

W kuchni u Moniki
Świąteczny sernik z masą makową 150

znikał tak kawałek po kawałeczku i pochwałom nie było końca. Połączenie sera i maku to najlepszy pomysł. A ja już nie pamiętam kiedy taki sernik piekłam. Użyłam do niego masy makowej z bakaliami, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Masa jest bardzo pyszna i pięknie pachnie, mogę ją Wam polecić. A jeśli macie ochotę na sernik to upieczcie(...)szklanka cukru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej z bakaliami od HELIO Wykonanie pysznego sernika z masą makową: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wałkujemy

Izabelawkuchni
Makowiec z jabłkami 74

Makowiec z jabłkami to bardzo prosty przepis na świąteczny makowiec bez zawijania, to ogromna ilość maku z bakaliami i polewą czekoladową. W makowcu zawsze w sumie najciekawsza jest masa makowa, a tutaj dostajemy ją w czystej postaci Przepis jest szybki i łatwy, a ciasto naprawdę smaczne. Dołożyłam od siebie spód z kruchego ciasta, a polewę zrobiłam(...)prawdziwej czekolady. Wykonanie makowca z jabłkami zacznijcie od masy makowej, tak będzie sprawniej Składniki na masę makową: 250 g maku 1/3 kostki masła 2 jajka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 3 jabłka 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia bakalie Mak zaparzam i mielę dwa razy. Żółtka ucieram z cukrem i masłem. Do utartej masy dodaję stopniowo

Słodki sentyment
Makowiec japoński 355

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 20 cmSkładniki:1 puszka masy makowej (850g)3 duże jabłka4 jajka9 łyżek kaszy manny1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasło do wysmarowania blaszkiBułka do obsypania blaszkiOpcjonalne dodatki:CukierBakalie (rodzynki, orzechy włoskie, migdały itp.)Lukier:1 szklanka cukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową(...)przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto

Emcia Pichci
Pierogi z makiem i skórką pomarańczową 152

pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić(...)makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia. Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.  Z rozwałkowanego ciasta wykrawać koła o średnicy około

Ala piecze i gotuje
Keto rolada makowa (Paleo, LowCarb) 179

Keto rolada podwójnie makowa Makowy zawrót głowy Moją drugą dzisiejszą słodką propozycją świąteczną jest keto rolada makowa. A nawet podwójnie makowa, bo mak znajdziecie nie tylko w nadzieniu, ale także w biszkoptowym cieście. Dla urozmaicenia do rolady dorzuciłam bowiem odrobinę suchego maku , który podczas konsumpcji śmiesznie chrupie. Mak do nadzienia został(...)wyśmienicie – reszta nie ma dla mnie specjalnego znaczenia… Keto rolada makowa Instrukcja obsługi maku do keto rolady makowej W przeciwieństwie do dzisiejszego konkurencyjnego bożonarodzeniowego wypieku, czyli piernika , keto rolada makowa nie jest już taka szybka i prosta w obsłudze. Nadzienie makowe należy przygotować z wyprzedzeniem tak, żeby mak miał szansę się namoczyć

Modern Cave Girl
Strucla z Makiem 80

robimy makowca często idziemy na łatwiznę i używamy gotowej masy makowej. Ale jak wiemy dużo smaczniejsza jest ta zrobiona od podstaw... Jeśli nie wiecie jak ją zrobić zaraz wam podpowiem. SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ: 250g maku 80g (w miksie orzechy laskowe ew. włoskie, rodzynki, migdały) 50g masła olejek migdałowy 1 szkl. cukru pudru 5 jajek SKŁADNIKI NA CIASTO: 50g drożdży(...)należy sparzyć gorącą wodą, ostudzić, zmielić 2 razy na drobnych oczkach. 2. Do zmielonego maku dodać miks(orzechy,rodzynki,migdały) masło, olejek. 3. Żółtka ubić z cukrem, dodać do masy makowej, białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy makowej. 4. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia

Dziś Ja gotuje
Rogaliki drożdżowe z masą makowo migdałową 197

część ciasta  (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 20 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 8 części. Jedną część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta, dociskamy ciasto do siebie i nakładamy kolejną warstwę masy. Ciasto(...)zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę. Zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Czyli osiem części ciasta, daje cztery krążki z masą makową, a każdy krążek to osiem rogali, czyli daje to 32.  Rogale odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli mamy tylko jedną blachę to pieczemy rogale porcjami

Moniki Smakołyki
Seromakowiec 95

Dzisiaj obiecany seromakowiec – czyli połączenie sernika i makowca. Dzięki użyciu gotowej masy makowej jest błyskawiczny w przygotowaniu i w kuchni wszędzie nie pląta się mak (nie wiem jak u Was ale u mnie przy przygotowywaniu maku on się rozmnaża i jest wszędzie XD). Oczywiście możecie masę makową zrobić sami ( kliknij po przepis) natomiast w tym przepisie gotowa masa sprawdza(...)pieczenia Sernik: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka) 1 szklanka cukru 4 jajka budyń waniliowy 3/4 szklanki mleka 125 g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 850 g masy makowej (u mnie firmy Helio ) cukier puder do oprószenia ciasta Wymiary formy: 37 cm x 24 cm. Najpierw zagniatamy kruche ciasto. Rozpoczynamy od przesiania mąki, Następnie robimy na środku dziurkę

PatiGotuje
Makowiec świąteczny wg Aleex 204

przepis jest dla mnie idealny. Tak naprawdę jest połączeniem kilku receptur. Ciasto przygotowałam według przepisu Dorotus , masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes , a lukier zrobiłam ze swojego przepisu . Makowce wychodzą puszyste, masa makowa jest pyszna i cudownie wypełnia wnętrze strucli, a lukier świetnie przełamuje słodki smak. Ciasto długo zachowuje świeżość. Pierwszy raz upiekłam(...)ostudzonego • 6 żółtek • 45 g świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka

W mojej kuchni
Makowiec na kruchym spodzie 159

taki na kruchym cieście z dużą ilością maku i bakali,ale na Święta piekę również drożdżową struclę makową. kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 100 g cukru pudru 200 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa makowa: 2,5 szkl . maku 100 g masła 5 jajek 1,5 szkl. cukru 2 łyżki mączki(...)pudrem cukrem i proszkiem do pieczenia,dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. W tym czasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą i gotować do momentu aż mak będzie suchy. Wystudzić i zmielić dwa razy. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać

Kolorowa kuchnia Elki
Makowiec z bezą na kruchym spodzie – z maku mielonego 215

szkl cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g miękkiego masła 3 żółtka szczypta soli Beza: 3 białka 1/2 szkl cukru 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie) Wykonanie: Masa makowa cz. I: Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj(...)Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Masa makowa cz. II: Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą

Słodki Blog
Domowa masa makowa 124

Masę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w puszce, ale warto czasem poświęcić trochę czasu i przygotować taką masę samodzielnie...wtedy można dodać do niej swoje ulubione bakalie itd.Przepis na masę makową mam od  Pawła i Madzi ..a w następnym poście(...)będzie przepis na bułeczki z taką masą , oczywiście też z przepisu Pawła i Madzi. Tak przygotowana masę makową można  zamrozić lub przechowywać w lodówce ok. 4 dni.Do gotowej masy makowej dodać ubitą pianę z białek i już można przyrządzać bułeczki .. Przepis cytuję za Pawłem i Madzią, ale kombinacja bakalii, orzechów wedle własnych upodobań. 250 g suchego maku

Moje domowe kucharzenie
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 135

kruche rogaliki, jakie do tej pory zrobiłam. Nie miałam ich w planie robić, jako świąteczny wypiek ale miałam zamrożoną masę z białego maku i marcepanu, którą musiałam już wykorzystać. Masa z białego maku z nieprzyzwoitą ilością migdałów to najlepsza masa makowa do wszelakich ciast, makowców czy właśnie rogalików.  Jak zrobiłam pierwszy raz masę makową na bazie(...)zjesz coś wyśmienitego nie potem nie chcesz jeść tylko smacznego ;-). W tym wpisie nie będę Cie namawiać do przygotowania masy z białego maku bo piszę ten post w niedzielę popołudniem, a Święta są już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź

SMYKWKUCHNI