25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Masa makowa: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zmielony mak umieścić w garnuszku, zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Po kilku(...)minutek, cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Następnie zdjąć z palnika i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać do nich ostudzoną masę makową i krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie delikatnie wmieszać ją do masy. Ubicie białek powinno być wykonane tuż przed pieczeniem, by nie opadły! Masa serowa
Nastoletnie Wypiekanieschłodzonego pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki na lukier ( na jeden makowiec ) :1 szklanka cukru pudru3-4 łyżki gorącej wodyokoło łyżeczki soku z cytryny lub parę kropel ulubionej esensji- waniliowej(...)jeżeli jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach
Smaki Edytyzaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu(...)ciasto będzie wtedy niższe) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce rozprowadzamy ciasto drożdżowe robiąc niewielkie ranty. Na ciasto drożdżowe wykładamy masę makową i równomiernie rozsmarowujemy. Masę serową i powidła układamy naprzemiennie na masie makowej w formie kleksów. Całość posypujemy kruszonką i migdałami. Ciasto odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170 stopni
Słodki sentymentzaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy cytryny 2/3 szklanki kaszy manny 300 g mielonego maku ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 garście rodzynek (jeśli lubicie ) ½ łyżeczki cynamonu(...)sól. Mieszamy. Masło rozpuszczamy i dodajmy do ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiamy, aż będzie jednolite i będzie odchodzić od miski. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Międzyczasie przygotowujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, sól i skórkę cytrynową. Dodajemy kaszę mannę, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, żeby kasza napęczniała. Do kaszy dodajemy zmielony mak, cukier, miód i opcjonalnie rodzynki. Następnie
Słodki sentymentciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70 g cukru 50 g masła, roztopionego 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 600 g masy makowej 1 jajko do smarowania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z dwiema łyżkami cukru, letnim mlekiem oraz 3 łyżkami mąki i pozostawiamy do podrośnięcia. Następnie dodajemy jajka wymieszane(...)placek o średnicy ok. 25-30 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia (można od razu ułożyć na dużej blaszce od piekarnika) i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy masą makową, przykrywamy trzecim ciastem, które smarujemy ostatnią częścią masy makowej i układamy czwarty placek. Na środku koła kładziemy szklankę i nacinamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaczeka na Was już od świąt! Jest na tyle smaczny i na tyle prosty, że każdy z Was powinien choć raz spróbować go zrobić. Ja robiłam go z domową masą makową, jednak do przygotowania tych ciasteczek nadaje się również gotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe(...)oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na małych, następnie na wysokich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany.Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej
Słodkie Przyjemnościjeśli macie dwie identyczne blachy, w jednym czasie. Pozostałe 4 części rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy masą makową i zwijamy w rolady. Układamy jedną obok drugiej, zostawiając niewielkie odstępy między nimi. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę. Po upływie tego czasu odsączamy(...)Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy
Czerwona Porzeczkabardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii , prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny(...)Składniki: 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 30 g cukru pudru 4 jajka 4 jabłka (najlepiej kwaśne) 80 g kaszy manny 850 g masy makowej 100 g orzechów włoskich 3 garście dowolnych bakalii (ja dałam garść suszonej żurawiny, rodzynek i płatków migdałowych) szczypta soli lukier: sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 białko jajka cukier
Pobite gary Barbarywyjątkiem wody) i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. W miarę potrzeby dolewamy zimną wodę. Ciastem wyklejamy dokładnie dno blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszkę odstawiamy do lodówki. * masa makowa: - 250g mielonego maku (bez dodatków, czysty suchy, tylko zmielony mak) - 350g wrzącej wody - 62g masła - 1/2 szklanki ksylitolu(...)kilka kropli olejku migdałowego Mak zalać wrzątkiem (350g), dokładnie wymieszać i odstawić. Następnie do maku dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia (możemy również stopić masło w osobnym naczyniu). Do masy makowej dodajemy ksylitol (lub cukier) oraz miód i mieszamy. Następnie wsypujemy mielone migdały oraz rozdrobnione orzechy, 2 żółtka, kilka kropli olejku migdałowego oraz powidła i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Smaczne ZdroweWYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy(...)Dzielimy na 2 części, większą i mniejszą. Jedną część cienko rozwałkowujemy, smarujemy masą makową. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę o wym. 11x38, wykładamy jabłka, kładziemy roladę makową, zalewamy serem. Pieczemy 40 minut, po tym czasie nakładamy pianę z białek, pieczemy kolejne 15 minut
słodki bratekSeromakowiec to połączenie sernika i makowca, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Długo zachowuje świeżość i wbrew pozorom przygotowuje się go całkiem szybko. Możecie zrobić go z gotową masą makową, ale ja zachęcam Was do zrobienia domowej (jest zdecydowanie lepsza). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Seromakowiec .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki Składniki na ciasto: 1 szklanka(...)cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy zmielony mak, rodzynki oraz olejek migdałowy. Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń, a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę
To co lubię - gotuję i polecamPyszne drożdżówki z masą makową...zamiast masy makowej można dać marmoladę lub masę serową i też będzie pysznie.. 75 g masła 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży szczypta soli 50 dag mąki 80 g cukru masa makowa Masło stopić, drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru.Do mąki dodać rozpuszczone w mleku drożdże
Moje domowe kucharzeniekażdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka, 50 g cukru brązowego(...)mąki pszennej, 150 ml mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Przygotowanie: masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy. ciasto: Masło
Moniki Smakołykimakiem w takiej formie. Powiem Wam, że to był strzał w dziesiątkę. Rodzinka się zajadała. Na pewno to ciasto, zostanie u nas na stałe. Następnym razem, zrobię swoją masę makową. Tym razem zrobiłam z masą z puszki, ponieważ zalegała mi w szafce i chciałam ją wykorzystać. Bardzo polecam to ciasto, jest pyszne. Składniki: 500 g. mąki pszennej tortowej + 1 łyżka(...)drożdży 1/2 kostki masła 2 jajka 1 żółtko (białko zostawić do maku) 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka Kruszonka: 1/4 kostki masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru Dodatkowo: masa makowa w puszce 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło
Agusiowe smakołykiszklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki wody ciasto kruche: 220 g mąki pszennej 2 żółtka 110 g masła zimnego 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru masa makowa: 150 g maku mielonego 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 żółtko 2 białka 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek(...)końcu do masy makowej i mieszam. Masa serowa: Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy. Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki masy serowej,na nią dwie łyżki masy makowej, i znowu masa serowa, makowa. Piekarnik
wesoła kuchnia