masa makowa - 2519 przepisów (strona:27/168)

Kruche ciasto z makiem i wiśniami 163

makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 323

makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej

Bullio
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 98

makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do lodówki. Masa makowa (można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej

Bullio
Makowiec 381

maku 1l mleka 120 g masła 1/2 szkl. miodu 2 jajka 150 g cukru 100 g migdałów, rodzynek, skórki  pomarańczowej olejek migdałowy  Przygotowanie I etap - masa makowa Mak zalać mlekiem i gotować na  małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak  z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy(...)rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makowiec na kruchym spodzie. 127

kilkanaście minut.   M asa makowa : Mak sparz, odcedź, zmiel 2-3 razy w maszynce na drobnym sitku. Białka ubij z cukrem. Dodaj wszystkie składniki przeznaczone do masy makowej, oraz ubite białka, dokładnie wymieszaj wszystko razem.  W ykonanie : Jedną część ciasta rozwałkuj, wyłóż na spód blaszki ( na spód blaszki możesz wyścielić papierem do pieczenia ciast ). Rozłóż równo(...)całej powierzchni masę makową. Rozwałkuj drugą część ciasta, połóż na masę makową , po nakłuwaj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie udekoruj cukrem pudrem.                           Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Kruche babeczki makowo-pomarańczowe 118

pełności w jamie brzusznej KRUCHE BABECZKI z MAKIEM i ŚMIETANKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki: ciasto na foremki według tego przepisu  klik (lub 15 gotowych foremek z kruchego ciasta) 250 g masy makowej 1 pomarańcza 250 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Przygotowujemy foremki z kruchego ciasta. Przepis tu -  klik Gotową masę makową mieszamy(...)pokrojoną w kostkę pomarańczą. Masą makową z pomarańczą napełniamy kruche babeczki.  Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nią wierzch babeczek. Babeczki najlepiej smakują po kilku godzinach kiedy spody nabiorą wilgoci od masy i zrobią się bardziej kruche i miękkie

Bon appetit mon amie
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM (BEZ JAJEK) 222

Uwielbiam domowe makowce i wszelkie makowe drożdżówki :)  Może dlatego, że bardzo rzadko je piekę?  Widząc masę makową na sklepowej półce naszła mnie ochota, aby upiec drożdżówki. Wieeem taka masa makowa nigdy nie zastąpi domowej, ale z oszczędności czasu pokusiłam się o jej wypróbowanie. I nawet się nie zawiodłam! :) Mak porządnie zmielony i doprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane(...)roztopionego, wystudzonego masła 220 ml mleka 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży szczypta soli 70 g cukru 500 g mąki pszennej Ponadto: 800 g gotowej masy makowej z bakaliami kilka kropli aromatu migdałowego 100 g posiekanych orzechów włoskich Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła 50 g cukru Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku

Walijskie Pichcenie
Makowiec z podchmielonymi wisienkami 204

łyżeczki proszku do pieczenia 30 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny 1 łyżka budyniu waniliowego 3 całe jajka 200 g cukru (można dać ciut mniej) 1 puszka masy makowej podchmielone wisienki zakroczymskie do nabycia w Smak Market Do ozdoby: podchmielone wisienki, biały lukier, listki świeżej mięty lub drobne świąteczne ozdoby Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie(...)połączenia składników i uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ciasto nie pokryje całej tortownicy, wykładamy łyżką porcje ciasta w szerszych odstępach. W puste miejsca wkładamy masę makową (około 1/2 puszki), a następnie jej resztę wykładamy na wierzch (ale najlepiej w taki sposób, aby zostawić widoczne miejsca z ciastem). Ciasto podczas pieczenia znacznie rośnie zakrywając masę makową

Słodkie okruszki
Masa makowa z maku mielonego- bakaliowa. 221

Dziś przygotowuję moją ulubioną masę makową z maku mielonego (suchego). Jest o wiele szybsza w przygotowaniu od tej klasycznej (gdzie mak mielimy samodzielnie), ale równie pyszna. Bardzo polecam!  Składniki na Masę makową z maku mielonego- bakaliową: 2 opakowania maku mielonego po 200 g (400 g) 400 ml mleka 25 g masła 100 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)mieszamy. Jeśli masa jest za mało słodka dodajemy miodu do smaku. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Tak przygotowaną masę możemy przechowywać w lodówce 4-5 dni. DODATKOWO: 3 jajka 10 g drożdży roztartych w 3 łyżkach ciepłego mleka      Przed pieczeniem makowca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy do masy makowej razem

Rozpustne gotowanie
Makowiec na cieście krucho drożdżowym 98

ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia.  Masa makowa : Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać(...)misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny  w temperaturze 160st C. Smacznego. Dziękuję, że tutaj

Słodki Zakątek
Szybki świąteczny makowiec 177

krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią,  dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą makową. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę makową i odstawiamy na bok. Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Gotowy biszkopt wylewamy na masę makową. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, ciasto pieczemy ok. 50 minut, następnie odstawiam do wystudzenia, gdy ostygnie odwracamy ciasto do góry nogami, tak aby biszkopt był na dole, a mak na górze. Masa orzechowa: Masło, cukier, śmietanę i żółtko ucieramy na gładką masę, dodajemy zmielone orzechy i masę przekładamy na wierzch ciasta. Bakalie rozkładamy

Apetyczna babeczka
Strucla z makiem 141

ręcznie).   Dodałam masło i ponownie wyrabiałam, aż ciasto przestało się kleić do miski. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam (w ciepłe miejsce) do wyrośnięcia (ok. 40 minut).   Masę makową zrobiłam wg tego przepisu . Białka ubiłam na sztywno i połączyłam z masą makową. Wymieszałam łyżką delikatnie, ale dokładnie.     Ciasto przekroiłam na dwie części. Każdą rozwałkowałam na kształt prostokąta(...)grubość około 0,5 cm. Na jednym placku rozłożyłam połowę masy makowej zachowując około 2 cm margines   Zawinęłam obydwa dłuższe brzegi    do środka, a następnie ciasto z masą zwinęłam w roladę. Końce podwinęłam pod spód.   Piekarnik ustawiłam na 180 °C . Struclę przełożyłam na papier   do pieczenia i całą zawinęłam w papier dookoła, zachowując trochę miejsca

Kuchnia u Krysi
Chałka nadziewana makiem 197

Chałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet(...)chałki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 4 łyżki miodu 30-40 g świeżych drożdży 60 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na masę makową: 200 g suchego, mielonego maku 180-200 ml mleka 120 g skórki pomarańczowej 2 łyżki likieru pomarańczowego 3 łyżki miodu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 2 lyżki masła Dodatkowo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec zawijany, strucla z makiem 223

również tutaj. Robienie masy makowej kojarzyło mi się z gotowaniem maku, potem jego trzykrotnym mieleniem i cała frajda z świątecznych wypieków, mogła ujść z jednym tylko pracochłonnym makowcem. Z mielonym makiem rzecz wygląda zupełnie inaczej i w sumie w jakieś 10-15 min masa będzie gotowa. Co ważne, do masy dodajemy białka, które powodują, że masa nie jest taka ciężka(...)prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Robimy mas\u0119 wed\u0142ug przepisu\r","\r","M\u0105k\u0119 przesia\u0107.\r","Mas\u0142o rozpu\u015bci\u0107 i ostudzi\u0107.\r","Wymiesza\u0107 m\u0105k\u0119 z dro\u017cd\u017cami i pozosta\u0142ymi sk\u0142adnikami z wyj\u0105tkiem mas\u0142a. Zagnie\u015b\u0107 ciasto, dodaj\u0105c mas\u0142o na sam koniec.\r","Ciasto

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania