zgodnie z recepturą do ich zrobienia powinno użyć się margaryny, a certyfikowany wypiek powinien pochodzić z Poznania lub niektórych części Wielkopolski. Nadzienie naszych pierwszych rogali marcińskich przygotowaliśmy, używając gotowej masy makowej z białego maku, którą można kupić np. w Lidlu. Skorzystanie z gotowego białego maku to dobra opcja, biorąc pod uwagę, że trudno znaleźć suchy biały mak w sklepach(...)włoskie oraz migdały wsypać do malaksera, zmielić na mniejsze kawałki. Dwie łyżki odłożyć do posypania rogali po upieczeniu. Do miski wlać miód, dodać masę marcepanową, rozetrzeć ją łyżką. Wsypać zmielone orzechy oraz migdały, dołożyć masę makową i kandyzowane skórki pomarańczy, wymieszać składniki, aby powstała jednolita, lepka masa. Wykonanie Następnego dnia ciasto wyjąc z lodówki, podzielić je na dwie jednakowe części
niecodziennikparytortowej + 1 łyżka 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 50 g cukru + 1 łyżka 80 g masła + 40 g 1 jajko 1 żółtko większa szczypta soli 600 g masy makowej SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 100 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 50 g zimnego masła PRZYGOTOWANIE DROŻDŻÓWEK: Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, sprawdzam palcem, ma być(...)powstania charakterystycznych grudek. Gotową kruszonkę wstaw do lodówki, przykryj folią aluminiową lub talerzykiem. Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta. Posmarować masą makową. Możesz także przed nałożeniem masy makowej wysmarować ciasto cienko ulubionym dżemem. Zwinąć w rulon, kroić na niewielkie drożdżówki. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem
Zasmakuj Kuchnimąki 20 g świeżych drożdży 10 dkg cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 200 ml mleka 2 jajka masa makowa Drożdże, łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka wymieszać.Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie przesianą mąkę, cukier, sól, jajka, roztopione i ostudzone masło wymieszać. Dodać(...)odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca [ na zdjęciu widać
Moje domowe kucharzeniepotrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - kilka kropli olejku migdałowego(...)dodawać ser i po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie mieszać, dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra
Smaczne ZdroweNastępnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10-15 min. w 180 st. C. Po podpieczeniu posypujemy np. kaszą manną. składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej (ok. 850-900 g) 120 g cukru 2 jajka 1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masę(...)cukrem oraz żółtkami. Dodajemy ser, budyń oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na warstwę makową. Całość pieczemy w 170-180 st.C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem. składniki
Domowy Smak JedzeniaKruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi.Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną(...)cukier, wymieszać, chwilę smażyć, cały czas mieszając, dodać olejek migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić- schłodzony arkusz z ciastem wyjąć z lodówki, posmarować roztrzepanym białkiem, rozsmarować na nim równą warstwę masy makowej- placek delikatnie zwinąć w rulon wzdłuż długiego boku- utworzoną roladę zawinąć w arkusz papieru, wstawić do zamrażarki na około 30 minut- piekarnik rozgrzać do temperatury 175-180 stopni- jeśli
Smakołyki BerenikiPomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno, polane białą czekoladą oraz druga wersja to tradycyjne pierogi gotowane, podawane na ciepło, również polane białą czekoladą. Przygotowując na Wigilię kluski z makiem oraz pierogi z kapustą i grzybami(...)polecam odłożyć trochę masy makowej oraz ciasta na pierogi i ulepić pierogi z masą makową, a rodzina na pewno będzie mile zaskoczona. Gości zaś, w pierwszy lub drugi dzień świąt, można poczęstować pieczonymi pierożkami orkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki
Kuchnia MagdaLenyspożywczą, nastepnie w aluminiową i schłodzić w lodówce. • Podawać pokrojoną w plastry z sosem wiśniowym. Jest to najszybsze ciasto makowe, jakie kiedykolwiek robiłam. Pieczemy biszkopt, gotowa masa makowa, szybka masa serkowa i orzechy. Rolada dłużej leży w lodówce niż się ją pzrzygorowuje. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Kuchni
To co kochamoprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. Drożdżowa gwiazda z makiem Składniki: CIASTO 320g mąki pszennej 120ml wody lub mleka 1 jajko 15g drożdży 60g cukru 20g masła MASA MAKOWA 100g suchego maku 20g miodu 20g masła 100g bakalii olejek migdałowy do smaku cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu Wykonanie: - bakalie sparzyć wrzątkiem, odcedzić, drobno posiekać - mak zalać(...)trzy równe części - każdą z części podsypać mąką i rozwałkować na placek o średnicy około 25cm - pierwszy placek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - na placku rozsmarować połowę masy makowej, przykryć drugim plackiem i nałożyć drugą część masy makowej - na wierzchu umieścić trzeci placek - placek naciąć promieniście na 12 części, pozostawiając na środku niewielki okrąg bez nacinania - rozpocząć zawijanie
Smakołyki Berenikiminut do lodówki. Ciasto zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Pamiętajmy aby szczelnie zawinąć je w folię. Inaczej może nam wyschnąć. Wykonanie masy makowej: Biszkopty wkładamy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 15s/obr.10 . Biszkopty przesypujemy do innego naczynia. Migdały zalewamy wrzątkiem na ok 15 min. Następnie obieramy je ze skórki. Orzechy włoskie również zalewamy wrzątkiem(...)miksujemy czas 30 s/obr.10 . Następnie dodajemy biszkopty, śmietanę, cukier, skórkę pomarańczową mieszamy masę czas 1 min/obr.4-5. W osobnym naczyniu ubijamy piane z białek ze szczyptą soli na sztywno. Masę makową przekładamy do miski i dodajemy partiami ubitą pianę delikatnie mieszając ciasto. Nie chciałam tego robić w Thermomix ponieważ masa jest lekko zbita i białka nie rozpowadziłyby się dobrze. Ciasto wyciągamy
Themo przepisymąki pszennej – najlepiej tortowej 1/4 kostki masła (50 g) 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml ciepłego mleka 2 jajka Nadzienie: 1 puszka masy makowej 1/2 szkl żurawiny Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo(...)minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy i dzielimy an 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg. Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową i posypujemy żurawiną. To samo robimy z trzecim krążkiem i przykrywamy czwartym. Nacinamy ciasto tak jak poniżej
MojaQchnia.plśredniowiecznej Europie mak uprawiany był jako roślina ozdobna. Doceniono również jego walory kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie(...)cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając ok. 1,5 – 2 cm wolny margines przy dłuższych bokach. Drugi arkusz ciasta również smarujemy jajkiem i kładziemy posmarowaną stroną na masę makową. Wierzch smarujemy jajkiem
mojewypiekiinietylkoodpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl. mąki pszennej125 g masłapół szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4(...)blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy kilka minut, wsypujemy cukier i gotujemy dotąd, aż całość zgęstnieje
Bon Appetit Małgorzatyowinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie większą częścią wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Masa makowa: puszka masy makowej Helio (850g), 4 białka, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio, 2 łyżki cukru, łyżka wódki.Białka ubić na sztywną pianę. Masę makową wyjąć z puszki
Z miłości do słodkości