łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: 10 dkg orzechów mielonych 1/2 szklanki cukru 1 łyżka masła mleko (tyle aby przykryło orzechy) 15 dkg margaryny Dodatkowo: marmolada jabłkowa 1 puszka masy makowej (dowolne dodatki do masy) 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, margarynę, śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka gotowane przetarte przez sitko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy(...)23x38 cm i pieczemy na złoty kolor. 2. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i smarujemy marmoladą jabłkową. 3. Masę makową wykładamy z puszki, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy różne dodatki np: cukier puder, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, rodzynki, albo co kto jeszcze lubi. Masę makową wykładamy
Kuchnia u Bietkiwyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania, ok. 1/2 szklanki, u mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść(...)szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na wierzch klusek. Sos makowy • Zagotować śmietankę z masą makową i miodem. • Dodać posiekane bakalie. • Kluski ułożyć na talerzu i polać sosem makowym
To co kochampszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g łyżeczka aromatu migdałowego 2 jaja 80 g masła Składniki na lukier: cukier puder(...)ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na 2 okręgi. Na jednym z okręgów równomiernie rozłożyć masę makową a następnie przykryć drugim płatem ciasta. Posklejać brzegi powstałego koła, delikatnie docisnąć, a następnie na środku ustawić szklankę (jako złącznik). Przekroić ciasto na 16 równych części (od szklanki
Pomysłowa kuchniadekadzie! :) W nowe dziesięciolecie wchodzę z nadzieją i paterą przepysznych, kruchych babeczek w kremowych, budyniowych beretach, niczym z paryskich chodników, wypełnionych masą makową, którą przygotowałam z maku, który pozostał mi po robieniu makowego mleka [<- klik]. Makowe Panienki łączą w sobie wdzięk, delikatność, kremowość ale także zadziorną chrupkość kruchego ciasta, orzechów i drobnych ziarenek maku ;) Na budyniowym bereciku każdej Panienki(...)zimowe dni rozkoszować się smakiem i różnorodną teksturą Makowej Panienki :) Siadajcie do stołu, zacznijmy ten rok słodko i niech się dzieje! Makowe Panienki - kremowe babeczki z makiem na 6 babeczek Potrzebujesz: Ciasto: 160g mąki 70g masła 1/2 łyżeczki masła 3 łyżki zimnej wody szczypta soli Makowe nadzienie: 6 kopiastych łyżek masy makowej lub 1 szklanka mielonego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSKŁADNIKI 400 g mąki 50 g drożdży 250 g masła 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka śmietany 1cukier waniliowy 1 łyżka cukru MASA MAKOWA 500 g masy makowej 20 g drożdży 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka marmolady lub dżemu wiśniowego 1 łyżka bułki tartej 1 białko 1 jajko 1 cukier waniliowy 180 g cukru pudru(...)mąką i masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką. 4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h NADZIENIE: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. 2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 3. Dzielimy na części na 2. Rozwałkowujemy na prostokąt
Marcepanowa kuchniaZostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa(...)masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarnespód: 20 dkg mąki pszennej 10 dkg margaryny 10 dkg cukru pudru 2 łyżki śmietany 18 % 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 1 puszka masy makowej ( ja dodałam jeszcze do niej skórkę pomarańczową i odrobinę olejku migdałowego ) Masa serowa: 50 dkg sera białego 12 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 3 jajka 2 łyżki rodzynek(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Masę makową z puszki przesypujemy do miseczki, dodajemy skórkę pomarańczową i olejek migdałowy, w miarę potrzeby można jeszcze dodać odrobinę cukru. Masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy. 3. Masa serowa
Kuchnia u Bietkiilość cukru, chociaż i tak wyszło słodkie. Jest trochę pracochłonne, bo to trzy różne ciasta, ale efekt smakowy wynagradza poniesiony trud. Składniki: Ciasto makowe • 1/2 puszki masy makowej – 450 g • 5 jajek • 1/2 szklanki cukru pudru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Ciasto serowe • 500 g białego sera mielonego(...)Ciasto makowe • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać dalej. • Wbijać po jednym żółtku. Masę wymieszać z makiem, mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch
To co kochamwstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciastem wygnieść dużą blachę. Wcześniej wyłożyć ją pergaminem i nasmarować margaryną. Masa makowa : Wg przepisu na masę makową z suchego maku 4 białka Masę makową przygotować odpowiednio wcześniej tak, aby wystygła. Tuż przed wyłożeniem maku na ciasto ubić 4 białka ze szczyptą soli, dodać do maku i energicznie
Ze smakiem bez glutenusuchego mielonego maku • 8 dag cukru • ½ łyżeczki proszku do pieczenia • 65 g kaszy manny • 3 jajka • 3 dag stopionego masła • 16 g cukru waniliowego Uwaga: można użyć gotowej masy makowej z puszki Dodatkowo: • ½ tabliczki mlecznej lub deserowej czekolady • 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1. Mąkę, oba rodzaje cukru, sól wymieszać w misce. Dodać masło i jajka oraz, porcjami, mleko. Zagnieść(...)elastyczne ciasto. 2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem dno i boki formy. Tortownicę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 3. Przygotować masę makową: Mak wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą, utrzeć z jajkami, masłem i cukrem waniliowym. 4. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajka. Ucierać do otrzymania
W mojej kuchniskładniki:Ciasto:3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki maki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki kakaoMasa makowa:1 puszka masy makowej z bakaliami1 kostka masła (250g)3 budynie śmietankowe (3x60g)1 szklanka bakalii (dowolne)Polewa: zobacz tutaj Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane(...)blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół.W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami.Wlać rozrobione w 300 ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami
UgotujmyTo.plżółtka 3 dag drożdży skórka otarta z cytryny szczypta soli szklanka + 2 łyżki mleka lukier i skórka pomarańczowa do posypania z wierzchu Farsz makowy : 40 dag gotowej masy makowej lub … 2 szklanki maku 2 szklanki cukru 2 łyżki masła szklanka śmietany kremówki 1 laski wanilii 3 łyżki skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki drobno posiekanych daktyli(...) nabierze odpowiedniej gęstości. Do ciepłej masy dodajemy przygotowane bakalie, całość delikatnie mieszamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy małe kawałki, rozwałkowujemy, kroimy na małe trójkąty, nakładamy ciepłą masę makową, ciasno zwijamy, układamy różki ku sobie i układamy w sporych odstępach na wysmarowanej blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 15-20 minutach rogale wyrosną, smarujemy je jajkiem rozmieszanym
Apetyczna babeczkaMasa makowa z poniższego przepisu to najlepsza masa z makiem do makowca zawijanego i nie tylko. Pyszne połączenie maku, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej, to coś, co koniecznie musisz wypróbować robiąc domowe wypieki. Ta domowa masa makowa je The post Masa makowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDzień dobry:) Co powiecie na pyszne, domowe rogaliki z masą makową i kukułkową Helio. Pyszne i proste w wykonaniu. Idealne do kawy czy herbaty. Produkty Helio polecają się na święta, idealne do słodkich wypieków. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej + ewentualnie do podsypania(...)stolnicy 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masy krówkowej-kukułka Helio 300 g masy makowej np: Helio 1 jajko cukier puder do oprószenia Z podanej porcji wychodzi 2 duże blachy piekarnikowe malutkich rogalików. Wykonanie: Masę makową mieszamy z masą krówkowo
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru 100 g masła 3 żółtka Warstwa makowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić(...)dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną. Na to wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder a następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na masę makową. Na wierzch zetrzeć mniejszą cześć ciasta
My simple kitchen