drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Pozostały cukier ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka(...)mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
chili & sugarkoniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru(...)folią i wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód. Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej
Słodkie inspiracje- 3 szklanki maku - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą(...)białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową a na nią masę makową. Tak wypełniamy foremki aż do skończenia składników. Babeczki pieczemy w 180 C przez
Zainspirowana w kuchnipszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: puszka gotowej masy makowej lub ok. 500 g masy makowej domowej roboty Dodatkowo: roztrzepane jajko Wykonanie: Mąkę wraz z solą przesiać do dużej miski. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać(...)margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki uniosły się do góry
MyCookBook.plCiasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder(...)jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy
Smaczne mojeproszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 łyżki kakao 2 duże ,dojrzałe banany (bardzo dojrzałe ,to ważne ,rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny ,aby nie ściemniały) masa makowa ,gotowa z puszki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę .Dodawać po jednym jajku , dokładnie ubijając . Mąkę(...)pieczenia ,sodą i kakao i dodać do masy mieszając łyżką .Dodać czekoladę i banany i wymieszać . Do każdej foremki do babeczek wyłożonej papilotkami nakładamy łyżkę masy czekoladowej ,następnie łyżkę masy makowej i na wierzch kolejna łyżka masy czekoladowej .Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Zapach jaki wydobywa się z piekarnika w czasie pieczenia jest cudowny
Ladylaura.waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy. Masa makowa: Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę(...)maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy, starte na tarce jarzynowej jabłka, żółtka jajek oraz skórkę pomarańczową i bakalie (jeśli używamy). Mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę makową i wyrównujemy. Na nią bardzo powoli wylewamy masę serową
Poezja smakumlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Na koniec dodać bakalie. Masę makową wylać na ciasto kruche. Ser zmielić 3 razy. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie(...)zmianę ser i mąkę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez około 70 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia
Smakołyki Asiomączoną foremkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Drugą, mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki(...)minut. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką o drobnych oczkach. Na patelnię wrzucić masło, miód, skórkę pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego
Poezja Smaków - blog kulinarnyświeżych drożdży,120 g cukru,4 żółtka,50 g miękkiego masła,600 g mąki pszennej,½ łyżeczki soli,¼ łyżeczka aromatu wanilii,pozostałe składniki:50 g galaretki owocowej850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka),cukier puder do posypania.Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Do dużej miski(...)ciasta (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 30-35 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 4 części.¼ część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta.Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy. Na drugi krążek nakładamy masę makową
Moniki Smakołykizagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie(...)wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut
Świat SmakuMasa serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa(...)czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujewegańskie owsiane kluski kładzione z domowej masy makowej na mleku sojowym~ Makowym akcentem wchodzę w 2015 rok. Widziałam te kluski na kilku blogach, na każdym inny przepis więc trudno mi podać źródło inspiracji zwłaszcza, że moja wersja jest wegańska :D Nie lubię pisać podsumowań więc takowego (jak zwykle) nie będzie, zresztą nie ma co podsumowywać...Rok 2014 minął mi niezwykle(...)przyniesie. Ze swojej strony mam tylko jedno postanowienie, ale o tym...przeczytacie później. Jednak jeszcze dzisiaj! PRZEPIS /1 porcja/ ~50g mąki owsianej BIO Fresano ~10g mąki sojowej ~60g masy makowej ~1/4 - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe) ~cukier/stevia do smaku ~300ml mleka roślinnego do gotowania (u mnie sojowe) Mleko zagotowujemy w garnku. Mieszamy mąki oraz substancję słodzącą, dodajemy masę
breakfast of dreamsWigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich(...)koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziereszty składników, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy.Formę wylepić ciastem a ciasto nakłuć widelcem.Wyłożyć masę makową,wyrównać i piec w 180 º C przez ok 30-40 minut.Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masa makowa 500 g maku 0,6 l mleka 100 g masła 4 łyżki miodu łyżka cukru waniliowego 2 jajka(...)razy. Do garnka wrzucamy masło,miód i cukier waniliowy-roztapiamy,roztopione składniki mieszamy z makiem i odstawiamy do wystudzenia.Z jajek i cukru pudru robimy kogel-mogel,wlewamy do masy makowej i mieszamy.Bakalie kroimy i dodajemy do masy. Jeżeli ktoś nie ma czasu na zabawę z makiem można użyć maku w puszce. Masa śmietanowa 600 ml śmietany 30% 2-3 łyżki
Anielskie wypieki