masa makowa - 2519 przepisów (strona:41/168)

Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 589

ciasta: Drożdże rozpuszczamy z cukrem i ciepłym mlekiem i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie masy makowej: Sparzony, odcedzony, zmielony mak mieszamy z pozostałymi składnikami. Przygotowanie masy orzechowej: Zmielone orzechy mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną. Ciasto dzielimy na 4 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, układamy ją na dnie blaszki i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na nich układamy drugą część rozwałkowanego ciasta. Na ciasto wykładamy masę makową i przykrywamy ją trzecią częścią ciasta. Wykładamy masę orzechową i przykrywamy ją ostatnią warstwą ciasta. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Trzeci talerz
Drożdżowy wieniec z białym makiem i lukrem. 123

łyżki cukru trzcinowego   Skworcu 15 g świeżych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka 120 ml syropu karmelowego   Skworcu lub innego alkoholu około 50 dag masy makowej ( tutaj przepis na domową masę makową) lukier; 5 łyżek cukru pudru Kupiec ok łyżeczki wody   Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego(...)Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, stolnice delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt.  Następnie cały blat ciasta smarujemy masą makową, zostawiając po kilka centymetrów wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy na rulon. Następnie przecinamy go wzdłuż jednak nie do końca. powstałe dwie części ciasta zaplatamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wieniec z makiem na Trzech Króli 128

stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku 200 g wrzątku łyżka masła 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 60 g suszonych(...)matę do pieczenia, a następnie na blachę. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ciasto posmarować odrobiną piany z białek. Resztę piany dodać do maku. Dokładnie wymieszać. Masę makową rozłożyć równomiernie przy brzegu drożdżowego koła. Środkową część ciasta pociąć promieniści na 16 części (patrz zdjęcie obok). Każdy z "promieni" zawinąć nad makiem, końcówkę przyklejając od spodu wieńca. Żółtko rozbełtać

Weekendy w domu i ogrodzie
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 187

drożdży nadzienie: ~500g masy makowej (najlepiej domowej :)) ~białko lukier: ~pół szklanki cukru pudru ~2-3 łyżki gorącej wody ~lub posypać cukrem pudrem Z drożdży, odrobiny mąki i cukru robimy rozczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut do urośnięcia. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Pozostały cukier ucieramy mikserem z miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka(...)mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta i w makowcu powstanie dziura. Zlepiamy końce, podwijamy je pod spód i wkładamy do długiej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia

chili & sugar
Najlepszy sero-makowiec 195

koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru(...)folią i wstawić do lodówki. Formę do ciasta o wym. 37x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód.  Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej

Słodkie inspiracje
Babeczki sero - mak 135

- 3 szklanki maku - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą(...)białek i delikatnie mieszamy. Gdy mak gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową a na nią masę makową. Tak wypełniamy foremki aż do skończenia składników. Babeczki pieczemy w 180 C przez

Zainspirowana w kuchni
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 114

pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 16 g cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: puszka gotowej masy makowej lub ok. 500 g masy makowej domowej roboty Dodatkowo: roztrzepane jajko Wykonanie: Mąkę wraz z solą przesiać do dużej miski. Drożdże rozprowadzić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać(...)margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wymieszać składniki i starannie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 0,5 cm grubości), rozsmarować masę makową i zwinąć jak roladę wzdłóż dłuższego brzegu. Pokroić w plastry szerokości ok. 3 cm. Każdy kawałek nacisnąć na środku tępą stroną noża, aby boki uniosły się do góry

MyCookBook.pl
''Makowy kwiat'' Wieniec w czerwonym lukrze 84

Ciasto : mąka pszenna 300 g mąka orkiszowa 200 g drożdże 25 g mleko 250 ml masło 80 g cukier 50 g 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli Masa makowa : ugotowany mak zmielony z cukrem ( 450 g maku, 150 g cukru ) 2-3 łyżki miodu, 1 białko jagody goji 40 g ew. aromat Lukier : cukier puder(...)jajka i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ja mieszałam i wybijałam ciasto łyżką Odstawić na ok 40-60 minut do wyrośnięcia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masa makowa. Jagody goji zalać niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach odcedzić. Mielony mak doprawić miodem i jagodami goji. Dodać roztrzepane białko, wymieszać, można dodać aromat migdałowy

Smaczne moje
Babeczki czekoladowo – bananowe z masą makową. 217

proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 3 łyżki kakao 2 duże ,dojrzałe banany (bardzo dojrzałe ,to ważne ,rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny ,aby nie ściemniały) masa makowa ,gotowa z puszki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę .Dodawać po jednym jajku , dokładnie ubijając . Mąkę(...)pieczenia ,sodą i kakao i dodać do masy mieszając łyżką .Dodać czekoladę i banany i wymieszać . Do każdej foremki do babeczek wyłożonej papilotkami nakładamy łyżkę masy czekoladowej ,następnie łyżkę masy makowej i na wierzch kolejna łyżka masy czekoladowej .Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut . Zapach jaki wydobywa się z piekarnika w czasie pieczenia jest cudowny

Ladylaura.
Seromak – makowiec z serem 2019

waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę kremówkę. Mieszamy. Masa makowa: Zmielony mak zalewamy wrzącym mlekiem, przykrywamy i zostawiamy na godzinę(...)maku dodajemy kaszę, cukier, rozpuszczone masło, zmielone orzechy, starte na tarce jarzynowej jabłka, żółtka jajek oraz skórkę pomarańczową i bakalie (jeśli używamy). Mieszamy. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach ok. 36×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę makową i wyrównujemy. Na nią bardzo powoli wylewamy masę serową

Poezja smaku
Seromakowiec 167

mlekiem i prażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać miód i masło. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do maku. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Na koniec dodać bakalie. Masę makową wylać na ciasto kruche. Ser zmielić 3 razy. Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku a następnie(...)zmianę ser i mąkę. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez około 70 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia

Smakołyki Asi
Sernik z makiem. 175

omączoną foremkę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Drugą, mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Masa makowa: 20 dag umytego maku 500 ml mleka 150 g miodu 70 g masła pół szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 10 dag migdałów łyżeczka cynamonu 2 jajka pół szklanki(...)minut. Odcedzić, zostawić do przestygnięcia. Chłodny mak wraz z migdałami zmienić trzy razy maszynką z założoną końcówką o drobnych oczkach. Na patelnię wrzucić masło, miód, skórkę pomarańczy i masę makową. Smażyć 15 minut i odstawić by przestygło. Do chłodnej masy makowej dołożyć 2 roztrzepane jajka, cynamon i cukier puder. Zmiksować. Masę wyłożyć na spód do sernika. Ser: 600 g białego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Świąteczne ciasto z makiem 6427

świeżych drożdży,120 g cukru,4 żółtka,50 g miękkiego masła,600 g mąki pszennej,½ łyżeczki soli,¼ łyżeczka aromatu wanilii,pozostałe składniki:50 g galaretki owocowej850 g gotowej masy makowej z bakaliami (1 puszka),cukier puder do posypania.Przygotowanie:Drożdże mieszamy z mlekiem, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.Do dużej miski(...)ciasta  (podsypujemy mąką) na krążek o średnicy ok. 30-35 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na krążek o tej samej średnicy. Masę makową dzielimy na 4 części.¼ część masy nakładamy na pierwszy krążek i równomiernie ją rozsmarowujemy, przykrywamy drugim krążkiem ciasta.Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy. Na drugi krążek nakładamy masę makową

Moniki Smakołyki
Mako - sernik 178

zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę  wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa -  mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie(...)wymieszać. Masa serowa -  ser trzykrotnie zmielić.  Jajka ubić z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać. Na kruchy spód wyłożyć masę makową i równomiernie ją rozprowadzić. Na nią wyłożyć masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC piekarnika i piec 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze 10 minut

Świat Smaku
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 181

Masa serowa: 1 1/2 szklanki migdałów 3-4 łyżki cukru brązowego nierafinowanego 1 szklanka mleka roślinnego łyżeczka agaru 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa(...)czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania