dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków. […] Artykuł Domowa Masa Makowa do ciast i wypieków pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortyprzesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt podzielić na 3 równe blaty. MASA MAKOWA Mak oraz pokrojone(...)Dodać ksylitol i znów całość zagnieść, następnie zrobić małe kulki. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć wodą z cytryną, następnie wycisnąć szeroki okrąg masy jogurtowej wokół brzegu biszkoptu. Kolejnie wycisnąć okrąg masy makowej wypełniając środek. Ułożyć na górę kolejny blat biszkoptu i powtórzyć czynności. Po bokach ułożyć praliny jak na zdjęciu. Górę plać polewą jogurtową. POLEWA JOGURTOWA Jogurt wymieszać z ksylitolem. Żelatynę
Candy Pandasmaku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu! Skladniki: 125 g serka mascarpone 2 jajka podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk 2 łyżki cukru 3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki 100 g czekolady mlecznej kakao do posypania 2-3 kieliszki rumu Przygotowanie: 70 g czekolady roztapiamy i łączymy z masą makową. Podgrzewamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek(...)cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy . Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy delikatnie rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy nią wierzch naszego deseru, posypujemy kakao i wstawiamy
Lena GotujeCiacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;). Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.Składniki:3 łyżki miodu700 g gotowej masy makowej3 szt jabłek5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia7 łyżek kaszy manny50(...)bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)1 łyżka cukru pudu Wykonanie:Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy
Malinowe Pocałunkiroku postanowiłam zabrać się wcześniej za przygotowanie niektórych rzeczy, niezbędnych do wypieków świątecznych. Mam już cukier , ekstrakt waniliowy i cytrynowy . Przyszedł czas na domową masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku(...)odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem dodać posiekane/pokrojone bakalie, ekstrakt/alkohol i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i całość dokładnie wymieszać. Masę makową można użyć od razu lub tak jak ja przygotować ją wcześniej i w zakręconym słoiczku przechowywać w lodówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytzabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości. Pyszny, prosty do przygotowania. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową. Kilka kroków i można się cieszyć domowym wypiekiem, który w smaku przypomina słodkości babci. Ach… moja babcia umiała robić tak pyszne ciasta… Pamiętam, że w domu babci(...)pachniało, że po prostu nikt nie mógł się oprzeć i nie podkraść kawałka jeszcze ciepłego wypieku Też macie takie wspomnienia? Rada: jeśli zależy wam na czasie możecie wykorzystać kupną masę makową. Ja jednak polecam wam przygotować masę makową własnoręcznie. W przepisie pokazuje jakie jest, to proste. Zobacz przepis na „Prosty makowiec z kruchą kratką” na Blix.pl (klik
Słodkie okruszkirównież dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem. Tak więc zapraszam na e kspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskie ok 200 g masy makowej garść orzechów garść rodzynek jajko Wykonanie: Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową
magiczna kuchnia KasiZakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek Mak zalać(...)jogurtu greckiego 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki rumu 2-3 łyżeczki żelatyny + biszkopty 50 g płatków migdałowych Twaróg zmiksować z jogurtem, zimną masą makową, cukrem pudrem i rumem. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z wystudzoną żelatyną. Masę serową delikatnie połączyć z kremówką. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód powykładać biszkopty
Domowa cukiernia EwyCiasto kruche: 3 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku Masa makowa: 20 dag sparzonego i zmielonego maku 1-2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki miodu olejek migdałowy bakalie ewentualnie cukier do smaku Masa budyniowa: 1/2 litra mleka(...)cukru 2 łyżki mąki Wykonanie: Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam. Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła. Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową i zlepiam
Ciasteczkowy Potwórwcale 😃. U Karoliny z bloga Cake Caprice wypatrzyłam przepis na makowiec japoński i postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny, dodałam do niego jeszcze trochę bakalii. Wykorzystałam też gotową masę makową z puszki - pamiętajcie, aby sprawdzać zawartość masy na opakowaniu i wybierać tę, która ma najkrótszy skład, mało cukru i dużo maku. Na blogu znajdziecie też inne świąteczne słodkie(...)cukier puder do posypania Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy po jednym żółtku do masy maślanej, ciągle miksując. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy kaszę, mąkę, proszek, jabłko, rodzynki, skórkę pomarańczową i masę makową. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajmy do ciasta
Kulinarne przygody GatityBardzo smaczne wilgotne ciasto makowe z kokosem. U mnie blacha znikła w jeden dzień. Składniki: ( mała blacha ) Ciasto: 1, 5 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 130 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa Makowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej(...)zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco do blaszki. Do naszej masy makowej dodajemy dwa ubite białka łącząc delikatnie i starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos
W Moim Magicznym Domugotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową. Ciasto 20 dag mąki 5 dag cukru pudru 10 dag masła łyżka śmietany Masa na wierzch 180 ml śmietany 18% 2 jaja 2 łyżki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 40 g mąki Dodatkowo masa makowa do wyłożenia(...)grubych oczkach 5 gruszek Sposób 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki. 2. Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę
Kuchenne aromatykremem ajerkoniakowym , tworząc niezwykle połączenie smaków, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością. Polecam. Rewelacyjne Ciasto Makowo-Adwokatowe - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa: szklank a maku 1 70 g margaryny 2 du że jajka czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)małymi partiami dodajemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 2 równe części. Masa makowa: Mak zal ewamy wrzącą wodą. Po 20 minutach zagoto wujemy i odstawi
Słodka Stronaźródło: Wielka Księga ciasta Siostry Anastazji (z moimi zmianami) *blaszka 24*24 cm: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 250 g maku 3 białka 1 jajko 1/2 kostki masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 g bakalii 2 łyżki miodu 1/2 szklanki mleka 100 g cukru na masę śmietanową(...)polewa czekoladowa 2 łyżki kokosu Z podanych składników upiec biszkopt, wystudzić, odkleić od papieru do pieczenia i włożyć do foremki na papier. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić. Wszystkie składniki masy makowej umieścić w rondelku, zagotować i mieszając gotować chwilę. Ciepłą masę makową wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i odstawić do wystudzenia. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wody. Śmietanę ubić z cukrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia