Składniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa makowa:50 dag dwukrotnie zmielonego maku aromat migdałowy 1 jajko 1 białko rodzynki1/2 szk. cukru 4-5 łyżek bułki tartej Dodatkowo:2 białka margaryna do smarowania lukierTo jest wyśmienity przepis(...)resztę śmietany i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno być zbyt luźne bo inaczej rolady się rozleją przed piecze- niem. Bardzo ważne! Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia! - więc masę makową warto zrobić wcześniej. Przygotowanie masy makowej: Wszystkie składniki masy mieszamy. Doprawiamy ściśle wg własnego uznania. Przygotować papier do pieczenia. Arkusz o wymiarach 40 x 30 cm dobrze wysmarować margaryną
Świat CiastaŚląski deser bożonarodzeniowy, na który wszyscy smakosze maku i bakalii wyczekują z utęsknieniem przez cały rok. Mleczna masa makowa z bakaliami, przekładane na przemian ze słodką chałką. Niby nic szczególnego, jednak wystudzony i odpowiednio schłodzony przysmak smakuje obłędnie. Chałka wchłania mleczny płyn, napęczniałe makówki zestalają się tworząc zbitą całość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Świąteczne makówki – śląski(...)Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 1 miska Przygotowanie 30 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 130 kcal Rozkosznie słodkie makówki śląskie. Regionalny deser świąteczny z masą makowo – bakaliową przełożoną warstwami na przemian ze słodką chałką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: MAKÓWKI 100 g mielonego maku 500 ml mleka 30 g masła 100 g białego cukru kilka
ProstePesto.plcoś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym .Dla mnie wyjątkowo pyszne ,bo makowe wypieki uwielbiam. Składniki : na około 10 kokilek 150 g ciastek maślanych 30 g masła ,roztopione ,ostudzone Gotowa masa makowa . Ciastka wkładamy do malaksera razem z masłem i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku .Wykładamy nią spody(...)kokilek wysmarowane uprzednio masłem .Na masę ciasteczkową wykładamy masę makową ,mniej więcej do połowy wysokości kokilki . Masa serowa: 300 g serka kremowego President 1 jajko 0,5 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku 5 łyżek soku z cytryny Wszystkie składniki ubijamy mikserem tylko do połączenia się składników .Wykładamy na masę makową po 3 łyżki masy do każdej kokilki
Ladylaura.wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Resztę ciasta schłodzić w lodówce. Spód podpiec w 180st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Ostudzić. Masa makowa: Mak zalać wrzącą wodą, ostudzić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody. Zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt, miksować. Na koniec(...)dodać zmielony mak, posiekane orzechy, migdały, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wszystkie dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy makowej. Powstałą masę wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Wierzch posypać resztą ciasta kruchego. Piec w 170 st.C przez 45-50 minut. Upieczony makowiec wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Nastoletnie Wypiekanieproszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g masła, roztopionego 2 jajka 300 g puree z dyni 350 g masy makowej, może być gotowa i z bakaliami 2 białka 150 g białej czekolady Zmiksuj jajka z cukrem, waniliowym ekstraktem i solą. Dodaj rozpuszczony i przestudzone masło, zmiksuj. Dodaj dyniowe puree(...)proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i napełnij masą. Rozprowadź równomiernie. Zmiksuj białka i wymieszaj z masą makową. Wyłóż masę makową na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz ciasto przez 45 – 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę
codojedzeniazrobić taką gwiazdę makową, może ktoś skorzysta z przepisu. Gwiazda drożdżowa z makiem SKŁADNIKI: mąka -0,5 kg drożdże - 45 g mleko -0,5 szkl margaryna Palma w złotym opakowaniu - 150 g jajka -2 szt sól -szczypta cukier-100 g MASA MAKOWA 350 g masy makowej DODATKOWO białko jaja -1 szt do posmarowania gwiazdy żurawina kilka szt tłuszcz do blachy PRZYGOTOWANIE: Do rondla wlać mleko, lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miski, dodać ciepłe mleko, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, odstawić
Kuchnia DanusiDziś zapraszam Was na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami i masą makową . Moja rodzina je uwielbia, dlatego pojawia się u nas właściwie na każdej uroczystości. Tym razem przygotowałam je na sylwestrową „domówkę”. W końcu w taki dzień nie może zabraknąć również odrobiny słodyczy Korzystając z okazji życzę Wam raz jeszcze zdrowia, szczęścia, spełnienia marzeń i realizacji(...)marki Belbake z Lidl Polska 3 jajka 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia połówki brzoskwiń w lekkim syropie 1 puszka masy makowej – do nabycia w Lidl Polska cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie dół, bez termoobiegu). Do misy przekładamy masło (lub margarynę), wbijamy całe
Słodkie okruszkinajlepszy makowiec drożdżowy jaki jadłam w życiu:) Do tej pory z drożdżowych ciast wyjadałam tylko masę makową bo reszta była zbyt sucha… Ten makowiec jest super wilgotny i wyjątkowo pyszny. Co prawda jestem guła i ciągle mi pęka przy pieczeniu ale zawsze i tak jest pyszny. Z tym pękaniem to jest tak, że najpierw myślałam, że to mój piekarnik(...)dzielimy na pół. Każdą część rozwałkujemy na prostokąt tak, aby krótszy bok był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę
UgotujmyTo.plBył sernik z masą makową..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część(...)została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku.. A Wam zdarzaja
Moje domowe kucharzenietradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenytradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Połączenie idealne, szczególnie dla fanów maku i sera 😉 Przepis pochodzi ze starych zapisków mojej babci... Składniki: Masa makowa: 200 g maku 120 g masła 1/2 szklanki miodu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 szklanka cukru 6 dużych jajek 200 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 op. cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Lukier: 3 łyżki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru pudru płatki czekoladowe (do dekoracji) Wykonanie: Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyteż polecam :) Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 125 g masła 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: puszka masy makowej (850 g) 200 g bakalii (orzechy, kandyzowane ananasy, rodzynki, skórka pomarańczowa) 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru pudru Pianka: 5 białek szczypta soli(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Pianka: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż masa będzie lśniąca. Wyłożyć równa warstwę na masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto. Ciasto piec ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, można przykryć papierem do pieczenia
Smakołyki Asidrożdży 100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 białko 500g mąki krupczatki 100g rozpuszczonego masła Na masę makową: 550 g masy makowej (u mnie Bakalland) 2 garści rodzynek 1 garść orzechów laskowych 50g skórki pomarańczowej 3 łyżki(...)gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym
peggiwkuchniświeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki pomarańczy cukier puder Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, trzy żółtka i jedno białko zagniatamy na kruche(...)pieczemy przez 20 minut schłodzony spód ciasta. Po podpieczeniu studzimy. Letnie ciasto smarujemy kajmakiem. Dwa pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy je delikatnie z masą makową. Przygotowaną masę makową wlewamy na kajmak, równamy wierzch i układamy schłodzone kruche gwiazdki. Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 160*C. Sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem – do uzyskania konsystencji śmietany
Gotowanie i blogowanie