gotowe już mamy. Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka(...)jajka, 600 g mąki tortowej typ 405, 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 50 g cukru brązowego ponadto: masło do wysmarowania formy, orzechy tarte laskowe, cukier do posypania. Przygotowanie: Masa makowa: W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte i całość dokładnie mieszamy. Podgrzewamy
Moniki Smakołykimleko do namaczania Wykonanie: 1. Mleko mieszamy z cukrami i zagotowujemy, dodajemy miód, masę makową posiekane orzechy i ewentualnie więcej bakalii, dodajemy parę kropel aromatu migdałowego. 2. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 15 min cały czas mieszając. Masa nie może być zbyt gęsta ani za rzadka(...)Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek maczamy w mleku. 4. W salaterce układamy kolejno warstwy, namoczone kromki bagietki,część masy, znowu namoczone bagietki, i tak aż do końca, na wierzchu powinna być masa makowa. 5. Ostygnięte makówki dekorujemy orzechami i kokosem. Trzymamy w zimnym miejscu. Smacznego
Mój pomysł nakruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto 160 g mąki pszennej(...)średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo 1 puszka masy makowej (850 g) Beza
O kuchni z uczuciemmaku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi i na pewno nie ostatni. Na świąteczny stół upiekłam makowiec(...)masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta. 3. Pieczenie: Ciasto
Izabelawkuchnimasło. Ja ciasto wyrabiałam w robocie. Po wyrobieniu ciasta przekładamy go do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Teraz zabieramy się za masę makową. Mak zaparzamy w 170 ml wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu maku odsączamy go z nadmiaru wody. Do makowca użyłam mielonego maku. Jak ktoś ma zwykły(...)należy go zmielić. Do masy makowej dodajemy stopniowo wszystkie składniki, a na końcu pianę ubitą z białek i dokładnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto musimy rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 3mm. Na placek nakładamy masę makową tak żeby nam zostało ok. 2 cm po bokach. Makowca zwijamy jak roladę a boki podwijamy pod spód. Makowiec przenosimy na papier
Kuchenne Wariacjesyropu daktylowego. Wykonanie: Spód: Mąki i ksylitol mieszamy. Dodajemy posiekany olej kokosowy w formie stałej oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, którym wylepiamy formę. Pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa makowa: Mak mielimy. Następnie dodajemy posiekane migdały (moczone przez kilka h w wodzie), orechy, pokrojone daktyle, olej i wanilię. Wszystko blendujemy. Masę wykładamy na spód ciasta. Masa "serowa(...)przez kilka godzin. Następnie kilka razy przepłukujemy wodą. Zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu wsiąknięcia przez kaszę mleka. Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy na mus wraz z wodą, sokiem z cytryny, agarem, cynamonem i ksylitolem. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy musem
Jeść, by żyć w zdrowiuDelikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser . Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lże jsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego , któr y jest zdecydowanie "twardszy " i suchszy . Rolada makowa w takiej formię jest niezwykle apetyczna i z pewnością warto ją przygotować w naszych domach . Biszkoptowa Rolada Makowa(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 1 8 0 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy na kształt rolady. Odstawiamy do przestygnięcia. Masa Makowa: Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować
Słodka Stronajajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kubek cukru Przygotowanie: składniki na kruchy spód siekamy(...)prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut Delikatnie dokładamy pianę z białek 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową. Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową oraz pozostałą serową. Pieczemy około 50 minut w temp 175*C Polewamy czekoladą:) Smacznego
Luźna Kuchnia200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja – 2 sztuki Mąka pszenna – 2 łyżki Szczypta soli Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość(...)posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć
Kuchnia Bon Appetitwiśnie nasączone spirytusem w słodkim syropie! Rodzina (łącznie ze mną) stwierdziła ,że od teraz mogą jeść ją zamiast makowca. Jeśli nie macie czasu gotować i mielić maku, kupcie gotową masę makową. Składniki: na kruchy spód: 1 jajko 150 g mąki 4 łyżki cukru 80 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 500 g maku(...)mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam do gazy i odcisnęłam z niego wodę. Wsypałam go go miski
potrawyregionalneDzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszne tradycyjne ciasteczka na piwie, tym razem z masą makową Helio idealna do świątecznych wypieków, polecam. Tym którzy ich nie znają powiem że są to bardzo proste ciasteczka bez jajek i proszku do pieczenia, zawsze się udają i wybornie smakują. Jako nadzienie można użyć powideł, sera(...)masy makowej. Jeśli obawiacie się posmaku piwa to powiem że wcale go nie czuć,a dzięki niemu ciasteczka ładnie urosną i będą pulchne. Zapraszam :) Składniki: 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki piwa 200 g masła około 1 kopiastej szklanki masy makowej z bakaliami Helio cukier puder do oprószenia
Sama słodycz i szczypta chilimakowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g mąki 230 g mleka (1 szkl(...)dwie porcje, jedną zostaw w misce p rzykrytej folią żeby nie wysychało, drugą rozwałkuj na prostokąt gr.ok. 4 mm, posmaruj masłem, posyp połową cukru, rozsmaruj połowę masy makowej. Ciasto zwiń w rulon, odetnij po 3-4 cm na końcach (zachowaj), przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem, uformuj wieniec. Przy pomocy nożyczek zrób nacięcia
SzczyptaSmaQcukier – 150 g* mąka pszenna – 250 g* olej – 100 ml* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* cukier wanilinowy – 1 op* domowa masa makowa – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie nie przerywając wlewamy(...)cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę pszesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie ale dokładnie mieszamy.Wlewamy do tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.Co kilka centymetrów dajemy kleksik masy makowej ( delikatnie wciskamy ).Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 40-45 minut.( Piekę 30 minut z termoobiegiem , potem bez ).Studzimy!Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkołyżki do warstwy serowejłyżeczka mąki 6 łyżek cukru150 g miękkiego masłaPolewa Czekoladowa:50 g czekolady gorzkiej50 g czekolady mlecznejok. 50 g masła Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Sposób przygotowania:Warstwa Serowa:Warstwę sernikową warto przygotować dzień wcześniej, ponieważ musi być ona całkowicie wystudzona zanim zaczniemy składać ciasto.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zmielony(...)wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia
Słodka Stronaroztopionym masłem. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki lub łopatek robota kuchennego. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego mak. Gotować przez 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie odsączyć mak z nadmiaru mleka i zmielić w maszynce na bardzo(...)drobnych oczkach. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, a następnie dodać do zmielonego maku razem z żurawiną i posiekanymi orzechami. Masę makową wymieszać z miodem i roztopioną czekoladą. Całość wymieszać i podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować
Kuchnia Bon Appetit