masa makowa - 2519 przepisów (strona:31/168)

Tarta a'la makowiec 195

pieczenia i wsypujemy szklankę suchej fasoli lub grochu. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce(...)przez przynajmniej 30 minut a najlepiej kilka godzin. Masło roztopić w garnuszku dodać zmielony mak, orzechy, śliwki, płatki migdałowe, rodzynki i cukier. Polać kandyzowanymi skórkami cytrusów wraz z syropem. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód. Ugnieść łyżka i ponownie zapiec przez 20 minut w 180 stopniach C. Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą

Pyry na Gaz
ciasto makowe 929

moim domu jest to delikatne, wilgotne ciasto makowe, całkiem inne od drożdżowej strucli, lecz nie mniej od niej pyszne. składniki  ciasto 135 g miękkiego masła lub dobrej margaryny 350 g mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego masa makowa 250 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka(...)zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty.   Następnie garnek zdejmujemy z ognia  dodajemy miód, masło i  rodzynki, po czym zostawimy  makową masę do wystudzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto  na spód i wierzch naszego makowca.  Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę,  jajko, oraz cukier

Miód i pieprz
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 238

posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć. 3. Białka ubić(...)dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 269

posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka i zalać gorącą wodą, gotować przez około 5 minut. Zdjąć z ognia i osączyć na sitku. Następnie mak dwukrotnie zemleć. 3. Białka ubić(...)dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć masę makową, wyrównać. 6. Drugi kawałek ciasta krótko zagnieść i podsypując, rozwałkować na wielkość blaszki. Tak przygotowanym ciastem przykryć masę makową. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC

Mała Cukierenka
Seromakowiec 198

Połączenie makowca i sernika w jednym cieście. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Jeśli zastanawiacie się czy upiec sernik czy makowiec-ja proponuję seromakowiec. Dzięki temu, że użyłam gotowej masy makowej Helio to ciasto powstało dosłownie w niecałe 2 godziny (z pieczeniem). Pozdrawiam Składniki: ciasto: 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko(...)masła sernik: 4 jajka 3/4 szkl cukru (można dać więcej) 1 kg twarogu sernikowego 150 g masła 2 budynie waniliowe w proszku makowiec: 1 op. masy makowej Helio 1 białko 1 jajko 3 łyżki kaszy manny oraz: blaszka 26X26 cm Przygotowanie: Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy oba cukry, żółtko i masło. Zagniatamy ciasto i wykładamy nim spód blaszki wyłożonej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżówki z makiem 206

kochani dzisiaj zaszalałam i wzięłam udział  Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową   Razem z Pawłem i Madzią  oraz z innymi uczestnikami pieczemy co jakiś czas  coś pysznego .     Masa makowa domowa: 180 g suchego maku 50 g miodu suszone śliwki 20 szt rodzynki sułtanki 50 g ( wcześniej zamoczyłam(...)prostokąt . Wykładamy masę makową i rozprowadzamy na cieście tak z 1 cm od brzegów . Składamy ciasto jak kopertę  ( nakładamy na siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie: Gotuję wodę

Różowa kuchnia
Naleśnikowy makaron z makiem i bakaliami 273

Można dosmażyć trochę więcej i przygotować dodatkowe szybkie danie. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 3 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego Naleśniki przygotować umieszczając wszystkie składniki(...)już go nie trzeba mielić. Do maku dodać odsączone z wody rodzynki, uprażone orzechy, skórkę z pomarańczy, olejek i miód. Ilość miodu i dobór bakalii zależy od naszego smaku. Masę makową przełożyć do pokrojonych naleśników i dokładnie wymieszać. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego :) Wersja bardzo szybka, natychmiastowa – użyjcie gotowej masy makowej :) Naleśniki smażyłam na patelni #Ambition. Wszystkie

https:KKuchniaMniam
na biszkoptach seromakowiec... 153

jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram, śmietana gęsta 2 łyżki masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie w masę makową żółtka, cukier utrzeć(...)budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej

W Mojej Kuchni Lubię
Francuskie ślimaczki z masą makową 159

Pamiętacie ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką ? Miałam akurat ciasto francuskie i wymyśliłam, że zrobię coś podobnego ale na słodko - padło na masę makową. Efekt - super ciasteczka w smaku przypominające tradycyjny makowiec, tyle że dużo szybciej się je robi i można jeść je już chwilę po wyjęciu z piekarnika :) Takie małe co nieco w sam raz dla niespodziewanych(...)gości :) SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego ok 400 g masy makowej (1/2 puszki) garść płatków migdałowych 1. Ciasto francuskie przykryć papierem do pieczenia i lekko rozwałkować. 2. Rozsmarować masę makową na całości i zwijać (od dłuższej strony) pomagając sobie papierem, w który zawinięte było ciasto.  3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce

Kto ugości moich gości?
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 105

składników. Piana z białek powinna być widoczna pomiędzy masą makową, ale jej cząstki nie mogą być zbyt duże. Biszkopt makowy należy piec długo ze względu na małą ilość mąki (bułki tartej) i surowe białko zawarte w cieście. Na podobnej zasadzie wykonujemy również sernik, na który przepis znajdziesz tutaj . Print Biszkopt makowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę tartą, aromat migdałowy oraz mak. Z białek ubić pianę, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Notes Grubość jednej porcji ciasta

SmartBake.pl
Drożdżowa babka makowa 189

rożdżowy makowiec upiekłam w formie babki. Przeważa w niej ciasto drożdżowe, masy makowej jes t mniej niż w tradycyjnym , ś wiątecznym ma kowcu , moim zdaniem to odpowiednia ilość. Jeśli dodam y więcej masy makowej, będzie równie smacznie i nie wpłynie to na c iasto w żaden spos ób - gwarantuję, że również się upiecze. :-) 250g mąki 20g świeżych drożdży 1/2 szklanki(...)mleka 1 żółtko z jajka L 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki masła szczypta soli 400g masy makowej 50g cukru pudru 1. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawiamy aż rozczyn zacznie się podnosić. 2. Mąkę mieszamy z solą. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy

Szefowa kuchni
Świąteczne ciasto drożdżowe z masą makowo bakaliową na mleczku kokosowym 148

gotowe już mamy.  Ciasto podczas pieczenia masę makową otulało, a w domu pięknie pachniało. Mak w cieście to mojego teścia smak ulubiony, więc z pewnością na święta będzie jeszcze raz pieczony. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: masa makowo bakaliowa: 200 g maku mielonego, 50 g orzechów tartych laskowych, 400 ml mleka kokosowego (1 puszka(...)jajka, 600 g mąki tortowej typ 405, 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli, 50 g cukru brązowego ponadto: masło do wysmarowania formy, orzechy tarte laskowe, cukier do posypania. Przygotowanie: Masa makowa: W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko kokosowe, dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy rodzynki, żurawinę, mak, orzechy tarte i całość dokładnie mieszamy. Podgrzewamy

Moniki Smakołyki
Makówki 145

mleko do namaczania Wykonanie: 1. Mleko mieszamy z cukrami i zagotowujemy, dodajemy miód, masę makową posiekane orzechy i ewentualnie więcej bakalii, dodajemy parę kropel aromatu migdałowego.  2.   Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 15 min cały czas mieszając. Masa nie może być zbyt gęsta ani za rzadka(...)Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek maczamy w mleku.  4. W salaterce układamy kolejno warstwy, namoczone kromki bagietki,część masy, znowu namoczone bagietki, i tak aż do końca, na wierzchu powinna być masa makowa. 5. Ostygnięte makówki dekorujemy orzechami i kokosem. Trzymamy w zimnym miejscu.   Smacznego

Mój pomysł na
Makowiec pod pierzynką 138

kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto 160 g mąki pszennej(...)średnicy 24 cm. Wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Wyjąć z piekarnika wyłożyć na nie masę makową i ubitą pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10 minut aż beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo  1 puszka masy makowej (850 g) Beza

O kuchni z uczuciem
Makowiec na ucieranym cieście 112

maku, pół kuchni wybrudzone i roboty więcej, więc makowiec u mnie był raz na kilka lat. A jakoś nie byłam przekonana do gotowych mas z puszki. W tym roku w ramach świątecznej współpracy otrzymałam masę makową z bakaliami od Helio po wypróbowaniu jej sięgnęłam po nią po raz drugi i na pewno nie ostatni. Na świąteczny stół upiekłam makowiec(...)masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta. 3. Pieczenie: Ciasto

Izabelawkuchni

Proponowane wyszukiwania