masa makowa - 2519 przepisów (strona:29/168)

Kasza jaglana szpinakowo-cukiniowa z serkiem makowym i żurawiną ^^ 166

smaków nieodłącznie kojarzących się ze świętami jest mak i wszystkie rzeczy z niego wykonane np. makowiec czy kutia. Dlatego wczoraj, robiąc zakupy, gdy poczułam świąteczny nastrój, skusiłam się na masę makową z bakaliami, taką jak do makowca i już wieczorem otworzyłam puszkę i wyjadałam masę łyżeczką. Również dzisiaj nie mogło jej zabraknąć w moim śniadaniu ;DWczoraj również, namówiona przez koleżankę(...)odczułam jego obecności w moim śniadaniu. Może za jakiś czas napiszę coś więcej o tym produkcie ;D~ Szpinakowo-cukiniowa kasza jaglana z cynamonem, żurawiną, serkiem twarogowym, masą makową i ostropestem ~Składniki:40g kaszy jaglenejpół cukinii (~100g)~70g szpinakusłodzidło cynamon+ 100g serka twarogowego30g masy makowejżurawinaostropest granulowanyKaszę podprażamy, opłukujemy i gotujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie. Dodajemy

Kuchenny Skrawek Nieba
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 160

Makowiec w wielu domach piecze się tylko na Święta, ale u mnie pojawia się on w ciągu całego roku. Zastanawiałam się co zrobić ze znalezioną w kuchni puszką masy makowej więc postanowiłam sprawdzić czy nadaje się ona do upieczenia spodów. Wiem, że zaraz pojawią się głosy krytykujące używanie masy makowej więc od razu mówię, że czasem używam ale tylko masy(...)trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.  *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowa masa makowa - prosta i szybka 152

masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń,  z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca. Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym(...)Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste.  Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto przekładane makiem 137

makiem: Ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200 ml mleka lub wody do namoczenia maku Polewa czekoladowa(...)piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą makową. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałowymi.  Masa makowa: Mak namoczyć w wodzie lub mleku na około 20 minut. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mak i roztrzepane z mąką

Kuchcik gotuje
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 178

Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka(...)nowatorstwo. Jeśli nie przeszkadza Ci skład sklepowej masy makowej i zależy Ci na czasie i prostocie wykonania, wykorzystaj tę gotową. Jednak zaznaczam, że domowa masa jest nie tylko dużo zdrowsza, ale i o niebo smaczniejsza. Do mojej dodaje różnorakie suszone owoce: śliwki, morele, daktyle, rodzynki. Pomijam kandyzowaną skórkę pomarańczy, ponieważ sklepowa zawsze zawiera syrop glukozowy lub tonę białego cukru. Przy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Makowiec japoński 233

mój ulubiony makowiec - aromatyczny, naszpikowany bakaliami, wilgotny dzięki dodatku jabłek - po prostu pyszny! Składniki: 1 puszka gotowej masy makowej (800-850g) 5 jabłek 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g migdałów - u mnie płatki migdałowe 100 g orzechów - u mnie włoskie, mogą być też laskowe kilka kropel olejku(...)rumowego lub arakowego Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wmieszać z masą makową. 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, bakalie, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Wymieszać dokładnie. 3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. 4. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem

Kuchnia domowa Ani
Makowiec najłatwiejszy 246

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego Kruszonka: 1/4 kostki margaryny (roztopić) 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1łyżeczka cukru wanilinowego 1żółtko Dodatkowo: 1 puszka masy makowej 1 łyżka miodu 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego 1 białko kilka kropel aromatu migdałowego Wszystkie składniki ciasta dobrze wymieszać łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na blaszkę (24x36(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć łyżeczką nieregularnie małe porcje masy makowej (wymieszanej z pozostałymi składnikami). Można oczywiście użyć gotowej masy makowej bez proponowanej "poprawki". Wymieszać sypkie składniki kruszonki, dodać żółtko oraz roztopioną i ostudzoną margarynę. Zagnieść palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Ciasto posypać gotową kruszonką, Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni

Praktyczna pl
z makiem drożdżowa mała strucla... 177

mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki wszystkie(...)zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę i delikatnie ją spłaszczać położyć na blaszce piekarnika z papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem rozmieszanym

W Mojej Kuchni Lubię
Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego 162

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego – deser bardzo prosty do przygotowania jeśli posłużymy się już gotowymi półproduktami. W wersji slow food sami możemy przygotować domową masę makową czy ciasto francuskie albo półfrancuskie . Sprawdzi się jako jadalna świąteczna dekoracja. Właśnie prostota i szybkość przygotowania to wielki walor tego ciasta, można zrobić je nawet kiedy jesteśmy bardzo zapracowani a chcemy(...)szkole ( z tym ciastem nawet starsze dzieci spokojnie sobie poradzą!) PRZEPIS CHOINKA MAKOWIEC Z CIASTA FRANCUSKIEGO Składniki choinka makowiec z ciasta francuskiego: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 szklanka masy makowej 1 jajko cukier puder Jak zrobić choinka makowiec z ciasta francuskiego: Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ciasto francuskie otwieramy z opakowania i rozwijamy na papierze do pieczenia, jeśli trzeba lekko

Dorota Smakuje
Makowiec czekoladowy 193

makowa z mnóstwem bakalii - z orzechami włoskimi i laskowymi, rodzynkami i żurawiną. Bez dodatku ciasta, dla wielbicieli maku i czekolady to makowiec idealny :) Polecam! Składniki: 400 g masy makowej 75 g miękkiego masła 100 g brązowego cukru 4 jajka 75 g mlecznej czekolady 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki olejku migdałowego Białka oddzielić od żółtek, czekoladę zetrzeć(...)jasną, puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Dodać masę migdałową, startą czekoladę, migdały i olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 45-50 minut. Gotowe ciasto wystudzić i polać czekoladową polewą. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Makowiec 519

zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej jeśli Wasza masa makowa nie jest bardzo słodka – moja była) 150 g masła 2 jajka 50 g drożdży + masa makowa, cukier(...)wyrośnięcia. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół posypany mąką. Rozwałkowujemy na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto nakładamy masę makową i rozsmarowujemy zostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z każdej strony. Roladę zawijamy (można dodatkowo zagiąć końce, żeby mak nie wypłynął od razu na zewnątrz), kładziemy łączeniem do dołu

Ciastkozercy
Makowiec na cieście ucieranym 276

awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru 900ml mleka 300g mielonego maku 1 budyń waniliowy Olejek migdałowy 100g rodzynek 100g mieszanki migdałów i orzechów Skórka z pomarańczy(...)cukru 4 jajka 500g   mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (¾ i ¼) Dodatkowo: Około 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta.     Na początek przygotowujemy masę makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto. Z 900ml mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim budyń, a resztę mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego cukier i chwilę

Smakowy Raj
Mazurek z makiem i bakaliami 200

Idealny dla miłośników maku. Do masy makowej można dodać inne, ulubione bakalie np. rodzynki lub skórkę pomarańczową, zależy co kto lubi Zapewniam, że szybko zniknie ze świątecznego stołu Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Masa makowa: 200 g zmielonego maku 2 żółtka(...)szklanki gorącej wody 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki orzechów pekan (lub włoskich) 10 suszonych daktyli 6 suszonych fig Dodatkowo: 1/2 gorzkiej czekolady 1/2 białej czekolady Przygotowanie: Masa makowa: Mielony mak zalewamy gorącą wodą, dodajemy masło, miód, żurawinę, posiekane suszone daktyle i figi. Gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając, aż woda odparuje i masa stanie się gęsta. Studzimy

Oryginalny smak
Najłatwiejsze rogaliki z makiem 154

wezmę udział, bo zarówno kawa, jak i słodkości to moje dwie wielkie miłości ! PRZEPIS  NA ROGALIKI Z MAKIEM Składniki na rogaliki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 200 g masy makowej, np. Bakalland polewa o smaku białej czekolady Delecta Przygotowanie rogalików: 1. Ciasto francuskie rozwinąć, nie zdejmować z pergaminu. Przeciąć ciasto wzdłuż na dwie części. Każdy pasek pokroić w trójkąty(...)około 8-10 kawałków. 2 . Masę makową wykładać na trójkąty z ciasta francuskiego. Kłaść po łyżeczce masy makowej i zwijać rogaliki. 3. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 4. Upieczone rogaliki pozostawić do ostygnięcia. 5. Polewę rozgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej - według zaleceń z opakowania

kolorowotorcikowo
Drożdżowe supełki z makiem 111

ciasto stanie się bardziej sprężyste 7. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min 8. Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko  na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy(...)folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części, następnie nacinamy wzdłuż na trzy paski, każdy zwijamy w supełek, końce wsuwamy pod spód 11. Odkładamy supełki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia 12. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis

Proponowane wyszukiwania