masa makowa - 2519 przepisów (strona:21/168)

Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 537

masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa(...)się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę

Różne smaki w kuchni
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 7029

Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli(...)potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć

Ze smakiem i z pasją
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 137

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym(...)żeby pozbyć się nadmiaru wody. Zmielić mak przez maszynkę trzykrotnie, dodać posiekane orzechy, migdały, suszone figi i odsączone rosdzynki. Masło roztopić w garnuszku razem z miodem i dodać do masy makowej. Wlać olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Gotowe, pyszne

Kuchnia Pokoleń
Serowy Makowiec z Brzoskwiniami 4625

funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa serowa: 3. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masa makowa: 4. Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier(...)przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać. 5. Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać, patrz FILM . Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160C na funkcji góra – dół

Mała Cukierenka
Mini tartaletki makowe 183

Zwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca. Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek(...)dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej. (Z wielu przepisów na kruchy spód do tartaletek ten przypadł mi do gustu najbardziej. Pochodzi stąd ) Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dół Masa makowa: 400- 500 g gotowej masy makowej z puszki białka z 2 jajek

Trzeci talerz
Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM 1011

dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej.  Ciasto dzielimy  na dwie części. Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. MASA MAKOWA Zaparzony mak  odcedzamy na sitku z nadmiaru wody  i mielimy(...)budynie śmietankowe  i wszystko  dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej)  Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia.  Masę serową wykładamy na makową. Na koniec wyciągamy ciasto z lodówki i trzemy bądź urywamy kawałeczki i pokrywamy nim górę ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Duopak czyli seromakowiec z owcami 220

duopak" :) Składniki: masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) 5 jajek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg  zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka(...)ubić na sztywno.    Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać.   Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki ( 24x36cm) i piec około

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kluski z makiem i bakaliami 197

Kluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;1 żółtko;50 ml ciepłej wody;1 łyżeczka oleju;Szczypta soli.Masa makowo-bakaliowa:250 g maku;120 g miodu;2 łyżki cukru pudru;30 g masła(...)wodzie.Ugotowane kluski wymieszać z masą makowo-bakaliową.Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku

Gospodyni Miejska
babeczki makowo serowe 153

składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej 50 g masła, miękkiego 1 jajko wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy jajko i miksujemy (jeśli się zważy to się tym nie przejmujemy). Dodajemy masę makową i miksujemy do połączenia się składników. składniki na masę serową: 250 g sera białego, trzykrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 1 jajko 100 g cukru(...)łyżki masła orzechy włoskie, posiekane kandyzowana skórka pomarańczowa Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. 12 papierowych papilotek rozkładamy w formie do muffinek. Do każdej wkładamy równą warstwę masy makowej, na którą wykładamy masę serową. Pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone polewamy czekoladą, posypujemy posiekanymi orzechami i kandyzowana skórka pomarańczową. (inspiracja

Domowy Smak Jedzenia
Domowa masa makowa 188

mojprzepisna.pl | Domowa masa makowa Domowa masa makowa jest genialna(...)porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że można już kupić mak zmielony (znalazłam go w Lidlu). Masa kupna jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa

moj przepis na
Serowo-makowa tarta 202

makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO 2 łyżki rodzynek HELIO  łyżka miodu 1 białko na masę serową: 200g sera sernikowego(ja dałam mały(...)cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło z cukrem i żółtkiem na jasną masę dodajemy serek ,miksujemy i na koniec dosypujemy budyń,mieszamy

Swojskie jedzonko
Makowiec - świąteczny przekładaniec 236

Skladniki :na masę makową 80 ml mleka 20 dag cukru 10 dag masła 40 dag maku 1 łyzeczka cynamonu 1 jajko 2 łyzeczki śmietany kremówki 5 łyzek brandy, ja miałam zwykłą wódkę kilka kropel zapachu pomarańczowego, garść kandyzowanej skórki pomarańczowej 10 dag rodzynek -wcześniej namoczonych składniki na ciasto: 13 dag tłustego , białego sera 5 łyżek oleju 25 dag mąki(...)tego przemyty i dobrze osączony mak, jajko (wystarczy ubić widelcem i wlać ), cynamon, osaczone rodzynki, śmietankę , alkohol, skórkę pomarańczową i zapach- wymieszać i odstawić do wystygnięcia ( tak przygotowaliśmy masę makową, jeśli byłaby zbyt rzadka dosypać 2-3 łyżki bułki tartej) Do naczynia (w którym będzie dobrze miksować ) wlewamy mleko, kruszymy do niego ser, dajemy pozostawione 5 dag cukru, olej, jajko

Proste Potrawy
seromakowiec na piernikowym biszkopcie 200

makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki rodzynek na warstwę serową: 1 kg serka sernikowego z wiaderka 3 łyżki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka otarta z pomarańczy na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku szklanka wiórek czekoladowych Uwaga: masa makowa, której użyłam(...)żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut. W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników. Na upieczony biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Smaczny duet 145

Smaczny duet to ciasto pod, którego nazwą kryje się idealne połączenie masy twarogowej z masą makową. Jedno z lepszych ciast z makiem, jakie jadłem. Idealnie nadaje się do kawy jak i na Święta czy inne okazje. Stosunkowo proste w przygotowaniu więc powinno się udać każdemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto: 200 g mąki tortowej 50 g cukru 1/2 kostki masła(...)łyżki śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 350 g mąki pszennej 350 g twarogu 150 g cukru 1/2 kostki masła 6 jajek cukier wanilinowy Pozostałe: puszka masy makowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do miski lub na stolnicę wsypujemy 200g mąki tortowej, 50 g cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany oraz pół kostki masła (najlepiej

Blog kulinarny S9.PL

Proponowane wyszukiwania