ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę, wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 15-20 minut. Zostawić do wystudzenia. Składniki na masę makową: 1 puszka masy makowej z bakaliami (ja zawsze używam Helio) 1 białko 3 płaskie łyżki bułki tartej Masę makową wyłożyć do miski,dodać bułkę tartą i wymieszać. Na koniec(...)łyżki mąki ziemniaczanej 125 g. roztopionego masła lub margaryny Żółtka ubić z cukrem,dodać ser, zmiksować. Cały czas miksując dodać mąkę i roztopione masło. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową, następnie masę serową. Piec w temp.160 stopni przez ok.godzinę. Po upieczeniu nie otwieram piekarnika. Zostawiam ciasto na około 2 godziny do wystudzenia
Agusiowe smakołykimasła 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki śmietany 18% 1 żółtko 50g cukru pudru SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ 1200g sera twarogowego trzy razy mielonego 190g cukru 4 jajka cukier waniliowy 45g mąki ziemniaczanej 5 łyżek śmietany 18% SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ 850g masy makowej firmy HELIO aromat migdałowy 4 żółtka 5 białek WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche(...)się rumienić. 2. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce, wyrabiamy na jednolitą masę, dość długo. (do czasu aż masa serowa nam trochę zgęstnieje) 3. Mak z puszki umieszczamy w misce, dodajemy żółtka i aromat, mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno w drugiej misce. Stopniowo ubite białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. 4. Na podpieczone
Dziś Ja gotujeponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Śmietanę ubić(...)sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus
Niespełnione zdolności kulinarneorzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową MAKOWCE 5. Makowiec japoński – ciasto z dodatkiem masy makowej, startego jabłka polane roztopioną czekoladą 6. Makowa choinka – ciasto francuskie nadziane masą makową 7. Rolada makowa – ciasto drożdżowe(...)nadziane dużą ilością masy makowej 8. Seromakowiec – kruche ciasto, masa makowa i serowa SERNIKI 9. Sernik z toblerone – ciasto na zimno przygotowane na bazie czekolady toblerone 10. Sernik chałwowo-czekoladowy – dwukolorowy, dwusmakowy 11. Sernik puszysty – lekki jak chmurka, pieczony w kąpieli wodnej 12. Sernikobrownie – ciasto czekoladowe, masa serowa i truskawkowa 13. Sernik
UgotowaćGłosów:5 Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 1 puszka masy makowej Helio 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kaszy manny 1 szczypta soli wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz miód. Do puszystej masy dodajemy gotową masę(...)makową i kaszę mannę. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy z solą w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy makowe i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. składniki na biszkopt: 80 g mąki
Domowy Smak Jedzeniatroszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne. Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 Cźródło : " Ciasta : Składniki:Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa(...)się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawić do wystygnięcia. Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę
Słodkości i nie tylkojajko L 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 250g mielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki cukru Masa makowa: 400g masy makowej 1 jabłko 1 białko Dodatkowo: kandyzowane owoce do dekoracji 1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy(...)27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Składniki na masę serową dokładnie miksujemy. Przygotowujemy masę makową: jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki, białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy makowej, mieszamy. 3. Obie masy na zmianę kleksami wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w 190 stopniach przez kolejne
Szefowa kuchnipieczenia, cukier, cukier z wanilią, sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. składniki na nadzienie: ok. 350 g masy makowej z bakaliami Helio 40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych Helio 2 białka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno(...)Dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo: 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany lukier do dekoracji wykonanie strucli: Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy do środka z obu stron krótsze boki. Po zwinięciu roladki stykają się
Domowy Smak Jedzeniamasą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa(...)się rozwałkować można równie dobrze wykleić spód foremki ciastem i dolepić brzegi ). Podpiekamy placek ok. 1o minut do momentu zarumienienia się ciasta w temp. 180 C. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa makowa : Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Następnie ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy masło , rodzynki, tartą bułkę i aromat. Masa serowa: Ubijamy pianę
Różne smaki w kuchniMożecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli(...)potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem i mielonymi migdałami. Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Pomarańcze sparzyć
Ze smakiem i z pasjąŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować na małym(...)żeby pozbyć się nadmiaru wody. Zmielić mak przez maszynkę trzykrotnie, dodać posiekane orzechy, migdały, suszone figi i odsączone rosdzynki. Masło roztopić w garnuszku razem z miodem i dodać do masy makowej. Wlać olejek migdałowy i dokładnie wymieszać. Gotowe, pyszne
Kuchnia Pokoleńfunkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Masa serowa: 3. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Masa makowa: 4. Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier(...)przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać. 5. Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać, patrz FILM . Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160C na funkcji góra – dół
Mała CukierenkaZwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca. Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek(...)dokładnie wylepiać foremek. Po przygotowaniu jednej tury babeczek wstawić je do lodówki czas przygotowywania masy makowej. (Z wielu przepisów na kruchy spód do tartaletek ten przypadł mi do gustu najbardziej. Pochodzi stąd ) Włączyć piekarnik i ustawić go na 190 stopni, grzałka góra-dół Masa makowa: 400- 500 g gotowej masy makowej z puszki białka z 2 jajek
Trzeci talerzdajemy od miski i zagniatamy ciasto. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. MASA MAKOWA Zaparzony mak odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy(...)budynie śmietankowe i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej) Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy do połączenia. Masę serową wykładamy na makową. Na koniec wyciągamy ciasto z lodówki i trzemy bądź urywamy kawałeczki i pokrywamy nim górę ciasta. Ciasto wstawiamy do nagrzanego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuduopak" :) Składniki: masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) 5 jajek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 3 duże jabłka masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 6 łyżek cukru pudru puszka brzoskwiń 2 galaretki /u mnie agrestowa/ kiść białych winogron Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka(...)ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki ( 24x36cm) i piec około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała