domowej przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru pudru 5 łyżek powideł śliwkowych MASA MAKOWA / wszystkie składniki w temp. pokojowej 850 g gotowej masy makowej 100 g roztopionego masła 5 jajek / białka i żółtka oddzielnie 4 łyżki mielonych migdałów, orzechów lub mąki pszennej 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich(...)blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat. Piekarnika nie wyłączamy. Na lekko przestudzony spód wykładamy powidła śliwkowe i równo je rozsmarowujemy. MASĘ MAKOWĄ przekładamy do miski. Dodajemy roztopione masło, mielone migdały, wiórki kokosowe, odsączone wiśnie, posiekane orzechy, smażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz posiekaną czekoladę i roztrzepane żółtka. Mieszamy do połączenia składników
cool and mintyTego samego dnia można również przygotować masę makową z poniższego przepisu lub użyć gotowej masy z puszki. Do domowej masy najlepiej użyć mielonego maku co zaoszczędza nam czasu, bo nie trzeba będzie go mielić! Następnego dnia wystarczy wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować, rozsmarować masę makową zwinąć, ponacinać, upiec i prawie gotowe. Po upieczeniu pozostaje nam nasączyć makowiec syropem cukrowym(...)drobnego cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżka skórki z cytryny otartej 75 g masła miękkiego 2 śerdnie jajka małe 60 ml wody 1 szczypta soli Składnki na masę makową 110 g mielonego maku 1 łyżka masła miękkiego 30 g żurawiny siekanej lub fig, rodzynek ... 80 g miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru 30 g batonika marcepanowego
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki na kruche ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 300 g margaryny (proponuję użyć masła) 7 czubatych łyżek cukru pudru (150 g) 1 jajko szczypta soli Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 16 g cukru wanilinowego 130 g kaszy manny 1 litr mleka 4 jaja 4 łyżki dżemu wiśniowego 1/2 szklanki cukru starta skórka z cytryny(...)ucieramy żółtka i dodajemy do nich stopniowo kaszę mannę, a potem mak, olejek migdałowy, skórkę z cytryny i bakalie. Osobno ubijamy pianę z białek i mieszamy ją delikatnie z masą makową. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie rozwałkowujemy 2/3 przygotowanego kruchego ciasta. Smarujemy je ciepłym dżemem i wykładamy masę makową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy radełkiem paski
Trzeci talerzZostała Wam masa makowa i nie chcecie już piec następnego makowca? Albo nie macie pomysłu na deser? Polecam pieczone jabłka nafaszerowane masą makową. Deser ma bardzo wigilijny charakter, pachnie i smakuje świętami. Nadaję się do podania na co dzień i od święta. A jaki zapach rozsiewa w domu podczas pieczenia(...)jedliśmy na ciepło i na zimno – zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło. Składniki: – 8 jabłek – 1 mała puszka gotowej masy makowej – 2 żółtka – 2 łyżki cukru pudru – 100 g moreli suszonych – 1/3 szklanki śmietanki 36% – osiem połówek orzechów włoskich Wykonanie: – Jabłka umyć, odciąć czubki i wydrążyć środki
To co kochamBISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka i wlewamy olej. Do ubitych jajek wsypujemy powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy. Pieczemy ok. 30 min / 180C. MASA MAKOWA: Mak zalewamy wrzątkiem , po 20 minutach zagotowujemy, studzimy, mielimy 2 razy na drobnych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną jajka i aromat migdałowy – wszystko(...)razem dokładnie mieszamy. Do rozpuszczonego i ciepłego masła dodajemy masę makową, gotujemy do zgęstnienia.. CAŁOŚĆ: Biszkopt kroimy na 2 blaty, przykrywamy masą makową, dociskamy 2 blatem. Dokładamy na kilka godzin do przegryzienia. Smacznego
Ostra na Słodkołyżki mąka pszenna - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka wiórki kokosowe - 15 dag Biszkopty- do wyłożenia blachy Masę makową przekładamy do miski, żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną i mąką pszenna oraz z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy z masa makową i bakaliami.. Na końcu łączymy z ubitymi(...)białkami. Blachę keksową wykładamy papierem, a następnie biszkoptami i na nie wykładamy masę makową. 4 białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i na koncu delikatnie mieszamy z wiórkami kokosowymi. Wykładamy na masę makową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60 minut w temp 180stC
Camilla w kuchnitrzykrotnym zmieleniu doprawiam. Przed namoczeniem mak można uprażyć na suchej patelni, nabierze wtedy lepszego smaku. Taka masa smakuje o wiele lepiej, jest gęsta, więc idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków z makiem w roli głównej. Zapraszam po przepis:) Domowa masa makowa Składniki: 200g maku 1/2 szklanki cukru 0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich(...)zmielić na maszynce 3 razy. Do maku dodać cukier, rodzynki, posiekane drobno orzechy, skórkę pomarańczową, esencję migdałową. Wymieszać na jednolitą masę. W razie potrzeby dosłodzić cukrem lub miodem. Masę makową można zamrozić
Obiad gotowysoku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier. Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa makowa sprawdza się świetnie w wypiekach, jest smaczna w smaku i bardzo wygodna w użyciu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobręcz od tortownicy i przy pomocy noża wycinamy koło. Tak przygotowany pierwszy płat ciasta układamy na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Następnie nasz drożdżowy placek smarujemy dość grubo masą makową (zostawiając brzegi ciasta wolne - około 0,5 cm) . Masę makową dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy i postępujemy analogicznie z kolejnymi dwoma częściami ciasta. Ostatni placek stanowi wierzch ciasta(...)należy go smarować masą makową). Gdy ułożymy wszystkie placki sklejamy ze sobą brzegi (dociskamy warstwy palcami). Przy użyciu szklanki odznaczamy środek ciasta. Kroimy ciasto na 8 równych części zostawiając odznaczony środek nie przecięty. Kroimy kolejno każdy z ośmiu kawałków na pół. Łapiemy dwa sąsiadujące ze sobą wąskie kawałki i wywijamy je raz na zewnątrz, sklejając razem końce zawijając
Słodkie okruszkisię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków(...)wanilinowyaromat migdałowy 1 łyżka cukru1 jajko szczypta solicukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie:- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne- ciasto schłodzić w lodówce- masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową- ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej, składać
Smakołyki Berenikizdecydowanie należy do tej kategorii. Piekłam ją w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Spokojnie możecie przygotować ją kilka dni przed świętami, powinna być jednak przykryta, żeby masa makowa nie straciła swojej wilgoci a ciasteczka z góry nie wyschły. Składniki na spód: 2,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 całe jajko i 2 żółtka 100 g masła 2 łyżki gęstej śmietany Składniki na masę makową: 300 g mielonego maku 40 g orzechów włoskich 40 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 białka 30 g roztopionego masła 3-4 łyżki miodu 1 jabłko 1 pomarańcza + cukier puder i sok z pomarańczy na lukier Suche składniki
Ciastkozercywyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :) * U mnie gotowa masa makowa ** Orzechy włoskie, siekane migdały, morele
Plate of Joywszystko można pogodzić. Święta już za moment, w wielu domach rozpoczęły się przygotowania. Całe miasto już ustrojone, bożonarodzeniowa atmosfera roztacza się dookoła.Zapraszam na szybszą wersję (z gotową masą makową) świątecznego makowca. Endlich erscheinen auf dem Webblog Weinachstrezepte! Studium ist unterhaltsame Sache und nicht alles kann man mit Einklang bringen. Gleich sind schon Weihnachten, in viele Häuser haben die Anstalten(...)żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folięspożywczą i wkładam do lodówki na około 20 minut.Rodzynki i żurawinę sparzam wrzątkiem, orzechy siekam i równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką
W kuchni Karmel-itki