Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta? Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie: – ciasteczka z pieczątkami – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)ciasteczka z melasą – kruche ciasteczka świąteczne Przygotowanie : 2 h 10 minut Składniki na masę makową: – 500 g maku – 1 szklanka miodu – 4 łyżko oleju – 150 g orzechów włoskich – 50 g płatków migdałowych – 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą
nietylkopasta.plprzygotowanie masy serowej: miękkie masło/margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując dodajemy po łyżce sera. Kolejno żółtka, skórkę z pomarańczy, na koniec wsypujemy budyń, miksujemy. Oddzielnie w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Ubitą pianę przekładamy do masy serowej, całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką., przygotowanie masy makowej: Masę(...)szczyptą soli na sztywną pianę, następnie ubite białka przekładamy do masy makowej, dokładnie mieszamy łyżką aż powstanie jednolita masa, na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×34 cm wykładamy naprzemiennie po łyżce masy serowej i makowej, gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min. Pod koniec pieczenia gdyby
Blog kulinarny S9.PLOstatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam(...)Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy manny2 duże jabłka3 łyżki miodusok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskichgarść posiekanych migdałówgarść rodzynekgarść suszonej żurawiny szczypta solioliwa z oliwek lub masło do wysmarowania formyMakowca udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą (3 kostki gorzkiej czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam
Mango Papajaminione Święta Wielkanocne upiekłam dla bliskich pyszne ciasto makowe. Ciasto jest delikatne, dobrze nadziane masą makową i szybkie w wykonaniu. Nic tylko piec. Taki makowiec zatapiany w cieście doskonale nadaje się również do codziennej czy weekendowej herbaty. Polecam. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Pyszne, puszyste ciasto i duża ilość masy makowej – polecam Wszystkim makowym łasuchom * przepis pochodzi(...)diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (polecana forma - kwadratowa tortownica 24x24) 200 g margaryny 1 puszka masy makowej Helio 200 g drobnego cukru 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 8 g cukru wanilinowego 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Do miski przekładamy
Słodkie okruszkiWielkość blaszki : 34X24 cm. Przepis na makowiec otrzymałam kilkanaście lat temu i do dziś w okresie świątecznym do niego wracam. Ponieważ wykorzystuje do niego masę makową w puszce, przygotowanie ciasta zajmuje niewiele czasu. Pewnie wiele osób powie, że lepiej zrobić masę samemu, ale ja uważam, że ta z puszki jest odpowiednia pod warunkiem, że w jej składzie wiodącym składnikiem(...)pieczenia 2 jaja Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki połączyć w całość (będzie dość rzadkie) i wstawić do lodówki na 30 minut. Składniki na masę 1 kg gotowej masy makowej 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 6 jajek 2 duże jabłka 1 łyżka kaszy manny 2 garści żurawiny ciętej (można pominąć) 2 garści orzechów włoskich (można pominąć) 1 Cukier, masło
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyjest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę kupować wihajstrów do mielenia maku. Dla tych co nie lubią rodzynek, bo można je zastąpić tak jak ja, co prawda z konieczności to zrobiłam, pokrojonymi daktylami. Część składników podaję w „widełkach” bo gotowe masy mają różną pojemność, więc jeżeli będziecie mieć masy np. 1 kg, to jabłek(...)prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych Składniki na standardową prostokątną blachę: masa makowa: 100 g kaszy manny 800 g jabłek 150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły) 800-1000 g masy makowej
greenscarfpuszystą, jasną masę, dodać do masy makowej, skropić olejkiem migdałowym, wymieszać- pianę z białek ubić z pozostałym cukrem tuż przed wyłożeniem masy na ciasto- pianę delikatnie wymieszać z masą, przełożyć na ostudzone ciasto, wyrównaćMASA SEROWA - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej - żółtka oddzielić od białek- masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę- do masy dodawać pojedynczo(...)jednolitej konsystencji- ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową- gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać- seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez 65-75 minut, sprawdzając pod koniec wskazanego czasu, czy jest już gotowy (powinien być
Smakołyki Berenikimakowiec krążył po sieci od roku lub więcej. Jest bardzo efektowny i niezwykle prosty do zrobienia. Co potrzebujecie? Tylko zrobić wycieczkę do sklepu spożywczego po ciasto francuskie i masę makową. Wiadomo, możecie zrobić ciasto francuskie sami, masę makową również. Tylko miało być szybko i prosto. Dla niektórych przepis ten jest zbawieniem, dla innych czymś nie do pomyślenia Ale ma być(...)robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby cukrem lub np. rogaliki z resztą masy makowej. Przepis należy do cyklu Przepisy Świąteczne last minute – dla wszystkich zabieganych {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/makowiec.jpg","recipeIngredient":["2 opakowania gotowego
Mieszam w Garnkumąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania 3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy) 40 g drożdży 250 ml mleka 100 g zwykłego cukru 100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru(...)żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy, na której będzie pieczone. Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce. Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno
Posadzone i zjedzoneczas, do zrobienia makowych drożdżówek użyliśmy przygotowanej wcześniej masy makowej. Nasze makowe bułeczki wyszły nam dość wysokie, po ich upieczeniu zastanawialiśmy się, czy nie powinniśmy lekko rozpłaszczyć roladę, aby drożdżówki z makiem były niższe i szersze. Na szczęście wygląd nie miał w zupełności wpływu na smak, słodkie drożdżowe bułeczki z makowym nadzieniem szybko zostały spałaszowane. Udostępnij Składniki na drożdżówki(...)makiem Drożdżowe ciasto: 500 g mąki pszennej 45 g drożdży 1 szklanka mleka 100 g cukru 3 żółtka 1 / 2 łyżeczki soli 100 g masła Masa makowa: 250 g niebieskiego maku niemielonego 1 / 2 szklanki miodu 125 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 2 białka rum do namaczania rodzynek kilka
niecodziennikparyżółtek dodać cukier, utrzeć z makiem. Do utartego maku z żółtkami dodać bułkę tartą, aromat i bakalie, wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać. MASA SEROWASer zmielić w maszynce trzykrotnie. Masło przełożyć do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce sera , ciągle ucierając(...)Następnie do sera dodawać po jednym żółtku i aromat, dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Na zrumienione ciasto wyłożyć masę makową, dokładnie wyrównać. Masę makową przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię, wstawić ciasto do piekarnika . Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 60 minut
Kuchnia Danusidrożdży + 2 łyżeczki cukru 3 żółtka (2 białka chowamy do lodówki - będą potrzebne do masy makowej) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła oraz 200 g miękkiego masła do wysmarowania ciasta Masa makowa: 200 g białego suchego maku 80 g marcepanu 1/2 szklanki cukru spora garść rodzynków spora(...)łyżeczkami cukru. Mieszamy. Po chwili drożdże się rozpuszczą. 2. Do miski przesiewamy mąkę. 3. Oddzielamy żółtka od białek (dwa białka chowamy do lodówki, będą potrzebne następnego dnia do masy makowej). Dodajemy cukier do żółtek i miksujemy, aż masa stanie się jasna i aksamitna. Roztapiamy 3 łyżki masła w rondelku i studzimy. 4. Do mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy
Kawa z mlekiemstruclę) Ciasto 200 g mąki 100 ml mleka 15 g drożdży 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 g miękkiego lub roztopionego masła 1 łyżka oleju Masa makowa 100 g maku mielonego 200 ml mleka (3/4 szklanki) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 1 żółtko 2 białka(...)pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową Strucla makowa Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie
Słodki Blogmleka 2 jajka 50 g masła 15g drożdży suchych lub 30 g świeżych 50-80g cukru (w zależności od tego, jak słodkie chcecie uzyskać ciasto) na masę makową: 500 ml mleka 200g mielonego maku 5 łyżek miodu 1 łyżka masła ok. 150g migdałów pokrojonych garść sparzonych rodzynek 1-2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej opcjonalnie skórka otarta z cytryny(...)dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę (można użyć miksera z hakiem). Ciasto zagnieść w kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. W międzyczasie przygotować masę makową (jeśli uprzecie się na gotową – będzie jej potrzebować ok. 300-400g). Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 10 minut. Masło roztopić na głębokiej patelni
Pociąg Do Kuchni