masa makowa - 2519 przepisów (strona:5/168)

Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 397

nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem - na blachę wylewamy część ciasta, na to masa makowa i przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy wszytko razem. Ciasto jest bardzo smaczne , trochę świąteczne, ale nie trzeba czekać(...)26cm): 6 jajek (żółtka i białka osobno) 250 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 paczuszka cukru waniliowego Składniki na masę makową: 300 g suchego maku 3 jajka (żółtka i białka osobno) pół szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 opakowanie budyniu 1 olejek migdałowy 100 g rodzynków Lukier: ok. 2 szklanki

Kawa z mlekiem
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 158

Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru pudru 125g masła 1 żółtko szczypta soli Masa makowa: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g) 3 jajka 3 łyżki(...)jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Przygotować masę makową. Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód. Przygotować masę serową. Białka należy oddzielić do żółtek. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać

Di gotuje
makowiec 141

tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność(...)mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem

mojej kuchni
makowiec 188

tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia pomyślność(...)mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte  makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć na górze zszywaczem

w mojej kuchni
Mini tarty makowe 168

Francji, często na stoiskach cukierniczych w marketach można było kupić polskie ciasto. Wybór był raczej ograniczony, jednak zawsze wśród nich był makowiec. Daleki od ideału, z niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze(...)najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek wody 1 czubata łyżka cukru Składniki

Przysmaki Karolki
Tort makowy z masą kawową. 202

makowy. Mój ulubiony (po węgierskim) tort, który pojawia się u nas od 45 lat, czyli od momentu ,kiedy moja żona dostała w posagu "Kuchnię Polską". Zamieszczony tam przepis ciutek zmodyfikowałem do swoich potrzeb. Składniki na średni tort. 8 jaj 25 dag cukru pudru 25 dag mak 1 laska wanilii 1 aromat cytrynowy 3 łyżki bułki tartej 50g rodzynek Masa kawowa

Kulinarny karnet Christophera
SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM / NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 98

czyli sernik z masą makową na kruchym spodzie. Ciasto fantastyczne! Jest hitem w moim domu na święta! Zawsze znika jako pierwsze. Delikatny kruchy spód pokryty kremową, serową masą i wilgotną masą makową tworzy fantastyczną całość, której absolutnie nikt się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Ps. tak jak w przypadku poprzednich ciast mówiłam i powtarzać będę – uwielbiam pieczenie w rantach. Dzięki(...)zalewamy wrzątkiem / do przykrycia, a następnie studzimy. Dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, bakalie, aromat w proszku migdałowy oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą makową ( robimy to tuż przed pieczeniem! ). Wrzucamy odrobinę skórki pomarańczowej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Masło

Ostra na Słodko
CIASTO MAKOWE Z MASĄ KOKOSOWĄ 257

Kolejne ciasto "wygrzebane" z zeszytu mojej Mamy. Ostatni raz pieczone bardzo dawno temu (z reguły na różne święta).  Masa jest wyjątkowo pyszna (piszę to

Przepisy Aleksandry
Warstwowy sernikomakowiec 114

miód się rozpuszczą. Wsypać odciśnięte rodzynki, migdały, śliwki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy, wymieszać. Odstawić z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, biała masę. Delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Ser, jajka, cukier, kremówkę oraz rum umieścić w misie robota, zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Przesiać mąkę ziemniaczaną, wmieszać ją drewnianą łyżką(...)Wykonanie Kruche ciasto wyjąć z lodówki, wylepić nim dno blachy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić połowę masy makowej, na niej połowę masy serowej, następnie małymi porcjami wykładać masę makową i delikatnie wyrównać jej powierzchnię, na koniec rozprowadzić resztę masy serowej. Warstwowy sernikomakowiec wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem 90 minut

niecodziennikpary
Prosty makowiec na cieście jogurtowym, bez miksera 170

maku mielonego. Dla leniszuków lub początkujących wystarczy gotowa masa makowa. Ja bardzo zachęcam do przygotowania masy samodzielnie np z tego przepisu na masę makową . Jeśli się wahacie, bo ciut więcej pracy, to proponuję poczytać skład na gotowych masach. A masa makowa nie jest taka straszna do zrobienia, odkąd pojawił się gotowy mak mielony, który w zasadzie(...)waszym stole. Drukuj Makowiec na cieście jogurtowym bez miksera Pyszny, prosty makowiec. Składniki Ciasto 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. jogurtu greckiego 3 szkl. mąki 1 op. gotowej masy makowej tłuszcz do formy Kruszonka 1 łyżka smalcu 1 łyżka margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie Składniki ciasta z wyjątkiem masy makowej włożyć

Mieszam w Garnku
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem 882

łyżeczki proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki śmietany Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka 5 białek skórka otarta z 1/2 cytryny 2-3 krople aromatu migdałowego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 180g cukru 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 45g mąki(...)drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić. Masa serowa: 4. Do miski przełożyć ser, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat

Mała Cukierenka
Tort makowo-jabłkowy 119

kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy(...)dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy, wyłożyć na dno tortownicy. Wyłożyć połowę masy makowej, wyłożyć połowę masy jabłkowej. Drugą część ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy, wyłożyć na masę jabłkową, wyłożyć resztę masy makowej, następnie resztę masy jabłkowej. Wyłożyć orzechy w miodzie,wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 1 godzinę i 10 min (forma

moj przepis na
Pyszny makowiec drożdżowy 145

ubijania pozostałą część cukru pudru, nie przechowujemy masy makowej z ubitą pianą 9. Jeśli będziemy używać masy od razu, zanim dodamy ubite białka z cukrem, należy masę wystudzić 10. Ciasto rozwałkowujemy na blacie podsypanym odrobiną mąki, tworzymy prostokąt o wymiarach ok 35/45 cm, na płacie ciasta rozsmarowujemy masę makową, pozostawiamy wokół ok 2 cm wolnej przestrzeni  11. Zwijamy(...)stopni, przed włożeniem wieńca do piekarnika smarujemy go roztrzepanym jajkiem z mlekiem, pieczemy ok 30 min, do tzw suchego patyczka * warto przed przygotowaniem schłodzić masę makową w lodówce, schłodzona masa makowa jest gęstsza i ułatwi nam pracę w czasie zwijania wieńca

Słodki Kompromis
Pyszny makowiec na kruchym cieście 149

gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową. Następnie w misce ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do nich zimny mak i pozostałe składniki na masę makową. Dokładnie mieszam, masa makowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie makowca: Z ciasta odcinam mały kawałek ciasta, z którego wykroję gwiazdki na górę makowca. Pozostałe ciasto rozwałkowuję na wielkość foremki, aby łatwiej(...)przenieść nawijam je na wałek i przenoszę. Dno foremki oraz boki dokładnie wyklejam ciastem.  Jeżeli ciasto wystaje powyżej foremki, to je odcinam.  Następnie na ciasto nakładam masę makową i równo rozprowadzam. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam gwiazdki które układam na górze makowca.  Pieczenie makowca: Makowiec wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu

Uwaga Babcia Gotuje
Makowa tarta ze śliwką od serca! 179

MAKOWA: - puszka gotowej masy makowej - opakowanie skórki pomarańczowej - 3 łyżki rumu - 15 śliwek kalifornijskich - 10 daktyli - 3 łyżki miodu PONADTO: -posypka Delecta kuleczki zbożowe z belgijskiej czekolady - czekolada biała - czerwony barwnik -czekolada mleczna  WYKONANIE: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagniatamy bardzo szybko. Ciasto schładzamy w lodówce przez 30 minut. 2. MASA MAKOWA: Masę makową mieszamy(...)skórką pomarańczową, namoczonymi w rumie śliwkami i daktylami, miodem. 3. Ciastem wylep formę do pieczenia, wyłóż masę makową, udekoruj wyciętymi z ciasta serduszkami. Pieczemy godzinę w temp 170 stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną  i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono. Życzę smacznego! Dajcie koniecznie znać

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania