część potraw będzie w zamian za coś - zamiast pierogów i bigosu - łazanki z kapustą i grzybami. Zamiast keksa - muffinki. Zamiast strucli z makiem - pierożki z gotowego ciasta kruchego i masy makowej... Takie moje własne polskie, współczesne potrawy świąteczne :) I... sama nie wiem, czy będę mieć 12 potraw... Będzie na pewno tyle, by nic się nie zmarnowało. Dlatego potraktowałam święta(...)potraw słonych, wytrawnych. Czas na coś słodkiego! Pozostałe 5 przepisów jest właśnie takich :) 8. Kluski z makiem Potrawa prosta i szybka, jeśli przygotowujemy ją z gotowej masy makowej. A gdy robimy dodatkowo pierożki z ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, to całą puszkę wykorzystamy i resztę makaronu łazanki, którego pół wykorzystałam do łazanek z kapustą i grzybami :) Składniki: pół opakowania
dobra gospodyni dom wesołym czyniDziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą. Czas przygotowania(...)Czas oczekiwania: ok. 60 min Czas pieczenia: 13 min (jedna partia) Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek) Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka masła 1 jajko 1 łyżka cukru pudru * Możesz użyć gotowej masy makowej
Słodki Blogciasta, łyżeczkę masy makowej Helio , resztę ciasta do ok. 3/4 wysokości papilotek lub silikonowych foremek, tak by przykryć masę makową. Pieczemy ok. 20 min., można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Delikatnie zarumienione są gotowe Smacznego Wilgotna masa makowa z bakaliami do ciast HELIO . Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej ani mielenia maku – jest(...)gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Poniżej inne gotowe masy do ciast, tortów, ciasteczek, babeczek, słodkości i pyszności
Zasmakuj KuchniMasa makowa Znajdziecie tu prosty i szybki przepis na pyszną, domową masę makową. Wygotowany w mleku mak, sprawia,że masa jest delikatnie kremowa- miód dodaje słodyczy, a smaczne bakalie- dodane w odpowiednich proporcjach, dopełniają pysznej całości! Z otrzymanego przepisu uzyskacie 500 g. masy makowej, którą możecie wykorzystać do przełożenia biszkoptu, do makowca, drożdzówek, ciast i wielu innych wypieków(...)wypija’ mleko- a masa z każdą minutą coraz bardziej gęstnieje. Gęstą masę-zestawiamy z ognia. Dodajemy do niej miód i cynamon- mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia! Do wystygniętej masy dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, aromat waniliowy i ewentualnie rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy… i masa makowa jest gotowa! Teoretycznie możecie wykorzystać ją od razu
Domowe Tortytaki w którym masę makową przygotowuję sama i na wierzchu daję maślaną kruszonkę. Składniki: Ciasto półkruche: 280 g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 80 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki gęstej śmietany 30 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 400 g zmielonego maku(...)kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy kilka kropli 3 białka Kruszonka: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania masy makowej i kruszonki. Masa makowa: Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, olejek wymieszać i pozostawić
Ala piecze i gotujepowinnam nagrywać filmiki gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu (u mnie spadziowy) 200 g ekspandowanego amarantusa Masa makowa: 800 g masy makowej 4 łyżeczki kaszy manny 4 jaja 3 jabłka sok z cytryny 1/4 szklanki + 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru opcjonalnie suszone wiśnie i migdały w płatkach Polewa(...)wsypałam ekspandowany amarantus i dokładnie wymieszałam. Potem tylko wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko ugniotłam i wyrównałam łyżką. Tortownicę odstawiłam na bok i zajęłam się masą makową. Masa makowa. Tutaj też trudności nie ma żadnej. Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam cukier i ubijałam do momentu rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce zmiksowałam żółtka
Blondynka Gotujekawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz. w lodówce MASA MAKOWA - suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie (co najmniej przez 1 godz.), ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy(...)inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik
Smakołyki Berenikicieście tres leches ). Święta lada moment, więc łapcie poniższy przepis i koniecznie z niego skorzystajcie. Ciasto jest długo świeże, dzięki nasączeniu nie wysycha szybko. Wykorzystujemy tu gotową masę makową, czyli coś dla osób ciągle zabieganych, które nie mają czasu na długie siedzenie w kuchni. Ten makowiec robi się praktycznie sam. Prostota i smak ;). Polecam i do usłyszenia po świętach. Spokojnych(...)Biszkopt: 4 jajka 150 g cukru 4 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1/3 szkl mleka 2 łyżeczki cukru pudru Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej (850 g) 200 g masła 2 jajka 3 łyżki mleka kilka kropel aromatu migdałowego 1 op. budyniu śmietankowego (40 g) Dodatkowo: cukier
Nastoletnie Wypiekaniemasa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli(...)kostka margaryny ( 250 g ) 1 łyżka smalcu (można pominąć) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 5 żółtek Składniki na masę makową: 600 g maku 1 litr mleka 150 g masła 75 g mąki tortowej 7 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki olejku rumowego
Trzeci talerzłyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka 4 jajka 180 g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( opakowanie 40 g ) 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) Masa makowa: 1 puszka gotowej(...)przez około 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynie przełożyć twaróg, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, budyń, śmietanę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Masa makowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przełożyć
Opowieści z piekarnikarazem użyłam masy gotowej. Dużo ludzi tak lubi, ponieważ jest łatwiej. Nie miałam dużo czasu na wykonanie tego ciasta więc tak sobie właśnie ułatwiłam. Masło z cukrem utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Do masy maślanej wlać esencję waniliową i dodawać po łyżce masy serowej. Cały czas mieszać. Masa powinna być gładka i lśniąca. Białka ubić(...)sztywną pianę. jak już białka są sztywne dodać po łyżce cukru pudru. Wymieszać. Białka dodać do masy serowej i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać. Masa makowa – do masy makowej dodać żółtka i bakalie. Nawet jak masa jest z bakaliami ja dodaje jeszcze ekstra bakalie. Lubię bakalie w maku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy
Kuchnia Pokoleńśmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy(...)najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 60 gr rodzynek 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa makowa
moj przepis nabułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej Mak i masa makowa bezsprzecznie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie świątecznego obżarstwa bez chociażby kawałeczka strucli makowej. Żeby jednak makowe wypieki wyszły idealnie, potrzebna jest dobra masa makowa. Pamiętam, gdy byłam mała, przedświątecznym rytuałem było przygotowywanie domowej masy(...)drożdżówek możecie użyć gotowej masy makowej lub domowej. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Drukuj Drożdżówki z makiem Prosty przepis na drożdżówki z makiem. Są puszyste, maślane i bardzo mocno makowe. Idealne na co dzień i na święta. Całkowity czas przygotowania 2 hours 30 min. Porcje 12 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 425 g masy makowej np. firmy Helio
Na-talerzu.plmakowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę makową wzbogaciłam o sporą ilość bakalii i nie radzę(...)mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego maku 70g cukru 60g masła 60g miodu 2 jajka
Smakołyki Berenikichce Ci się robić samemu masy makowej, polecam wycieczkę do sklepu, a jakże i przeczytanie składu masy z puszki. Hmm…masy są często zbyt słodkie – moim zdaniem, mają rodzynki- zdaniem pana męża, są za rzadkie przez co Twój wymarzony makowiec może się nie udać. Czyli jak zwykle, jeśli sama zrobisz swoją masę dodajesz do niej co lubisz, więc(...)ostygnięcia. Mak przecedzamy bardzo dokładnie. I tyle Mamy naszą bazę do masy makowej. Ja lubię w masie czuć aromat migdałowy. Możemy dodać wspomniany aromat, albo namoczyć rodzynki w amaretto. Cukier w masie można zastąpić miodem, jednak ma to wpływ na konsystencję masy. Gdzie można wykorzystać masę z maku o ile nam pozostanie? U nas sprawdza się doskonale jako nadzienie pierogów
Mieszam w Garnku