masa makowa - 2519 przepisów (strona:6/168)

Domowa masa makowa (z miodem) 150

tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)gotowej masy makowej: 250 g suchego maku 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki płynnego miodu (180 g) 250 g orzechów i suszonych owoców* 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub syrop waniliowy kilka kropelek olejku migdałowego *do mojej masy makowej dodałam: 80 g rodzynek, 55 g daktyli suszonych, 65 g migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich  Dzień wcześniej suchy

Ugotować
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 378

www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g masła 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej masy makowej z puszki 4 żółtka 1 puszka połówek brzoskwiń w syropie(...)kremową pianę, następnie wlać roztopione masło i wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Masa makowa: 4. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki. Posypać je 1 łyżką maki pszennej wymieszać. 5. Mak przełożyć do miski, dodać żółtka, aromat, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać

Mała Cukierenka
Makowiec zawijany 237

robiłam go na święta wielkanocne, wszyscy byli zachwyceni, więc na te święta nie może go zabraknąć. Przepis jest genialny, makowiec wychodzi nawet początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę(...)żeby Wasze makowce wyszły idealnie 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę popękały po bokach i na górze. 2)Nie podzieliłam masy makowej na 3 równie części (przez co jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie

moj przepis na
Sernik z makiem i brzoskwiniami. 142

wiaderka – z dobrym składem). Miksujemy do połączenia się składników. Do 4 białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie ubite białka przekładamy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy. Przygotowanie masy makowej: Do misy miksera wrzucamy 5 białek (pozostałych z przygotowywania ciasta), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier(...)składniki się połączą). Wykonanie: Na podpieczony kruchy spód wykładamy na przemian masę makową i masę serową (tworząc łatki, następnie przy drugiej warstwie na masę makową kładziemy masę serową, a na masie serowej masę makową. Delikatnie wyrównujemy wierzch łopatką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut. Na wierzch podpieczonego sernika równomiernie wykładamy pokrojone brzoskwinie. Na wierzch ścieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Makowa choinka (ciasto francuskie nadziane masą makową) 176

sprawę, że okres przedświąteczny będzie dla Was ciężkim i zapracowanym czasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami.  Składniki na 1 dużą makową choinkę: 2 arkusze(...)ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około 450 g) 1 jajko (osobno białko i żółtko) do dekoracji 1 szklanka cukru pudru kilka łyżeczek (4-5) przegotowanej wody  cukrowe dekoracje *z resztek ciasta francuskiego możecie przygotować ciasteczka: ciasto francuskie rozciąć na jeszcze mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać zwykłym cukrem oraz cynamonem. Ułożyć na blaszce do pieczenia

Ugotować
Seromak 357

makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)3 jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń waniliowy, użyłam(...)Wodzisławmasa makowa1 puszka masy makowej (850g)50 g rodzynek2 jajka4 łyżki kaszy mannykruche ciasto1 szklanka mąki5 łyżek cukru pudru2 żółtka100 g masła lub margarynyszczypta soliPrzygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić

Monia miesza i gotuje
Makowiec japoński w płaszczyku 77

wątpienia pyszne ciasto które posmakuje każdemu. Jeszcze jedna ważna uwaga. Gotowa masa makowa nie sprawdzi się tak bardzo jak masa przygotowana domowym sposobem z mielonego maku. Wynika to z faktu, że masa makowa gotowa jest wypełniona zbędnymi dodatkami, które nie dodają wypiekom atrakcyjności. Doskonały przepis na domową masę makową znajdziesz TU . Zachęcamy również(...)oraz amaretto dodajemy do masy makowej. Słodzimy miodem. Na koniec dodajemy mannę, jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy. 6. Na każdy placek rozkładamy połowę masy. Możemy zrolować jak roladę, albo skleić tylko brzegi ciasta, aby masa makowa pozostała w środku. Następnie owijamy w papier do pieczenia, zostawiając wokół rolady ok 1 cm luzu. Możemy również piec bez papieru

Kuchnia Na Wypasie
Najlepsze Rogale Marcińskie 186

pszennej (użyłam tortowej) 100g masła – roztopionego 300g masła do wałkowania 50g świeżych drożdży 420ml ciepłego mleka 100g cukru kryształu 2 jajka o wielkości M 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 400g białego maku 500ml mleka około 400ml wody 200g zmielonych biszkoptów (lub suchego biszkoptu) 200g cukru pudru 100g masła 200g naturalnego miodu 50g rodzynek 140g suszonych(...)ostatni raz je rozwałkować, wyłożyć w kawałeczkach 100g masła i złożyć do środka na trzy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i znów wstawić do lodówki na około 2 godziny. Masa makowa: 5. Suchy mak zemleć (można go zemleć w młynku do kawy lub maszynce do mielenia maku, jeśli nie mamy tego i tego to gotujemy mak niemielony

Mała Cukierenka
Drożdżowa gwiazda betlejemska z makiem 111

naturalnego (lipowego lub wielokwiatowego)","50 g mas\u0142a","30 g cukru trzcinowego, drobnego","20 g rodzynek","20 g orzech\u00f3w w\u0142oskich","20 g migda\u0142\u00f3w blanszowanych","1 roztrzepane \u017c\u00f3\u0142tko + 1 \u0142y\u017cka mleka","100 g cukru pudru","3 \u0142y\u017cki wrz\u0105cej wody"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"MASA MAKOWA","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name(...)zwie\u0144czy\u0107 ostatnim kr\u0105\u017ckiem ciasta ju\u017c bez masy.","text":"Du\u017c\u0105 blaszk\u0119 wy\u0142\u00f3\u017c papierem do pieczenia. U\u0142\u00f3\u017c na niech pierwszy okr\u0119\u0107 ciasta dro\u017cd\u017cowego i rozsmaruj po nim 1\/3 przygotowanej masy makowo - bakaliowej. Przykry\u0107 kolejnym plackiem i powt\u00f3rzy\u0107 czynno\u015b\u0107

ProstePesto.pl
Babeczki makowo - serowe... 110

łyżki bułki tartej kropelka lub dwie ekstraktu migdałowego łyżka mielonych migdałów masa serowa 180g opakowanie serka kremowego (u mnie Philadelphia) 1 jajko kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego 2 lekko czubate łyżki cukru pudru Rozgrzej piekarnik do 160stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 10 papilotkami. Masa makowa: wszystkie składniki oprócz białek wsyp/wlej do miski i dokładnie wymieszamj(...)Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką na gładk ą  masęMasa serowa: ser zmiksuj na gładką masę, dodaj jajko, cukier puder, i ekstrakt, ucieraj mikserem przez kilka minut. Do każdej papilotki wkładaj po łyżce masy makowej. Na masę makową nakładaj po 1 łyżce masy serowej. Piecz przez 30-35 minut. Wyjmij - bardzo

Lejdi of the house
Sernik z makiem i dżemem mirabelkowym 139

fanów ciekawych smaków dla chcących spróbować tego podrabianego serniczka Składniki na ciasto: 50g cukru pudru 220g mąki 150g masła Składniki na masę: 500g śmietany 12 lub 18% 250g masy makowej 3 jajka 50g cukru pudru budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek) skórka z połowy cytryny ok. 200g dżemu z mirabelek Wykonanie tradycyjne: Ciasto: Do miski wsypać 50g cukru pudru, dodać mąkę(...)kawałki zimne masło. Zmiksować za pomocą miksera lub szybko zagnieść rękami. Ciasto wyłożyć na kwadratową blaszkę 24x24cm pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem. Masa:   Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać łyżką lub mikserem. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Do nowej miski  wsypać 50g cukru pudru wraz ze śmietaną

Mania Wypiekania
Grzebyczki z masą makową Helio 158

smaku. Jest odpowiednio słodka, „w sam raz” aromatyczna oraz charakteryzuje się optymalnym stopniem wilgotności oraz gęstości. Masy makowe HELIO stworzone zgodnie z tradycyjną recepturą, swoją wyjątkowość zawdzięczają nie tylko najlepszemu gatunkowi maku, ale również dobrze zbalansowanym proporcjom bakalii, rodzynek oraz skórki pomarańczowej. Masa makowa HELIO nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej(...)mielenia maku – jest gotowym nadzieniem do ciasta. Stanowi doskonałą bazę dla makowców, tortów makowych, strucli, łazanek, kutii oraz wielu innych przysmaków. Pierwsze masy makowe HELIO pojawiły się na rynku na początku XXI wieku i od tego czasu wielokrotnie zostały nagrodzone prestiżowymi nagrodami. Masa makowa HELIO to produkt uhonorowany m.in. laurami konsumenckimi i branżowymi, w tym tytułem Produkt

Sama słodycz i szczypta chili
Makowiec drożdżowy 184

kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku(...)przygotowania makowca drożdżowego był dla mnie przepis Joanny z Domowych Wypieków. Składniki na ciasto:   - 3 szklanki mąki pszennej- 180 ml mleka- 150g roztopionego masła- 6 żółtek (białka zostaną do masy makowej)- 21g drożdży suchych (lub 45g świeżych)- 6 łyżek cukru- 1,5 łyżki oleju- ½ łyżeczki soli (dałam waniliową)- 1,5 łyżki rumu (lub spirytusu albo wódki)- cukier waniliowy 16gDodatkowo

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania