masę makową: 250 g gotowej masy makowej Helio około 120 g bakalii: figi, suszone śliwki, orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, skórka pomarańczowa (wszystkich bakalii ma być w sumie 120 g) 1 łyżka maizeny lub mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, w zależności od tego jak słodka jest masa makowa) 2 małe jajka 1/3 szklanki śmietanki(...)długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.Do misy włożyć masę makową z bakaliami, maizenę oraz cukier (jeśli go dodajemy) i zmiksować na wolnych obrotach. Następnie kolejno dodawać jajka - cały czas miksując na wolnych obrotach. Dodać śmietankę i zmiksować. Na koniec wymieszać
Moje domowe kucharzeniezamiast masy makowej można użyć masy kajmakowej, masy z twarogu, dżemu itd..Ciasto wygląda rewelacyjnie ..można je kroić, ale my zjedliśmy je odrywając po kawałku..Polecam.. 15 g drożdży świeżych 90 g masła 200 ml mleka 60 dkg mąki 90 g cukru 2 jajka szczypta soli dowolny barwnik dodatkowo żółtko masa makowa Do ciepłego(...)ciasta z barwnikiem rozwałkować 1 koło. Przenieść jedną białą część na blachę do pieczenia, a jeszcze lepiej rozwałkować lub ręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .Posmarować masą makową , przykryć rozwałkowanym kolorowym kołem, znów posmarować masą makową i przykryć białym kołem ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od środka ciasta (ŚRODKA NIE ROZCINAĆ
Moje domowe kucharzeniejest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą i gotujemy około godziny na małym ogniu(...)wody. Następnie 3 razy przepuszczam przez maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Gotową masę makową można wykorzystać do makowca, sernika z makiem, kuty itp. rrarossa@gmail.com
RAROSSADomowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsto, a jak smacznie...wystarczy gotowe ciasto francuskie[ samemu można też takie ciasto zrobić, ale czasem można pójść na łatwiznę] i dowolne dodatki....u mnie masa makowa..Takie małe ..pyszne...zrobione w ekspresowym tempie przy(...)pomocy pierogomanii Tupperware..Z jednego opakowania ciasta francuskiego kupionego w Biedronce wyszło 12 oto takich pięknych ciasteczek..i kilka innych z resztek odciętego ciasta. ciasto francuskie masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko
Moje domowe kucharzenieMiałam okazję być posiadaczką kupnej masy makowej i powiem szczerze, że tej domowej nie dorasta do pięt. Z racji tego, że nie mam w domu maszynki do mielenia musiałam sobie poradzić blenderem, który radzi sobie w moim domu ze wszystkim. Moja masa makowa jest pełna bakalii, miodu. Jej smak jest niesamowity!Składniki:250 gram suchego maku niebieskiego2/3(...)przekładam do garnka, dodaję nasiona wanilii i odparowuję nadmiar wody. Ściągam z ognia, dodaję miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki, migdały, orzechy, aromat waniliowy, żurawinę i dokładnie mieszam. Studzę masę makową. Jest gotowa do użycia od razu, można też przez kilka dni przechowywać ją w lodówce.Gotowe
Mango Papajamałe..te mniejsze jakoś mi lepiej pasują..takie na jeden, dwa kęsy.. 3 szkl. mąki 250 g margaryny 250 g serka homogenizowanego dowolne nadzienie[ u mnie masa makowa z puszki] Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać
Moje domowe kucharzeniemakowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem*** z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracjaWróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża
More food, love and dreamsdodajemy porcjami do masy makowej i delikatnie mieszamy. Na ciasto kruche wykładamy masę makową, równamy powierzchnię. Na masę makową wykładamy masę serową. Z masy serowej i makowej zostawiłam po 6 łyżek, które wykorzystałam na tartaletki makowo serowe. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°, wstawiamy seromakowiec na środkowa półkę, obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy 1,5 godziny. Wystudzony polewamy lukrem(...)polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest
mojewypiekiinietylkoBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu - masła, margaryny czy oleju. Tę rolę spełnia majonez :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsernik 20 kawałków prostokątna blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm Składniki: Masa serowa 1,2 kg twarogu z wiaderka 300 g kwaśnej śmietany, gęstej 6 jajek 1 laska wanilii 1 cytryna, sok i otarta skórka 250 g cukru 30 g ziemniaczanej mąki Masa makowa 250 g suchego maku 100 g rodzynek 50 g zmielonych migdałów(...)wcześniej przechować w lodówce do następnego dnia. Wszystkie składniki na masę serową włóż do misy miksera i krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Masa serowa wychodzi dosyć rzadka ale taka ma być. Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadź w postaci kleksów część masy makowej. Wylej jedną trzecią masy serowej między kleksami masy makowej. Ponownie
codojedzeniasmak masy ze smakiem kremu a poza tym muszę się przyznać, że nie lubię rodzynek. Ale jeżeli Wy nie wyobrażacie sobie masy makowej bez powyższych składników- nic nie stoi na przeszkodzie abyście dopasowali ją do swoich smakowych upodobań. Dzień przed dekorowaniem tortu namoczcie orzechy w mleku, upieczcie biszkopt i jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej- to przygotujcie masę makową, a następnego(...)wódki (2 małe łyżeczki alkocholu na szklankę herbaty). Pamietajmy, ze nasączony biszkopt ma być wilgotny- ale nie mokry! Zwłaszcza, że w przypadku tortu makowego- nasz biszkopt dodatkowo wchłonie wilgoć z masy makowej! Wykonanie Tortu: MASA MAKOWA: Mak zalewamy zagotowaną wodą- tak aby cały znalazł się pod powierzchnią wody- i odstawiamy do wystygnięcia. Durszlak wykładamy lnianym ręczniczkiem i wlewamy
Domowe Torty: 1 opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta trochę koniaku ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie) 2 łyżki cukru trzcinowego lukier: ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru 1-1,5 łyżki soku z cytryny cukrowe gwiazdki do dekoracji Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy(...)suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest za luźna dodajemy odrobinę bułki tartej. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Mąkę pszenną, pokrojone w kostkę masło, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo mocno wykręcając. Jednak nadal mak może być bardziej mokry niż ten mielony po ugotowaniu. Do takiej masy makowej, aby mak miał odpowiednią wilgotność, dodaję 2 łyżki kaszy manny (semoliny). Nie wyczujecie jej w masie makowej, a będziecie mieli pewność, że masa nie będzie za mokra. Dalsze czynności: Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika(...)rozkładamy masę makową. Mandarynki, które dodaliśmy do masy, są bardzo wilgotne i kasza manna zapobiegnie przesączaniu się wilgoci do ciasta. Kaszka ją wchłonie. Na wierzchu rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach. Jeśli wykładając masę makową zauważycie, że brzegi ciasta są niższe, a masy makowej wygląda, jakby było za dużo, to nie zwracajcie na to uwagi. Masa makowa
Smak mojego domuGotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z gwiazdkami upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, nie wstawiłam(...)przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię