masa makowa - 2519 przepisów (strona:4/168)

Szybki makowiec na kruchym cieście 264

łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 120 g cukru pudru 250 g zimnego masła  1 jajko i 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany  Masa makowa: 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku    1 łyżka miękkiego(...)proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h.  Przygotowujemy masę makowąMasa makowa:  w mało przypalającym się garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mak z puszki, smażymy ok 20 min w celu odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojone bakalie, namoczone

Mia Cucina Sofieta
Szybka masa makowa z mielonego maku 137

istnieje coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami smakowymi – z mniejszą ilością cukru, większą/mniejszą ilością bakalii itp. Szybka masa makowa bez mielenia Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto(...)się taki fajny aromat pomarańczowy, który dodaję do ciast czy właśnie takiej masy. Możecie spotkać się jeszcze z jednym sposobem robienia masy makowej, poprzez zalanie gorącym mlekiem mielonego maku. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy. Drukuj Szybka masa makowa z mielonego maku Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa

Mieszam w Garnku
Szybka masa makowa z mielonego maku 209

istnieje coś takiego, jak gotowy mak mielony. I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami smakowymi – z mniejszą ilością cukru, większą/mniejszą ilością bakalii itp. Szybka masa makowa bez mielenia Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto(...)się taki fajny aromat pomarańczowy, który dodaję do ciast czy właśnie takiej masy. Możecie spotkać się jeszcze z jednym sposobem robienia masy makowej, poprzez zalanie gorącym mlekiem mielonego maku. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy. Print Recipe Szybka masa makowa z mielonego maku Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa

Mieszam w Garnku
Wigilijne pieczone pierogi z makiem – pyszne i mogą zastąpić makowiec 177

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszne pierogi pieczone z masą makową. Pierogi są naprawdę bardzo smaczne, powinny smakować zarówno dzieciom jaki dorosłym :). Polecam upiec. Do przygotowania pierogów będziemy potrzebowali: Z podanej porcji ciasta wyjdzie około 35 pierogów użyłam foremki o średnicy 8 cm na ciasto: 340 g mąki pszennej (typ do 550) 160 ml letniego mleka 2 żółtka (jajka(...)minuty cały czas mieszając. Następnie odstawiam do wystudzenia. Jeżeli używamy maku sparzonego i mielonego w domu, to już nie gotujemy go z mlekiem, a jeżeli z puszki gotowej masy to masę makową mamy od razu gotową. Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Seromakowiec z żurawiną - a może seromak lub sernik na makowcu? 170

zgubił 😊 Przepis na seromakowiec już na blogu był kilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm. Przepis starałam(...)wymieszać delikatnie. Formę ze spodem ciasteczkowym wyjąć z lodówki. Na ciasteczka przełożyć masę makową. 3 białka ubić na sztywno z resztą cukru z masy serowej. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć na masę makową i rozprowadzić w miarę równomiernie. Seromakowiec wstawić do piekarnika i piec przez około 60 minut.  Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort makowy z masą czekoladową 201

Ostatni weekend obfitował w wolny czas, więc eksperymentowałam w kuchni. Powstał tort makowy nadziany masą z gorzką czekoladą i nalewką malinową. Wilgotny i pyszny, z umiarkowaną ilością słodkości, idealny do kawy.Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm:2 szklanki niebieskiego maku1 i 1/2  szklanka cukru kryształu2 łyżki kakao2 łyżki mielonej kawy4 łyżki maki pszennej10 jaj2 łyżeczka proszku(...)parze z cukrem, odstawić do wystudzenia.4. W dużej misce łączymy ze sobą masło z wanilią, masę jajeczną, rozpuszczoną wystudzoną czekoladę oraz nalewkę malinową. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Przekładamy przygotowane krążki makowe. Tort można ozdobić własnoręcznie przygotowaną posypką, przepis TUTAJ.Przed podanie tort należy schłodzić

Apetyczna babeczka
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 152

przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku(...)mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa

Kuchnia MagdaLeny
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 152

przesłodzone, gdyż słodką masę makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku(...)mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa makowa

Kuchnia MagdaLeny
Seromakowiec 137

cukru pudru 1 jajko 300 g mąki 1 łyżka śmietany Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) 1 jajko 2 łyżki mąki 50 g rodzynek (lub żurawiny) 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy kilka kropel olejku migdałowego   Masa serowa:  100 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 1 kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy skórka(...)pomarańczy Ciasto : Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć w niej ciasto. Na czas przygotowania pozostałych mas włożyć je do lodówki. Masa makowa: Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą do połączenia składników. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym

My simple kitchen
Słodkie środy - Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej 138

mnie obowiązkowa potrawa wigilijna i  zawsze robimy ich większa ilość aby pojawiały się na stole przez całe Święta. Tym razem poszłam na łatwiznę i zamiast przygotowywać domową masę makową wykorzystałam do przygotowania makówek masę gotową. Nawet jeśli jeszcze nie zrobiliście makówek to zdążycie przed pierwszą gwiazdką wykorzystując Nasz przepis.  U mnie w domu była taka tradycja, że mama(...)wrzucała do masy makowej oprócz drobno posiekanych bakali jednego migdała w całości, który miał przynieść szczęście temu, kto na niego trafił. W tym momencie chciałyśmy życzyć Wszystkim zdrowych, spokojnych Świąt spędzonych w gronie najbliższym w atmosferze miłości i szczęścia!! Makówki na szybko czyli z gotowej masy makowej SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 0,5 litra mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
FANTAZJA MAKOWA 179

- mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto wydaje się być pracochłonne, ale jak skorzystamy z gotowej masy makowej i z gotowych jabłek ze słoika to tak naprawdę zostaje nam do zrobienia tylko ciasto oraz masa budyniowa, więc bez tragedii 😉 A opłaca się je zrobić bo jest niebiańsko(...)szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa makowa: puszka gotowej masy makowej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki wiórek kokosowych 100 g herbatników Masa jabłkowa: ok. 800 g jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Masa budyniowa: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe 100 ml oleju 1/2 szklanki wiórek kokosowych szczypta

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec drożdżowy 1621

miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej(...)delikatnie wymieszać. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z makiem i kokosem 260

kruche babeczki wypełnione masą makową i z kokosową bezą. Takie babeczki długo wytrzymują świeżość i z pewnością mogą nam zastąpić ciasto. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki kokosowej 200 g masła zimnego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/4 szkl cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa makowa: 150 g zmielonego(...)wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia. Nie każdy

Ala piecze i gotuje
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 364

porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki makuMasa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka(...)mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyPolewa:50 g czekolady gorzkie50 g czekolady mlecznej50 g masłakonfitura z czarnej porzeczki (ewentualnie dżem)wiórki kokosowe (opcjonalnie)Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 22 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Seromakowiec 214

spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko Masa makowa: 1 opakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera(...)wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą

Na słodko lub wytrawnie