masa makowa - 2519 przepisów (strona:14/168)

Makowiec na kruchym spodzie 120

mojego taty, bo chłopaki kochają makowiec, a i mama w tym roku się przekonała. Ja też bardzo polubiłam makowiec, zwłaszcza że nie tylko jest pyszny, ale dzięki gotowej masie makowej, jest także bardzo prosty. Składniki (na dużą blachę około 40x25cm): 2,5 szklanki mąki 150g masła i odrobinę do wysmarowania formy 3 żółtka pół szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia bułka do obsypania formy Na warstwę makową: 850g masy makowej z puszki – użyłam tej z bakaliami 100g suszonej żurawiny 100g orzechów włoskich 3 białka szczypta soli Na polewę: 100g masła 6 łyżek mleka 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki kakao płatki migdałowe do ozdobienia – opcjonalnie   Zaczynamy od zagniecenia ciasta – do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier

Smaczna Strona
Makowiec z rosą 149

wymiarach 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć ciastem, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Piec w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Masa makowa: 1200 g masy makowej z puszki 100 g cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich 120 g miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 4 łyżki kaszy manny 4 jajka L Do masy makowej dodać(...)cukier, orzechy, masło, aromat, kaszę mannę oraz żółtka jaj. Utrzeć drewnianą łyżką, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać do masy makowej. Na zimny spód ciasta wyłożyć masę makową, wyrównać. Ciasto piec w 175 stopniach przez 45 minut. 5 minut przed końcem tego czasu przygotować piankę na wierzch ciasta. Pianka: 8 białek

kulinarnyswiatdomi
domowa masa makowa 113

pomyślałam, żeby zrobić domową... W tym roku nauczyłam się sama wytworzyć wiele rzeczy, które zazwyczaj kupowałam w sklepie (i przy okazji przekonałam się, że domowe=najlepsze :)) więc pomyślałam, że masa makowa będzie kolejna na tej liście. Nawet nie wiecie ile tracicie kupując ten mak z puszki! Domowa masa makowa bije wszystkie sklepowe na głowę! Przemilczę już(...)sklepu, jedynie moczenie maku zabiera trochę czasu, ale warto, oj warto :) Polecam wykorzystać tę masę do makowca (klik) lub gwiazdy makowej, na którą przepis już niebawem, może nawet uda mi się go opublikować przed Świętami... DOMOWA MASA MAKOWA przepis autorski // ponad 800g masy makowej ~ 200g mielonego maku niebieskiego (ja użyłam TAKIEGO ) ~50g rodzynków ~20g orzechów włoskich ~30g migdałów

chili & sugar
Seromak - sernik z makiem 176

lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych(...)orzechów 1/2 pestek słonecznika 20 g masła 2 łyżki miodu 2 jaja 3 łyżki mąki pszennej Masa serowa: 750 g trzykrotnie zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Masa makowa: Przygotowanie zawsze zaczynamy od zrobienia masy makowej.  Mak zalewamy wrzątkiem, aby był całkowicie pokryty

Kuchnia Łukasza
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka 81

Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :) Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła(...)białka Masa maślano-kakaowa: 1 i 1/2 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru wanilinowego 300 g masła Polewa: 2 łyżki wody 25 g kakao 75 g masła 75 g cukru Dodatkowo: 1 słoiczek powideł 50 g rodzynek Ciasto kruche: Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części: 2 do masy makowej

Trzeci talerz
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 221

zdjęciu obok). Takie pudełko z wypiekami to doskonały pomysł na prezent „z ostatniej chwili”. Zapraszam do wypróbowania obu pomysłów. Makowa baklava z bakaliami Składniki: Masa makowa (ok. 500 g masy makowej) 200 g maku niebieskiego mleko (dowolne) 1/2 szklanki rodzynek 6 łyżki miodu naturalnego 1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 4 łyżki(...)roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość

Jem więc Jestem
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 609

Składniki na b laszkę o wymiarach ok 25 x 36 cm : Masa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno(...)blenderze na drobny proszek. W większym naczyniu połączyć masło z ciasteczkami i przesianym kakao.  Tak przygotowaną masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (nie większą niż ok  25 x 36 cm)  równomiernie rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę

Ze smakiem i z pasją
Ciasto ucierane serowo-makowe 130

dodać ser i zmiksować. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i dodać do sera. Delikatnie wymieszać. Masa makowa 1 puszka masy makowej Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Dodać(...)ziemniaczaną i sok z cytryny. wymieszać. Dodatkowo 2 opakowania podłużnych biszkoptów Przygotowanie do pieczenia Ciasto ucierane,a następnie ułożyć na nim biszkopty po skosie w kratkę. Pomiędzy przerwami nałożyć masę makową. Ponownie ułożyć biszkopty po skosie w kratkę i wyłożyć w wolne przestrzenie masę serową  na zmianę z masą makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez

O kuchni z uczuciem
Makowiec z owocami i galaretką 171

Hollis Gold od  PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4  szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z bakaliami HELIO  (klik) 50 g rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo(...)pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Masa makowa: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy

VioletoweKucharzenie
Kluski z makiem 79

potraw, zazwyczaj robię ich całą serię Samo danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Wybieramy ulubiony kształt makaronu, ja preferuję grubą wstążkę lub łazanki. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej przygotowaną masę makową.  kluski z makiem Przepis na klasyczną masę makową znajdziecie tutaj .  Przepis na masę makową z mielonego maku znajdziecie tutaj . Przed podaniem mieszamy ugotowany makaron z masą makową(...)ilości takiej jaką lubimy. Część osób preferuje jedynie wyłożyć na masę mak, ja lubię solidną ilość masy makowej wymieszać z makaronem. Fajnie kluski smakują odgrzane w piekarniku następnego dnia lub kilka dni później, polane sosem waniliowym. Artykuł Kluski z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 205

razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone drobniutko biszkopty  (ja kruszę je przy użyciu wałka do ciasta(...)przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały prostokąt  podzielić na 10 trójkątów (ja tak podzieliłam, aby otrzymać  rogale średniej wielkości). Na każdym trójkącie rozsmarowujemy masę makową. Podstawę trójkąta zakładamy na masę makową, a na środku robimy nacięcie i delikatnie odginamy na boki a następnie zwijamy jak tradycyjne rogale.  Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem

Walijskie Pichcenie
Strucla makowa 112

podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową  z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle. Ciasto 50 dag mąki 12 dag cukru 10 dag masła 4 żółtka 1 szklanka mleka 4 dag drożdży szczypta soli Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej) 25 dag maku(...)cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową, zwinąć i układać łączeniem na dno blaszki. Przed pieczeniem struclę posmarować letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać orzechami lub płatkami migdałów. Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia strucli wypłukany

Kuchenne aromaty
Tort makowy z masą budyniową 230

Uwielbiam ciasta z makiem, więc wykorzystałam zalegającą w spiżarce puszkę masy makowej i stworzyłam to cudo :) Smakuje jak najlepszy, najbardziej wilgotny makowiec! Tort jest niezawodny, więc nie ma opcji by się nie udał ;) Składnik na biszkopt makowy (tortownica 26 cm): 1 puszka (850 g) masy makowej 3-4  jajka ½ szklanki cukru 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka wraz z cukrem ubij na  puszystą masę. Następnie dodaj masę makową, kaszę manną oraz  proszek do pieczenia, krótko zmiksuj. W osobnej misce ubij białka na sztywna pianę i dodaj do masy makowej (wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki). Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę makową przelej do tortownicy i piecz około

Kulinarna (nie)codzienność
Owsianka a'la kutia 127

Przeżyłam dzisiejszy dzień w szkole, to teraz już z górki :)Śniadanie w świątecznym klimacie, czyli owsianka a'la kutia z mandarynką i cynamonem ^^~ Owsianka z masą makową, cynamonem, serkiem naturalnym i mandarynką ~Składniki:50g płatków owsianychspora łyżka masy makowejłyżeczka cynamonu+ mandarynka serek naturalnymasa makowaPłatki z cynamonem zalewamy wrzątkiem i gotujemy. Gdy trochę zgęstnieje, dodajemy masę makową i dalej gotujemy(...)uzyskania gęstej masy. Całość przekładamy do miseczki, dodajemy serek,mandarynkę i jeszcze trochę masy makowej

Kuchenny Skrawek Nieba