praktycznie sama masa makowa ;) Udekorowany suszonymi kawałkami jabłek. Zasmakuje i Wam, chociaż pewnie już od dawna znacie to ciasto, bo jest bardzo popularne :) Polecam! Składniki: 300 g masy makowej 2 jabłka 2 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kaszy manny Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy makowej(...)dodać starte jabłka, proszek do pieczenia, kaszę i żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i bardzo delikatnie połączyć. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej kaszą manną. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Udekorować. Smacznego
Domowa cukiernia Ewysmażenie czegokolwiek przed 6 nad ranem nie jest dobrym pomysłem, szczególnie po dwóch tygodniach wstawania po 8 :P , no nic, nie wyglądał, ale przynajmniej był dobry :P Masa makowa się skończyła :( Macie jakieś pomysły, propozycje jak uczcić jutrzejszą rocznicę? Bo u mnie pustka, w dodatku środek tygodnia(...)wrzątkiem(najlepiej wieczorem) przykrywam i czekam, aż wchłoną płyn*. Mieszam z resztą składników i smażę na dobrze rozgrzanej patelni*ja płatki zalałam wieczorem, odczekałam aż wchłoną płyn, zmieszałam z masą makową i odstawiłam na noc do lodówki Ps. Radzę nie ubijać białka, bo omlet może wam się rozlecieć tak jak w moim przyadtku
More food, love and dreamsszczypta soli Wykonanie: Z mleka, cukru i drożdży przygotować rozczyn. Pozostawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Masa makowa: 250 g maku (użyłam zmielonego) 2 łyżki miodu 80 g cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 50 g rodzynków skórka otarta z pomarańczy 1 łyżka miękkiego masła(...)wystudzeniu dobrze odsączyć z płynu i dwukrotnie zmielić (użyłam już zmielonego, ta czynność wówczas odchodzi). Do maku dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Nałożyć masę makową, pozostawiając ok 2 cm ciasta z brzegu. Zwinąć w roladę, a końce założyć
zadanie-gotowaniezmielonych migdałów lub ekstrakt 2 łyżki rozpuszczonego masła masa makowa 250 g maku 5 upieczonych kasztanów jadalnych 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek 2-3 łyżki płynnego miodu ekstrakt migdałowy ok. 750 ml mleka krem makowy 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki masy makowej bez dodatków 1. Mleko podgrzewamy z cukrem, rozpuszczamy(...)uznania. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy kółka o średnicy 7 cm. 6. Na każde nakładamy jedną łyżeczkę przestudzonej masy makowej. Zlepiamy ciasto w zgrabne kuleczki tak, aby mak nie wypadł. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ponownie wyrosną. 7. Kluski parujemy w garnku z nakładką lub parowarze około 7 minut
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :DSkoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy(...)zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś
Moje pyszne gotowanieprzyszedł czas na makowiec drożdżowy z tą właśnie masą. Bardzo lubię drożdżowy makowiec bo mało z nim pracy, ciasto rośnie samo. Zapraszam Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki+ do podsypania 1 op. suchych drożdży (7 g) 2 jajka 1/2 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 100 g masła szczypta soli masa makowa:200 g mielonego maku niebieskiego(...)przestygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier puder, szczyptę soli, mleko, jajka i roztopione masło. Wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę makową: Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneIdealny na święta, wilgotny i nie za słodki. Puszysty biszkopt i domowa masa makowa z bakaliami. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Dzisiaj wpadam na stronie tylko na chwilę, aby podzielić się z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj(...)domową masę makową i mam nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) Składniki: biszkopt ▸2 jajka (w temp. pokojowej) ▸1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▸pół szklanki mleka (w temp. pokojowej) ▸pół szklanki oleju ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa
Zdrowie i pysznie na talerzudługo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka(...)folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą makową. Tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać na nią bułkę tartą. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować najpierw większą część i wyłożyć nią dno nasmarowanej tortownicy. Następnie na niej poukładać
Na słodko lub wytrawnieŚwięta były tak nie dawno, a mnie już naszło na makowca. Uwielbiam to ciasto nie tylko na święta, ale od tak, po prostu. Pyszne, kruche ciasto, wilgotna masa makowa i lukrowa polewa. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ skorzystałam tu z gotowej masy makowej, uda się każdemu :) Składniki na kruche ciasto (blacha(...)wylepić nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C, podpiec spód ciasta około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć gotową masę makową z puszki (użyłam Helio ). Na wierzch wyłożyć drugą część ciasta. Można zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach lub rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko
Zrób to smaczniezawsze były w czołówce ulubionych – na urodziny zawsze chciałam tort makowy, jedne z pierwszych pieczonych przeze mnie ciast to piegus, w szkole kupowałam drożdżówki z makiem, a na Święta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa(...)była “gładka” – bez orzechów, rodzynków czy skórki pomarańczowej. Szczególnie rodzynki namiętnie wydłubywałam ze wszelkiego rodzaju makowych placków (co zostało mi do dziś), więc ten wypiek był dla mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową o bakalie (tradycyjnie, makowiec biszkoptowy ich nie posiada), a dodatkowo na blogu znajdziecie także inny makowiec na biszkopcie
Poezja smakuszampańskiej zabawy sylwestrowej, samych sukcesów, realizacji marzeń, optymizmu...a przede wszystkim zdrowia, bo bez niego nic się nie może udać :) Szczęśliwego Nowego Roku! Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową podana z kantalupą, borówkami, serkiem waniliowym* i cynamonem *serek stracił na widoczności przez posypkę z cynamonu :( Poczwórnie kokosowa babeczka z masą makową /przepis własny/ 40 g mąki(...)pieczenia ok. 150 g jogurtu greckiego mleko do rozrzedzenia ciasta duże jajko łyżka bio syropu z kwiatu kokosa łyżeczka oleju kokosowego bio łyżka bio wiórek kokosowych 3 łyżki masy makowej Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. W drugiej misce wymieszać jajko, sól, jogurt, syrop i olej kokosowy. Połączyć zawartości obu misek. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, rozrzedzić
Poranek na słodkosię z Wami jeszcze przed świętami przepisem na pyszny makowiec na biszkopcie. Tak proste i tak smaczne! Ja wykorzystałam tutaj domową masę makową i mam nadzieję, że większość z Was postąpi tak samo. Jeśli jednak użyjecie gotowej masy makowej, nie powinno być problemu. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na MURZYNKA Z MAKIEM I BAKALIAMI oraz BABKĘ TWAROGOWĄ(...)temp. pokojowej) ▪ 1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa) ▪ pół szklanki mleka (w temp. pokojowej) ▪ pół szklanki oleju ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa ▪ 500 g maku ▪ 3 jajka ▪ pół szklanki słodzika/cukru ▪ bakalie Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy
zdrowo i aktywniemąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru 250 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g masła roztopionego 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego NADZIENIE: 1 puszka masy makowej z bakaliami (800 g) 2 białka Białka ubiłam na sztywną pianę. Masę rozmiksowałam w misce, dodałam pianę z białek i wmieszałam w masę makową. DODATKOWO: kandyzowana skórka cytrynowa lukier(...)którym ciasto przestało się błyszczeć. Miskę z ciastem przykryłam lniana ściereczką i odstawiłam na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który posmarowałam masą makową. Wzdłuż dłuższego boku ciasto złożyłam na trzy razy, wyszła taka spłaszczona rolada. Pocięłam ją na 10 równych kawałków. Odstawiłam na kilkanaście minut do wyrośnięcia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujezawsze w swojej lodówce, by w sytuacjach awaryjnych wyczarować szybko coś smacznego zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Ja dziś postanowiłam zrobić ciastka z ciasta francuskiego z masą makową. Takie ciastka wyglądają jak drożdżówki z makiem, dlatego nazwałam je bułeczkami. Użyłam do nadzienia gotowej masy makowej oraz suszonych żurawin. Bułeczki szykowałam dosłownie 5 minut i piekłam ok. 20 minut(...)sposób w przeciągu niecałych 30 minut można zrobić pyszny i ładnie wyglądający deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g ok. 250-300g gotowej masy makowej garść suszonych żurawin 1-2 łyżki mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lukier: sok z ok. 1/4 cytryny cukier puder Sposób przygotowania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinęłam i pozostawiłam na pergaminie
Waniliowe Improwizacjebyło tak dlatego, że nawet nie miałam ochoty próbować. A przecież mak uwielbiam, więc w końcu nadszedł ten dzień, że skusiłam się i stwierdzam, że było warto! Moja wersja masy makowej zawiera także konfiturę z gorzkich pomarańczy, a do całości dodałam chrupiące prażone orzechy pekan, oblepione słodkim miodem cynamonowym. Myślę, że takie danie będzie się u nas pojawiało nie tylko(...)czasu do czasu na słodki podwieczorek. Podaję Wam składniki na 6-8 porcji, natomiast jeśli chcecie przyrządzić danie dla mniejszej ilości osób, to i tak polecam przygotowanie masy makowej z przedstawionych proporcji. Będziecie mogli jeszcze upiec sobie najlepsze drożdżówki pod słońcem :) masa makowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g zmielonego maku (kupuję już zmielony
Mienta blog