makaron - 33044 przepisów (strona:363/2203)

Makaron ryżowy z łososiem i suszonymi pomidorami / Rice noodles with salmon and sun-dried tomatoes 84

obiady. Gdy brakuje czasu na skomponowanie bardziej wymyślnego obiadu, wystarczy kilka fajnych składników i można siadać do posiłku po 15 minutach spędzonych na jego przygotowaniu :) Dziś zapraszam na prosty makaron ryżowy z łososiem, suszonymi pomidorami i kaparami. Składniki: (2 porcje) 200 g. filetu z łososia bez skóry 150 g. surowego makaronu ryżowego kilka szt. suszonych pomidorów garść kaparów 2 ząbki(...)czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz ulubione zioła do posypania (opcjonalnie) Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trzymaj w cieple. Łososia pokrój w dużą kostkę. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek pokrojony w plasterki i smaż kilka sekund, dodaj łososia. Po minucie dorzuć posiekane

Delicious Place
Zapiekanka z makaronem – polska pizza 81

Zapiekanka z makaronem - oczywiście zapiekanka nie ma nic wspólnego z pizzą, ale w czasach PRL-u czasem tak nazywano tego typu zapiekanki, chociażby w książce kucharskiej Jadwigi Kłossowskiej "smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1984 roku. Podstawowymi składnikami był makaron i ser. Pozostałe składniki zależały od zawartości lodówki. Mogła być kiełbasa, parówki, cebula, pieczarki, pomidory... . Proponuję zapiekankę(...)kiełbasą. 250 g makaronu (świderki, muszelki, kolanka...), 250 g sera żółtego, 400 g kiełbasy (śląska), 250 g pieczarek, puszka pomidorów bez skórki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, płaska łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, 2 łyżki bułki tartej, masło do wysmarowania formy do zapiekania, 2 łyżki posiekanej natki

królestwo garów
Włochy - Ekspresowe penne all'arrabbiata 112

Wbrew pozorom, penne all'arrabbiata nie ma nic wspólnego z kuchnią arabską. Arrabbiata oznacza po włosku zły , więc nazwa sosu nawiązuje do jego ostrości. Jeśli jesteście fanami makaronów, proponujemy zapoznać się z naszymi przepisami na  pasta e fagioli (makaron z fasolą) ,  pasta alla Norma (makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem) ,  wegańską carbonarę z nerkowców i pieczonego czosnku(...)rigate - 2 łyżki oliwy  - 1 ząbek czosnku  - 3 suszone papryczki peperoncino - puszka pomidorowej pulpy (czasem zwanej pomidorami krojonymi) - sól, pieprz - kilka listków natki pietruszki  Przygotowanie: 1) Makaron gotujemy al dente  w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.  2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną wrzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek i papryczki (w całości

Roślinożerni urlopowicze
Domowy makaron jajeczny 81

Uwielbiam swojskie makarony, trochę z nimi pracy ale warto. Wyszedł idealny, nic się nie kleił, ciasto idealne. Polecam Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki i rozwałkować część ciasta. Tak cienko jak się da. Następnie obsypać delikatnie mąką, złożyć na trzy części i pociąć(...)paseczki o szerokości 5 milimetrów. Rozłożyć lub rozwiesić na specjalnym stojaczku. Ja użyłam maszynki do cięcia makaronu, jest to prostszy i szybszy sposób. Taki makaron gotuje się bardzo szybko. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, wyrobić ciasto czas 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał. reszta jak wyżej Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułem 102

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną zapiekankę z makaronem, brokułem i łososiem. Do tego czarne oliwki i starta mozzarella. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu u mnie kolorowy 300-400 g łososia 1 brokuł oliwki czarne starta mozzarella sól  pieprz 1. Brokuł gotujemy al'dente, tak samo makaron. Z łososia okrawamy skórę(...)kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. 2. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany, ciepły makaron, łososia i oliwki i mieszamy.  3. Brokuł wciskamy pomiędzy makaron, całość posypujemy startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 180 stopniach około 20 - 25 minut. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka pieczarkowa z makaronem. Na imprezach zawsze znika jako pierwsza. PRZEPIS 764

powiedzieć, z czego została zrobiona. Tymczasem najważniejszym składnikiem tej sałatki są pieczarki. Robiliśmy ją już kilka razy i na imprezach zawsze znika jako pierwsza. Przepis na sałatkę pieczarkową z makaronem Składniki: około 700 gramów pieczarek, 250 gramów makaronu w kształcie ryżu (koniecznie z pszenicy durum), 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku , 150 gramów żółtego sera, 5 jajek, puszka kukurydzy(...)ogórki konserwowe, 1 pęczek natki pietruszki, około 5-6 łyżek majonezu, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę pieczarkową z makaronem? Pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na rozgrzaną, ale suchą patelnię, oprósz solą – po chwili pieczarki puszczą wodę, trzymaj je na ogniu tak długo, aż cała zupełnie odparuje. Często mieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Makaron ugotuj w osolonej wodzie

Kulinarna Polska
Spaghetti carbonara 73

Składniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu parmezan), 1 szklanka wody, oregano, pieprz, świeża bazylia, oliwa, Przygotowanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy(...)mascarpone i pół szklanki wody. Do całości dodajemy ¾ startego sera, o raz oregano i pieprz. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodajemy wodę. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy makaron z sosem i świeżą rozdrobnioną bazylią. Pozostały ser wykorzystujemy do posypania spaghetti na talerzu. Ważne: Czas przygotowania ok. 30 minut. Nie soliłam makaronu. Makaron użyty w przepisie jest świeży. Mascarpone był

rozgotowana
Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 71

babcię kocham, ten obiad machnęłam w 10 minut. Gdyby makaron gotował się krócej, zrobiłabym pewnie szybciej. Tę potrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim tatą. Wtedy użyłam świeżego szpinaku. Resztki składników walały się gdzieś po lodówce, więc postanowiłam poniedziałkowo je zużyć i wrzucić na bloga. Jedyną zmianą jaka nastąpiła, to świeża bazylia zamiast szpinaku i powiem szczerze, smakuje lepiej(...)Składniki: opakowanie ulubionego makaronu (ja użyłam orecchiette) 8 suszonych pomidorów 10 plastrów szynki parmeńskiej pęczek świeżej bazylii ser bursztyn 1 ząbek czosnku oliwa sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w paski, smażymy chwilę na patelni, dodajemy do tego pokrojone w paski pomidory, rozdrobniony czosnek, wrzucamy liście bazylii, mieszamy z makaronem, doprawiamy solą

Kardamonovy
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami 63

Dziś wielkie święto, tzn. wielkie dla mnie. Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam pasty pod każdą postacią. Dodatkowo, obecnie mamy sezon na jarmuż, więc postanowiłam połączyć te dwa cuda. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam styczność z tym warzywem i jest naprawdę ok. W mądrych ilościach, jest bardzo smaczny. Wczoraj próbowałam go również w koktajlu i też się nie zawiodłam(...)przy okazji daje sporą dawkę witamin, błonników i innych białek, to czemu nie? Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam casarecce) 100 g sera gorgonzola 12 pomidorków koktajlowych 3 liście jarmużu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mleka kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną

Kardamonovy
Makaron z botwinką, orzechami i octem balsamicznym 60

taaak! Wiecie, że lubię makaron. I sezonowe warzywa. I balsamico, Bursztyn, orzechy, wszystko! Nie napchaliśmy się jak zwykle, zjedliśmy z niewielkim niedosytem. To pewnie też ma wpływ na to, że tak polubiłam to zestawienie, niedosyt. Nie wiem właściwie co mam więcej napisać, zróbcie koniecznie tę potrawę, nie pożałujecie. Nie pomijajcie orzechów. Nie musicie oczywiście użyć nerkowców, chodzi o to, żeby(...)dodajcie orzechy jakie lubicie. Jak już skończyliśmy się raczyć, wpadł mi do głowy pomysł zamiany natki na świeży majeranek. Następnym razem tak zrobię, też będzie spoko. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam dużych świderków) 1 pęczek botwinki 2 ząbki czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy extra

Kardamonovy
Bakłażany faszerowane makaronem 62

Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy. Jutro wybywamy na wakacje, więc przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa(...)Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g makaronu pół czerwonej papryki 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku

Kardamonovy
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 70

Klasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać. Składniki: 8 średnich dojrzałych pomidorów 400 g makaronu (ja użyłam farfalle) 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 łyżka suszonego oregano duża szczypta mielonej słodkiej papryki spory kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje(...)rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 58

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec

Kardamonovy
Sałatka z makaronem chińskim, kukurydzą i papryką 65

sałatka z zupek chińskich, aczkolwiek bardzo ją przypomina. Postanowiłam po prostu dodać do niej zdrowszy makaron i indyka. Powiem Wam jednak szczerze, że tego typu sałatki smakowały mi bardziej gdzieś z 15 lat temu. Z ciekawości wróciłam do niej parę dni temu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny(...)Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego

Kardamonovy
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami 79

której królują potrawy bezmięsne, to podstawa. Jeżeli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, koniecznie ją sobie kupcie. Ja nie potrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami(...)mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu nauczyć go robić. Musiałabym zacząć od jakiegoś prostego. Parę lat temu robiłam makaron wg przepisu Antonio Carluccio. W kuchni plus leciał kiedyś program „Dwóch łakomych Włochów”, to chyba tam wyczaiłam przepis na chusteczki makaronowe. Tak, chusteczki. Wyszły dobrze i nie była

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania