Klasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać. Składniki: 8 średnich dojrzałych pomidorów 400 g makaronu (ja użyłam farfalle) 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 łyżka suszonego oregano duża szczypta mielonej słodkiej papryki spory kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje(...)rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody
Kardamonovywiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec
Kardamonovywołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje) Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych oczkach obraną(...)przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i powoli redukujemy sos (który finalnie ma być bardzo gęsty). Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu trochę wody z gotowania. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego sos mięsny i trochę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Podajemy z parmezanem. Podobne przepisy
Kardamonovysałatka z zupek chińskich, aczkolwiek bardzo ją przypomina. Postanowiłam po prostu dodać do niej zdrowszy makaron i indyka. Powiem Wam jednak szczerze, że tego typu sałatki smakowały mi bardziej gdzieś z 15 lat temu. Z ciekawości wróciłam do niej parę dni temu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny(...)Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego
Kardamonovysuper. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut(...)międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę znowu smażymy
Kardamonovybędę to robiła co roku. Dzięki niemu zrobiłam nie tylko tytułową zupę, ale także pesto do niej. Podstawą zupy jest mój poprzedni przepis na pomidorówkę . Zmieniłam jednak ryż na makaron, dodałam dwa inne składniki i wyszła gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą. Zjedliśmy ją w dwa dni. Na drugie śniadanie także. Wyszła super. Składniki: 1,2 l wody(...)passaty pomidorowej 2 marchewki 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru (lub więcej) 150 g makaronu (ja użyłam pokruszonego pappardelle) 2 kulki mozzarelli 2 łyżki pesto z rukoli sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na 5 porcji) Umyte marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę
Kardamonovyurządzajcie grilla, a nawet jeśli nie – spróbujcie tej sałatki, bo nawet sama jest świetna, np. na lunch, do pracy czy na piknik. Składniki (na 4 duże porcje): szklanka makaronu orzo 2 średnie cukinie kubek pomidorków koktajlowych kostka twardej fety – 200g oliwa z oliwek do skropienia sól i pieprz Na dressing: skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy(...)skrapiamy oliwą i mieszamy, najlepiej delikatnie rękami, aby pokryła się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie gotujemy makaron orzo w dobrze osolonej wodzie, aby był al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia i ostygnięcia. Możemy także przygotować
Smaczna StronaPrzed Wami bogatsza wersja sałatki z gruszką i serem pleśniowym , wzbogacona o dodatek kurczaka, suszonych pomidorów, makaronu oraz chrupiących orzechów. Prze-pysz-na! Choć sałatka jest z dodatkiem makaronu, uważam, że pozostały dobór składników sprawia, że jest bardzo lekka. Ja z całą pewnością do tego przepisu wrócę jeszcze nie jeden raz, bo sałatka szalenie mi smakowała. Polecam i Wam spróbować(...)około 400 g polędwiczek z kurczaka 200 g drobnego makaronu (u mnie drobne muszelki) 1 gruszka np konferencja 1 op. sera Lazur błękitny kilka suszonych pomidorów garść rukoli + garść świeżego szpinaku garść orzechów (u mnie laskowe, pestki dyni i orzechy macadamia) ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie mielona papryka słodka i ostra, mielony imbir, mielona cebula, granulowany czosnek, sól, pieprz
Smaki Na TalerzuSałatka makaronowa z szynką doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, czy jako przekąska na domową imprezę. Można ją przygotować z dowolnym makaronem, np. świderki, penne, kolanka itd. Ja użyłam makaronu kokardki bo taki akurat miałam w domu. Przepis na sałatkę makaronową z szynką jest bardzo prosty i szybki. Składniki nie są wyszukane i łatwo dostępne. Jeśli szukacie pomysłu(...)prostą, ale smaczną i pożywną sałatkę, zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na sałatkę z makaronem i szynką . SAŁATKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ PRZEPIS Składniki 150 g makaronu kokardki 200 g szynki w kawałku 1 cebula czerwona 1 ogórek świeży 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie
Alle Dobre!Zapraszam dziś na pyszne danie w stylu azjatyckim , improwizowany makaron smażony po chińsku . Improwizowany , ponieważ w naszych polskich warunkach, a tym bardziej mieszkając na polskiej wsi, nie da się tego dania przygotować dokładnie po chińsku, ale nawet ten improwizowany smażony makaron będzie smakował egzotycznie i przepysznie , serdecznie polecam :-) Do dania został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemprzygotowywania smażonych potraw. Jej istotą jest krótkie podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z intensywnym mieszaniem. Warzywa przygotowane w ten sposób zachowają chrupkość, a z dodatkiem mięsa i makaronu stworzą pyszne szybkie danie pełne różnych smaków, tekstur i kolorów. Stir-fry z makaronem z brązowego ryżu - przepis na 4 porcje Do przygotowania stir-fry będą Ci potrzebne: 2 filety(...)łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, czerwona papryka, zielona papryka, 3 marchewki, por, sałata rzymska, 2 łyżki czarnego sezamu, szczypta chili, łyżeczka mielonego imbiru, opakowanie makaronu z brązowego ryżu. 1. Filety pokrój w cienkie plastry, dopraw sosem sojowym, drobno posiekanym czosnkiem, chili i imbirem. Czosnek warto posiekać wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości
Z notatnika dietetykabeszamel: 100 g masła 3 1/2 łyżki mąki pszennej 500 ml mleka (ciepłe) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 250 g makaronu pełnoziarnistego 100 g sera żółtego długodojrzewającego (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić bakłażana i cukinię z pomidorami i beszamelem? Bakłażana(...)solą i odstawić na 25 minut. Następnie każdy plaster opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zabieg ten usuwa z bakłażana goryczkę. Cukinię również pokroić w 0,5 cm plastry. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu. Cebule i czosnek pokroić drobno w kostkę i zeszklić na oliwie. Po czym dodać pomidory z puszki, oregano, bazylię, pieprz, sól i wszystko
Kuchcik gotujeZapraszam was dziś po przepis na pyszny makaron z sosem warzywnym. Podkręciłam jego smak papryczką chilli i wyszło mega pysznie! Oczywiście ostrość można dopasować do własnych upodobań. Składniki: makaron, u mnie rigatoni - dla 2 osób, 300 g pieczarek 1 nieduża marchewka 1 cebula 1 łyżka pesto rosso - czerwone 1 łyżka pasty paprykowej ( KLIK ) papryczka chilli - świeża lub suszona(...)ząbki czosnku sól, pieprz śmietanka 30% ser parmezan zielona cebulka olej Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować aldente w lekko osolonej wodzie. Zostawić trochę wody do sosu. 2. Cebulę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, marchew i pieczarki. Całość dusić przez chwilę. Dodać drobno posiekany czosnek, papryczkę
Kuchnia domowa Animięsem mielonym to fajna propozycja na obiad jednogarnkowy. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty i uniwersalny, dlatego też z pewnością posmakuje każdemu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ta zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym to super pomysł na obiad na dwa dni. Fajnie smakuje nawet po odgrzaniu! W jej skład wchodzi mięso oraz makaron w towarzystwie warzyw i sera mozzarella. Dzięki(...)Polecam taki sposób, bo zaoszczędza sporo czasu. A tymczasem zostawiam Was z przepisem, smacznego! ZAPIEKANKA FAMILIJNA – PRZEPIS Składniki 400 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 150 g makaronu 1 duża cebula 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 pomidory malinowe 100 g tartej mozzarelli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz
Przepiski.pluwielbiam zapiekanki obiadowe. Można do nich dodawać ulubione składniki, przygotować sos i zyskać naprawdę smaczne danie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem w naszym domu zagościła zapiekanka z dodatkiem kurczaka, makaronu z zupek chińskich, ciągnącego się sera oraz papryki, kukurydzy i ogórków konserwowych. Całość połączona delikatnym sosem na bazie jogurtu naturalnego i ketchupu. Zapiekanka jest bardzo smaczna, łatwa do odgrzania. Idealna(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy gyros sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Zupkę chińską kruszymy, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzącą wodą, tak by przykryć makaron i odstawiamy, by makaron napęczniał. Fileta z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Paprykę, ogórki konserwowe kroimy
Przepiski.pl