babcię kocham, ten obiad machnęłam w 10 minut. Gdyby makaron gotował się krócej, zrobiłabym pewnie szybciej. Tę potrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim tatą. Wtedy użyłam świeżego szpinaku. Resztki składników walały się gdzieś po lodówce, więc postanowiłam poniedziałkowo je zużyć i wrzucić na bloga. Jedyną zmianą jaka nastąpiła, to świeża bazylia zamiast szpinaku i powiem szczerze, smakuje lepiej(...)Składniki: opakowanie ulubionego makaronu (ja użyłam orecchiette) 8 suszonych pomidorów 10 plastrów szynki parmeńskiej pęczek świeżej bazylii ser bursztyn 1 ząbek czosnku oliwa sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w paski, smażymy chwilę na patelni, dodajemy do tego pokrojone w paski pomidory, rozdrobniony czosnek, wrzucamy liście bazylii, mieszamy z makaronem, doprawiamy solą
KardamonovyDziś wielkie święto, tzn. wielkie dla mnie. Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam pasty pod każdą postacią. Dodatkowo, obecnie mamy sezon na jarmuż, więc postanowiłam połączyć te dwa cuda. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam styczność z tym warzywem i jest naprawdę ok. W mądrych ilościach, jest bardzo smaczny. Wczoraj próbowałam go również w koktajlu i też się nie zawiodłam(...)przy okazji daje sporą dawkę witamin, błonników i innych białek, to czemu nie? Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam casarecce) 100 g sera gorgonzola 12 pomidorków koktajlowych 3 liście jarmużu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mleka kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną
Kardamonovytaaak! Wiecie, że lubię makaron. I sezonowe warzywa. I balsamico, Bursztyn, orzechy, wszystko! Nie napchaliśmy się jak zwykle, zjedliśmy z niewielkim niedosytem. To pewnie też ma wpływ na to, że tak polubiłam to zestawienie, niedosyt. Nie wiem właściwie co mam więcej napisać, zróbcie koniecznie tę potrawę, nie pożałujecie. Nie pomijajcie orzechów. Nie musicie oczywiście użyć nerkowców, chodzi o to, żeby(...)dodajcie orzechy jakie lubicie. Jak już skończyliśmy się raczyć, wpadł mi do głowy pomysł zamiany natki na świeży majeranek. Następnym razem tak zrobię, też będzie spoko. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam dużych świderków) 1 pęczek botwinki 2 ząbki czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy extra
KardamonovyWłaśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy. Jutro wybywamy na wakacje, więc przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa(...)Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g makaronu pół czerwonej papryki 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku
KardamonovyKlasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać. Składniki: 8 średnich dojrzałych pomidorów 400 g makaronu (ja użyłam farfalle) 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 łyżka suszonego oregano duża szczypta mielonej słodkiej papryki spory kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje(...)rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody
Kardamonovywiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec
Kardamonovysałatka z zupek chińskich, aczkolwiek bardzo ją przypomina. Postanowiłam po prostu dodać do niej zdrowszy makaron i indyka. Powiem Wam jednak szczerze, że tego typu sałatki smakowały mi bardziej gdzieś z 15 lat temu. Z ciekawości wróciłam do niej parę dni temu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny(...)Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego
Kardamonovyktórej królują potrawy bezmięsne, to podstawa. Jeżeli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, koniecznie ją sobie kupcie. Ja nie potrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami(...)mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu nauczyć go robić. Musiałabym zacząć od jakiegoś prostego. Parę lat temu robiłam makaron wg przepisu Antonio Carluccio. W kuchni plus leciał kiedyś program „Dwóch łakomych Włochów”, to chyba tam wyczaiłam przepis na chusteczki makaronowe. Tak, chusteczki. Wyszły dobrze i nie była
KardamonovyOdkąd pamiętam, makaron z makiem jest jedną z potraw, które zawsze są na naszym świątecznym stole. Wiele lat nie mogłam zrozumieć, jak to może komuś smakować ;) Ale było tak dlatego, że nawet nie miałam ochoty próbować. A przecież mak uwielbiam, więc w końcu nadszedł ten dzień, że skusiłam się i stwierdzam, że było warto! Moja wersja masy makowej zawiera także(...)łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka masła skórka starta z pomarańczy 0/5 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości łyżeczka cynamonu (jeśli użyjecie innego miodu) dodatkowo: 300 g ulubionego makaronu szklanka orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) łyżka miodu z cynamonem Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy
Mienta blogpodzielę się z Wami przepisem na pyszne penne z warzywami i mozzarellą. Danie jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne Penne z warzywami i mozzarellą – składniki (4 porcje): makaron penne pełnoziarnisty, około 400g, 1 cukinia, 400g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów, 6 pomidorków koktajlowych, mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 125g, 1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)natka pietruszki do posypania dania, szczypta soli, pieprzu, oregano, suszonej bazylii. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, a pomidorki pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek i krótko przesmaż warzywa. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Całość zamieszaj i gotuj chwilkę
Natka PietruszkiMakaron w kremowym sosie mascarpone z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami to bardzo pożywne a zarazem smaczne danie obiadowe. Jeśli dodam, że jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani wyszukanych produktów, to już stanie się daniem idealnym dla osób zapracowanych i narzekających na brak czasu. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180 gram makaronu ( u mnie tasiemki ) - 1 mniejszy brokuł(...)mieloną i chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję cebulę i czosnek, chwilkę smażę, następnie do zawartości patelni dodaję suszone pomidory. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, ale nie do końca, zostawiam trochę wody z gotowania. Do ugotowanego makaronu przekładam zawartość patelni, dodaję brokuły i mascarpone, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródmąż chwalił Proste wykonanie, pyszne składniki i cała patelnia sycącego obiadu gotowe w chwili. Składniki (na 2 duże porcje): około 400g cienkich białych kiełbasek 250g pomidorków koktajlowych 200g makaronu, użyłam Casarecci 2 średnie czerwone cebulę 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki gęstego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki parmezan do podania Do garnka(...)wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około połowy szklanki wody spod gotowania. Ugotowany całkowicie odcedzamy i trzymamy w cieple. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki
Smaczna Stronawszyscy siedzimy w salonie, rozmawiamy, śmiejemy się - wszystko jest w porządku. Dla nich właśnie chce mi się wstawać każdego dnia. Dla nich właśnie, w jakieś letnie popołudnie przygotowałam szybki makaron – pastę w sosie śmietanowym ze szpinakiem i wędzonym łososiem, oczywiście. Bardzo nam smakowało to połączenie. Zwróćcie uwagę na rodzaj makaronu. Maccheroni al ferretto to ostatnio moja ulubiona odmiana pasty, którą(...)kupuję w Lidlu. To jednocześnie jeden z najbardziej oryginalnych makaronów dostępnych na naszym rynku. Te cienkie zwijane rureczki – klasyczne lub trójkolorowe smakują fantastycznie i cudnie komponują się z wszelkimi sosami. Koniecznie je wypróbujcie. Może sięgniecie też po mój sos? Polecam. Składniki: • 500 g maccheroni al ferretto • 1 opakowanie szpinaku baby • 150 g wędzonego łososia
W mojej kuchniNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jeśli lubicie intensywny smak rybny, nie gardzicie makaronem i chcecie przyrządzić danie w przeciągu 20 minut, to z pewnością nie będziecie zawiedzeni. Potrawa przywodzi nadmorskie, letnie smaki. Ogromna ilość świeżej natki pietruszki, nadaje jej lekkości i świeżości. Składniki: 400 g ulubionego makaronu(...)anchovies wraz z olejem 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów 2 szalotki pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Zaczynamy od makaronu, ponieważ w tym samym czasie będziemy przygotowywać resztę. Przygotowujemy go wg przepisu (zmniejszamy o minutę), zawartego na opakowaniu. Do dużego, rozgrzanego rondla, wrzucamy fileciki i posiekaną szalotkę. Szybko podsmażamy, dodajemy pastę
R'n'G KitchenAromatyczny, ciepły, sycący i szybki obiad poprawia humor nawet w pochmurny listopadowy dzień. Doskonale zaspokoi głód po ciężkim dniu pracy. Dziś propozycja na błyskawiczną zapiekankę z makaronu penne, z dodatkiem salami i pora, całość przykryta pod serową pierzynką. Niezwykle smaczna potrawa i dobry pomysł na jednodaniowy obiad. Polecam gdy mamy mało czasu na przygotowanie wykwintnego menu(...)Składniki na 6 porcji/ 40 dag makaronu penne 2 pory 3 łyżki masła ghee 20 dag paprykowego salami 300 ml słodkiej śmietanki 18% 3 jajka 15 dag startego ostrego żółtego sera np. cheddar Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta mielonej gałki muszkatołowej do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym
Wanilia i Kardamon