makaron - 33044 przepisów (strona:371/2203)

Makaron ze szparagami, suszonym pomidorem, bazylią, słonecznikiem i oliwkami 61

Dzień dobry :-) Wypoczęci po weekendzie? My tak, pogoda dopisała, wczoraj tylko się trochę burzyło. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie szparagi to polecam makaron z nimi właśnie, do tego słonecznik, suszone pomidory i zielone oliwki. Wyszło super, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu kokardki 1 pęczek szparagów 1/2 szklanki słonecznika około(...)suszonych pomidorów czarne oliwki świeże listki bazylii 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz oliwa do smażenia  starty ser grana padano  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy. Jak będą robiły się miękkie dorzucamy słonecznik. 2. Pomidory kroimy

kruche babeczki
Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym 71

Znacie spaghetti al limone , czyli spaghetti z sosem cytrynowym ? Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty. Podobno te cudowne połączenie pasty z cytryną pochodzi Kampanii, która znajduje się na południu Włoch... Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że całość smakuje przeeepysznie(...)Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - składniki: (2 porcje) 200g makaronu spaghetti  około 40g startego parmezanu sok i skórka z 1/2 cytryn (*) 1 ząbek czosnku  1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił

Di gotuje
Penne z kurczakiem i szparagami 103

Uwielbiam makarony pod każdą postacią dlatego dziś zapraszam na makaron penne z kurczakiem i szparagami, a że jest sezon na szparagi to trzeba w pełni korzystać.  Składniki: - 300 g makaronu penne Barilla - 1 pierś z kurczaka - 500 g szparagów zielonych - 2 marchewki - 1/2 szklanki parmezanu - puszka pomidorów pokrojonych - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)posiekanym czosnkiem. W międzyczasie na dużej patelni podsmażamy marchewki pokrojone w plasterki. Do podsmażonych marchewek dodajemy kurczaka i odcedzone z zalewy pomidory. Razem jeszcze chwilkę smaży i dodajemy przecedzony makaron z pokrojonymi na mniejsze kawałki szparagami, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, szybko mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Cellophane makaronowe z wieprzowiną, przepis z kuchni tajskiej 77

smażyć aż się zarumienią. Co chwilkę potrząsać patelnią. Jak już są przyrumienione natychmiast zdjąć z patelni. Przygotowanie magicznej pasty – wszystkie składniki wlać do malaksera i dokładnie zmiksować. Przygotowanie makaronumakaron włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po dwóch minutach makaron powinien być miękki. Odcedzić i odstawić. Wykonanie – w woku rozgrzać olej, dodać magiczną pastę, wszystkie przyprawy(...)Wszystko razem wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przysmaży. Mięso mielone mocno rozdrobnić. Jak już mięso jest gotowe dodać miękki i odsączony makaron. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Doprawić do smaku limonką i solą. Dokładnie go wymieszać, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Wyłożyć na talerze, obsypać orzeszkami i posiekaną kolendrą

Kuchnia Pokoleń
Makaron z białymi szparagami 95

Makaron z białymi szparagami, może być pappardelle, tagliatelle.... co kto woli. Kiedyś w czasach PRL-u w sklepach był makaron wstążki, które były jednej szerokości. Teraz można pogrymasić, powybierać. 2 porcje wybranego makaronu, 1 pęczek (0,5kg) białych szparagów, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów suszonych (u mnie suszone kanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego(...)być al dente. Ugotowane szparagi wyjąć do miseczki, a wodę w której się gotowały przelać na patelnię. Gotować, aż woda prawie się wygotuje. Wsypać suszone mielone grzyby, wrzucić ugotowany makaron i szparagi, zagotować mieszając. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać migdały, wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym serem. Dla mięsożerców możemy dodać 100 g wędzonego surowego boczku

królestwo garów
Spaghetti ze szpinakiem 114

postanowiłam nie protestować tylko skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej, że szpinak rośnie jak szalony pod folią i grzechem byłoby go zmarnować. Składniki dla 3-4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200g świeżego, rozdrobnionego szpinaku 250ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki startego parmezanu Pieprz, szczypta soli do smaku Uprażone na suchej(...)patelni orzechy włoskie Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al’dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając ok 100ml wody z gotowania makaronu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by się nie przypalił. Wrzucamy szpinak posiekany w rozdrabniaczu lub blenderem. Gdy szpinak zacznie wrzeć, dolewamy śmietankę wymieszaną z wodą z gotowania makaronu

Kuchnia w czekoladzie
Maślane tagliatelle ze szparagami 100

tagliatelle ze szparagami, czyli prostota w najsmaczniejszym wydaniu. Dodatkowo całe danie jest po prostu błyskawiczne w wykonaniu – maksymalnie 15 minut. Maślane tagliatelle ze szparagami Składniki: około 250 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów (pęczek) 150 g masła 2 ząbki czosnku ser parmezan, grana padano lub podobny świeżo mielony pieprz sól Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości(...)osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce (to zazwyczaj około 1/4 końcówki szparagów) i są już gotowe do użycia. Następnie odcinamy „główki” i odkładamy na bok – one smażą się najszybciej dlatego będziemy dodawać je na sam koniec. Resztę kroimy pod skosem w około 2 centymetrowe kawałki

PatiGotuje
Makaron z brokułem, cebulą i czosnkiem 114

Makaron z brokułem, cebulą i czosnkiem Makaron na ostro z dodatkiem bogatych w witaminy i minerały składników - brokuła, cebuli i czosnku.  Cebula i czosnek mają silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Warto je dodawać do potraw po obróbce termicznej, gdyż stają się wtedy łatwiej strawne.   Przygotowanie dania zajmuje około 30 minut.  Składniki : - makaron penne z pszenicy(...)durum, - brokuł, - czosnek, - biała cebula, - pieprz kajeński, - pieprz czarny, - sól, - oliwa. Przygotowanie : 1. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 3. Posiekać drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na oleju bądź oliwie, doprawiając pieprzem i solą. 4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowanego

Kuchenne innowacje
Mac & cheese 109

własnie to danie przygotowywał Kevin sam w domu przed rozpoczęciem ,,bitwy” z włamywaczami. To też najpopularniejsze danie gotowe, które znajdziecie w każdy amerykańskim supermarkecie. Tradycyjnie to po prostu makaron w kremowym sosie serowym. Makaron – najczęściej kolanka. Jeśli chodzi o ser to do przygotowania sosu możecie użyć jednego lub kilku rodzajów sera żółtego. To dobra opcja na wygarnięcie(...)już musicie sami ocenić Mac & cheese Składniki na jedną porcję: Wartości odżywcze: 868 kcal/ W: 126 g/ B: 30,2 g/ T: 27,7 g 70 g makaronu 2 ziemniaki duża marchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Sposób przygotowania: Na początek makaron ugotuj zgodnie

365 dni dookoła kuchni
Kurczak, szparagi i pappardelle / Chicken, asparagus and pappardelle 57

Szparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej

Martyna Cooks
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami 75

tworzy coś pysznego a jednocześnie nie trzeba na to zbyt długo czekać. Tak było tym razem. Danie to jest bardzo szybkie bo w zasadzie trwa to tyle ile gotowanie makaronu . Polecam żebyście spróbowali . Niekoniecznie musicie mieć te same składniki co ja - możecie wrzucić co macie w lodówce ale...zachęcam do spróbowania tej wersji bo jest ciekawa w smaku. Jest(...)solidna porcja dla dwóch osób ale i 3 zjedzą spokojnie. Składniki : - 250 g makaronu spaghetti - pół średniej wielkości cukinii - 5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju, z którego je wyjeliście - garść suszonej żurawiny - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na początek wstawiam wodę na makaron a gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotuję

Kuchnia Pełna Emocji
Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 89

Szparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja. Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił. 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki(...)płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy

Smaki Na Talerzu
Makaron z szynką + film 85

Makaron z szynką to prosty i smaczny pomysł na sycące danie obiadowe. Taka potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy, jest świetną propozycją dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie.     składniki na 3 porcje 250 g ugotowanego makaronu 300 g szynki 2 cebule 150 g żóltego sera startego na tarceo małych oczkach 1 pęczek posiekanej natki pietruszki(...)często mieszamy. Do szynki i cebuli dodajemy śmietanę, całość doprawiamy do smaku suszoną bazylią, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu śmietanowego z szynką i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron umieszczamy na talerzach posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki

Smakowite Dania
Spaghetti Z Sosem Ze Świeżych Pomidorów, Szpinaku I Fety 100

cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był al dente, odcedzając odlewamy 1/2 szkl wody z gotowania makaronu (przyda się(...)następnie dodajemy szpinak i pokrojone w drobną kostkę pomidory i całość pieprzymy i dodajemy Vegetę, dusimy pod przykryciem z 10-15 minut podlewając woda z pod gotowania makaronu. 3. Następnie wkruszamy większą połowę fety, dodajemy kwaśną śmietanę i szczyptę gałki. Smażymy jeszcze chwilkę i próbujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku. Podajemy makaron z wymieszany z sosem lub z sosem

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania