makaron - 33044 przepisów (strona:367/2203)

Sałatka pieczarkowa z makaronem. Na imprezach zawsze znika jako pierwsza. PRZEPIS 735

powiedzieć, z czego została zrobiona. Tymczasem najważniejszym składnikiem tej sałatki są pieczarki. Robiliśmy ją już kilka razy i na imprezach zawsze znika jako pierwsza. Przepis na sałatkę pieczarkową z makaronem Składniki: około 700 gramów pieczarek, 250 gramów makaronu w kształcie ryżu (koniecznie z pszenicy durum), 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku , 150 gramów żółtego sera, 5 jajek, puszka kukurydzy(...)ogórki konserwowe, 1 pęczek natki pietruszki, około 5-6 łyżek majonezu, sól, pieprz. Jak zrobić sałatkę pieczarkową z makaronem? Pieczarki opłucz, osusz, zetrzyj na grubych oczkach, przełóż na rozgrzaną, ale suchą patelnię, oprósz solą – po chwili pieczarki puszczą wodę, trzymaj je na ogniu tak długo, aż cała zupełnie odparuje. Często mieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Makaron ugotuj w osolonej wodzie

Kulinarna Polska
Spaghetti carbonara 52

Składniki (dla 4 osób): 250 g boczku, 500 gr makaronu typu spaghetti, 1 cebula, ok. 200-250 gram mascarpone, ok. 150 gram sera parmezanu (lub typu parmezan), 1 szklanka wody, oregano, pieprz, świeża bazylia, oliwa, Przygotowanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażymy aż boczek stanie się chrupiący. Następnie dodajemy(...)mascarpone i pół szklanki wody. Do całości dodajemy ¾ startego sera, o raz oregano i pieprz. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodajemy wodę. Makaron gotujemy al dente. Mieszamy makaron z sosem i świeżą rozdrobnioną bazylią. Pozostały ser wykorzystujemy do posypania spaghetti na talerzu. Ważne: Czas przygotowania ok. 30 minut. Nie soliłam makaronu. Makaron użyty w przepisie jest świeży. Mascarpone był

rozgotowana
Makaron z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami 51

babcię kocham, ten obiad machnęłam w 10 minut. Gdyby makaron gotował się krócej, zrobiłabym pewnie szybciej. Tę potrawę zrobiłam, przy okazji piątkowego spotkania z moim tatą. Wtedy użyłam świeżego szpinaku. Resztki składników walały się gdzieś po lodówce, więc postanowiłam poniedziałkowo je zużyć i wrzucić na bloga. Jedyną zmianą jaka nastąpiła, to świeża bazylia zamiast szpinaku i powiem szczerze, smakuje lepiej(...)Składniki: opakowanie ulubionego makaronu (ja użyłam orecchiette) 8 suszonych pomidorów 10 plastrów szynki parmeńskiej pęczek świeżej bazylii ser bursztyn 1 ząbek czosnku oliwa sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę kroimy w paski, smażymy chwilę na patelni, dodajemy do tego pokrojone w paski pomidory, rozdrobniony czosnek, wrzucamy liście bazylii, mieszamy z makaronem, doprawiamy solą

Kardamonovy
Makaron z jarmużem, gorgonzolą i pomidorami 48

Dziś wielkie święto, tzn. wielkie dla mnie. Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam pasty pod każdą postacią. Dodatkowo, obecnie mamy sezon na jarmuż, więc postanowiłam połączyć te dwa cuda. Przyznam szczerze, że pierwszy raz miałam styczność z tym warzywem i jest naprawdę ok. W mądrych ilościach, jest bardzo smaczny. Wczoraj próbowałam go również w koktajlu i też się nie zawiodłam(...)przy okazji daje sporą dawkę witamin, błonników i innych białek, to czemu nie? Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam casarecce) 100 g sera gorgonzola 12 pomidorków koktajlowych 3 liście jarmużu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki mleka kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie, na patelni rumienimy pokrojoną

Kardamonovy
Makaron z botwinką, orzechami i octem balsamicznym 46

taaak! Wiecie, że lubię makaron. I sezonowe warzywa. I balsamico, Bursztyn, orzechy, wszystko! Nie napchaliśmy się jak zwykle, zjedliśmy z niewielkim niedosytem. To pewnie też ma wpływ na to, że tak polubiłam to zestawienie, niedosyt. Nie wiem właściwie co mam więcej napisać, zróbcie koniecznie tę potrawę, nie pożałujecie. Nie pomijajcie orzechów. Nie musicie oczywiście użyć nerkowców, chodzi o to, żeby(...)dodajcie orzechy jakie lubicie. Jak już skończyliśmy się raczyć, wpadł mi do głowy pomysł zamiany natki na świeży majeranek. Następnym razem tak zrobię, też będzie spoko. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam dużych świderków) 1 pęczek botwinki 2 ząbki czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy extra

Kardamonovy
Bakłażany faszerowane makaronem 50

Właśnie! Chłopaki, dzięki za grzyby. Faszerowane bakłażany nie należą do ekspresowych potraw, ale od czasu do czasu, można postać chwilę dłużej w kuchni. I do faszerowania używajcie raczej mniejszego makaronu, jest poręczniejszy. Jutro wybywamy na wakacje, więc przynajmniej przez tydzień nie będę tutaj nic wrzucać. Jak coś, zapraszam na fb lub instagram, tam na pewno się odezwę. Do następnego, paaaa(...)Składniki: 2 średnie bakłażany 150 g makaronu pół czerwonej papryki 2 duże pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku pół łyżeczki poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nacinamy nożem od strony miąższu (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku

Kardamonovy
Makaron z sosem ze świeżych pomidorów 52

Klasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać. Składniki: 8 średnich dojrzałych pomidorów 400 g makaronu (ja użyłam farfalle) 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 łyżka suszonego oregano duża szczypta mielonej słodkiej papryki spory kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje(...)rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 44

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec

Kardamonovy
Sałatka z makaronem chińskim, kukurydzą i papryką 52

sałatka z zupek chińskich, aczkolwiek bardzo ją przypomina. Postanowiłam po prostu dodać do niej zdrowszy makaron i indyka. Powiem Wam jednak szczerze, że tego typu sałatki smakowały mi bardziej gdzieś z 15 lat temu. Z ciekawości wróciłam do niej parę dni temu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny(...)Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego

Kardamonovy
Łazanki z włoską kapustą i pieczarkami 62

której królują potrawy bezmięsne, to podstawa. Jeżeli jeszcze nie mieliście z nią do czynienia, koniecznie ją sobie kupcie. Ja nie potrafię już bez niej żyć. Jeżeli chodzi o makaron, może wygląda mało klasycznie, ale innego w sklepie nie znalazłam. Były 3 rodzaje świderek, rurek, literek, makron do rosołu, do pomidorowej i do kijwieczego. Łazanki były jedynie z dziewczęcymi falbankami(...)mnie. Nieważne. Ale… no właśnie, tak sobie pomyślałam, że warto by było się w końcu nauczyć go robić. Musiałabym zacząć od jakiegoś prostego. Parę lat temu robiłam makaron wg przepisu Antonio Carluccio. W kuchni plus leciał kiedyś program „Dwóch łakomych Włochów”, to chyba tam wyczaiłam przepis na chusteczki makaronowe. Tak, chusteczki. Wyszły dobrze i nie była

Kardamonovy
Makaron z makiem, konfiturą z pomarańczy i orzechami pekan w miodzie cynamonowym 47

Odkąd pamiętam, makaron z makiem jest jedną z potraw, które zawsze są na naszym świątecznym stole. Wiele lat nie mogłam zrozumieć, jak to może komuś smakować ;) Ale było tak dlatego, że nawet nie miałam ochoty próbować. A przecież mak uwielbiam, więc w końcu nadszedł ten dzień, że skusiłam się i stwierdzam, że było warto! Moja wersja masy makowej zawiera także(...)łyżki konfitury z gorzkich pomarańczy łyżka masła skórka starta z pomarańczy 0/5 łyżeczki przyprawy do piernika dobrej jakości łyżeczka cynamonu (jeśli użyjecie innego miodu) dodatkowo: 300 g ulubionego makaronu szklanka orzechów pekan (można zastąpić włoskimi) łyżka miodu z cynamonem Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut. Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy

Mienta blog
Penne z warzywami i mozzarellą 52

podzielę się z Wami przepisem na pyszne penne z warzywami i mozzarellą. Danie jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne Penne z warzywami i mozzarellą – składniki (4 porcje): makaron penne pełnoziarnisty, około 400g, 1 cukinia, 400g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów, 6 pomidorków koktajlowych, mała cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 125g, 1-2 łyżki oliwy z oliwek(...)natka pietruszki do posypania dania, szczypta soli, pieprzu, oregano, suszonej bazylii. Sposób przygotowania Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania. W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, a pomidorki pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek i krótko przesmaż warzywa. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Całość zamieszaj i gotuj chwilkę

Natka Pietruszki
Makaron z brokułem i suszonymi pomidorami w sosie mascarpone 54

Makaron w kremowym sosie mascarpone z kurczakiem, brokułem i suszonymi pomidorami to bardzo pożywne a zarazem smaczne danie obiadowe. Jeśli dodam, że jego przygotowanie nie wymaga zbyt wiele czasu ani wyszukanych produktów, to już stanie się daniem idealnym dla osób zapracowanych i narzekających na brak czasu. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180 gram makaronu ( u mnie tasiemki ) - 1 mniejszy brokuł(...)mieloną i chwilę smażę aż mięso się zrumieni. Do zrumienionego mięsa dodaję cebulę i czosnek, chwilkę smażę, następnie do zawartości patelni dodaję suszone pomidory. Mieszam i jeszcze chwilę smażę. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam, ale nie do końca, zostawiam trochę wody z gotowania. Do ugotowanego makaronu przekładam zawartość patelni, dodaję brokuły i mascarpone, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze

Kuchnia z widokiem na ogród
Makaron z karmelizowaną cebulą, kiełbasą i pomidorkami 80

mąż chwalił Proste wykonanie, pyszne składniki i cała patelnia sycącego obiadu gotowe w chwili. Składniki (na 2 duże porcje): około 400g cienkich białych kiełbasek 250g pomidorków koktajlowych 200g makaronu, użyłam Casarecci 2 średnie czerwone cebulę 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki gęstego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku łyżka posiekanej natki pietruszki parmezan do podania   Do garnka(...)wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem odlewamy około połowy szklanki wody spod gotowania. Ugotowany całkowicie odcedzamy i trzymamy w cieple.   W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w pióra. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki

Smaczna Strona
Makaron penne z bobem, cukinią i boczkiem, w pysznym śmietanowym sosie 79

smakowo mi nie odpowiada. Kochani, sezon na bób już się kończy, dlatego czym prędzej pędźcie na bazarek i przygotujcie moją dzisiejszą propozycję na danie z bobem, a nie pożałujecie. Makaron penne z bobem, boczkiem i cukinią w pysznym śmietanowym sosie to danie idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Boczek możecie zastąpić chudą szynką. Składniki:   1/5 kg bobu(...)wędzonego boczku 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 250 g makaronu penne posiekana natka pietruszki -ok 2 łyżek sól, świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek tarty parmezan-ok 2 łyżeczek 1 cebulka dymka 2 ząbki czosnku 1 malutka cukinia, baby Przygotowanie : Bób płuczemy, następnie zalewamy wodą (na szklankę bobu dajemy dwie szklanki wody) i doprawiamy

Kasia i jej kobiecy świat

Proponowane wyszukiwania