Gotujemy trzy litry niezbyt słonej wody. Płaty lasagne wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem, delikatnie poruszamy widelcem, aby oddzielić poszczególne kawałki, następnie wstawiamy do mikrofalówki z maksymalną mocą i gotujemy makaron przez 4 minuty, ponownie mieszamy w połowie gotowania z tą samą procedurą. Pozostawiamy na 10 minut, wyłączona mikrofalówka oczywiście. Następnie odsączamy z wody i rozkładamy na ściereczce kuchennej, plaster(...)plastrze makaronu. Marchewkę i selera oraz cebulę obieramy i siekamy bardzo drobno, następnie wsypujemy do niedużego naczynia, dodajemy olej i połowę masła. Gotujemy z maksymalną mocą przez 3 minuty z funkcją mikrofal, pamiętając o zamieszaniu w połowie gotowania. Wymieszaj widelcem kiełbasę bez skóry i mięso. Jeśli chcesz możesz zmielić kiełbasę w maszynce do mięsa. Dodaj odsączone i bardzo drobno
Z Kuchni Do KuchniMakaron z kurczakiem, pieczarkami i marchewką w sosie śmietanowym to wyjątkowo smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. W tej prostej, ale pysznej potrawie połączyłam soczyste kawałki kurczaka z delikatnymi pieczarkami i słodką marchewką, a całość zanurzono w sosie śmietanowym o delikatnym, kremowym smaku. Całość jest delikatnie doprawiona i przyprawiona czosnkiem, co dodaje danie wyrazistego smaku. Wszystko(...)uzupełnia makaron, który idealnie zbiera w sobie wszystkie smaki i aromaty. Ten przepis jest prosty i łatwy do przygotowania, więc nie czekaj i wypróbuj go już dziś! składniki na 3 porcje 250 g ugotowanego makaronu ( np. gniazda wstęgi ) 500 g piersi z kurczaka 1 duża marchewka 300 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Smakowite Daniaswoich łazanek dodałam mrożone podgrzybki i kozaki. W sezonie najlepiej dodać świeże, ale jeśli nie macie spokojnie można je zastąpić pieczarkami. Polecam :) Składniki (dla 2 osób) - 150 g makaronu łazanki - 200 g kiszonej kapusty - 250 g grzybów mrożonych (podgrzybki, kozaki) - 2 łyżki masła - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - zielona pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody(...)przykryła kapustę) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odmrażam. W rondelku rozgrzewam masło, dodaję grzyby, chwilkę smażę. Podlewam kilkoma łyżkami gorącej wody i duszę chwilę aż zmiękną. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu, odcedzam (zachowuję ok pół szklanki wody z makaronu) i przekładam do garnka w którym się gotował. Do ugotowanego makaronu dodaję odcedzoną kapustę kiszoną i usmażone
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: makaron as babuni fale 300 gram 1 opakowanie + do ugotowania woda 2 litry, 1 łyżka soli olej rzepakowy 12 łyżek, cebula czerwona 2 sztuki średnie, por 1 sztuka duża, kolendra ziarenka 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, warzywa mrożone 3 warzywa 1 paczka Cebulę czerwoną i por pokroić w kostkę i wsypać do garnka z gorącym(...)czas zamieszać. Następnie do cebuli wsypać paczkę mrożonych 3 warzyw, wymieszać dodać pieprz ziołowy, papryczkę chili i pod przykryciem dusić do miękkości warzyw. Zagotować wodę, dodać sól, wsypać paczkę makaronu gotować 7 minut. Wodę z makaronu wlać do warzyw tyle, aby warzywa nie były za gęste, resztę wylać na durszlak, podawać makaron z warzywami - nasz ulubiony makaron as babuni fale
W Mojej Kuchni Lubięuroczystości takie jak imieniny, chrzciny, bierzmowanie, sylwester, święta czy po prostu spotkanie z bliskimi. Pięknie się prezentują i dobrze smakują. Ostatnio zrobiłam, całkiem bez okazji, smaczną sałatkę warstwową z makaronem orzo, tuńczykiem i marchewką. Tak bardzo się mi spodobała, że od razu pomyślałam, że przy najbliższych Świętach czy jakichś imieninach muszę zrobić ją ponownie. Składnikami z poniższych proporcji wypełniłam sporych(...)przegryzienia” się składników, czy tego, że w pracy mieliśmy sałatkę „wymieszaną”. Dlatego, choć wersja warstwowa wygląda pięknie, następnym razem zrobię ją w wersji mieszanej 100 g makaronu orzo 5 jajek 2 puszki tuńczyka (u mnie 1 puszka tuńczyka w sosie własnym i 1 słoiczek tuńczyka Nixe w oleju) 3-4 nieduże marchewki 1 puszka kukurydzy 2 czerwone
Smaki Na TalerzuOrientalne danie, które przygotujesz w 15 minut! Marynata z dodatkiem koncentratu z tamarynda i kilku innych składników to coś, co decyduje o smaku tego makaronu. W dodatku ten pad thai jest całkowicie wegański :) Składniki (2 porcje): 160 g. makaronu ryżowego wstążki 5mm. 3 łyżki oleju np. rzepakowego, kokosowego 3 ząbki czosnku 2 cm. kawałek imbiru 1/2 małej papryczki chili (opcjonalnie(...)najmniejszą kosteczkę. Czosnek i chili posiekaj w cienkie plasterki. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na mandolinie na cienkie plasterki. Cukinię pokrój tak samo, tylko ze skórką. Makaron ryżowy gotuj 3 minuty, a następnie odcedź i przelej obficie zimną wodą. W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, imbir i chili, podsmażaj 30 sekund. Wrzuć marchewkę, pietruszkę
Delicious Placeproste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Polecam! Składniki: ok 500g mięsa mielonego 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie ok 300g makaronu rurki ok 250g passaty pomidorowej opcjonalnie 1-2 łyżki słodkiego sosu chilli Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dodatkowo(...)20dkg sera żółtego olej do smażenia *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę *** *** Dodajemy mięso i posypujemy delikatnie przyprawami *** *** Podsmażamy ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Do mięsa dodajemy passatę pomidorową oraz słodki sos chilli (jeśli go nie uważamy to należy
Blog z ApetytemKażdy kto korzysta z nowych social mediów chyba zna filmik o tym jak zrobić szybki makaron z pieczonych warzyw. Nie wcale taki on szybki ale na pewno smaczny i dość łatwy w przygotowaniu, nie brudzimy zbyt wielu naczyń a potrawa w zasadzie robi się sama. Podam Wam poniżej dokładne proporcje. Mięso możecie oczywiście wykluczyć lub zastąpić tofu(...)chili łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g piersi z indyka plus łyżka oliwy z oliwek, po szczypcie soli i pieprzu 200 g makaronu parmezan do smaku (ile lubicie) Pomidory myję i kroję na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek obieram, kroję na pół. W naczyniu żaroodpornym układam warzywa: pomidory, czosnek i cebulę. Warzywa polewam
Mango PapajaMakaron z dodatkiem startej cukinii oraz z szynką dojrzewającą, dojrzałymi figami i mozzarellą. MAKARON Z CUKINIĄ SKŁADNIKI 200 gramów makaronu tagliatelle (cienkie wstążki); 80 gramów szynki dojrzewającej; 2-3 bardzo dojrzałe figi; 100 gramów sera mozzarella; 1 duża cukinia; sól, pieprz; przepis na makaron z cukinią szynką i figami Artykuł Makaron z cukinią szynką i figami pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaMakaron z dodatkiem mortadeli i kilku smażonych na oliwie warzyw. MAKARON Z MORTADELĄ SKŁADNIKI 200 gramów razowego makaronu penne; 150 gramów dobrej jakościowo mortadeli; 150 gramów różnego koloru świeżych papryk; dymka; świeży szczaw; mała puszka zielonego groszku; sól, pieprz; przepis na makaron z mortadelą i warzywami Artykuł Makaron z mortadelą i warzywami pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMakaron z dodatkiem smażonych sardynek oraz fenkuła i kaparów. MAKARON Z SARDYNKAMI SKŁADNIKI 200 gramów makaronu penne; kilka świeżych sardynek (w zależności od wielkości i apetytu); mała bulwa fenkuła (kopru włoskiego); kapary; oliwa z oliwek; pieprz; przepis na makaron z sardynkami i fenkułem Artykuł Makaron z sardynkami i fenkułem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaMakaron z dodatkiem świeżych pokrojonych drobno i duszonych karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów. MAKARON Z KARCZOCHAMI SKŁADNIKI 250 gramów makaronu penne lub innego; 4 duże karczochy; 2 cytryny; szklanka białego, wytrawnego wina; 2 ząbki czosnku; 1 mała cebula; kilka suszonych pomidorów w oliwie; sól, pieprz; przepis na makaron z karczochami z pomidorami Artykuł Makaron z karczochami z pomidorami pochodzi
Kuchnia TomkaPieczony dorsz wymieszany z makaronem z dodatkiem duszonego szpinaku z czosnkiem. MAKARON Z DORSZEM W SOSIE SZPINAKOWYM SKŁADNIKI 300 gramów makaronu penne; surowy dorsz o wadze 500 gramów; 350 gramów mrożonego szpinaku; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka gęstej, kwaśnej, 18% śmietany; 1-2 łyżki masła; 50 gramów sera dojrzewającego; przepis na makaron z dorszem w sosie szpinakowym Artykuł Makaron
Kuchnia TomkaMakaron wymieszany z podsmażonymi kawałkami mięsa z indyka wraz z cukinią i papryczką chili. MAKARON Z INDYKIEM Z CUKINIĄ SKŁADNIKI 300 gramów pełnoziarnistego makaronu penne; 300 gramów fileta z indyka; 1 cukinia; 1 czerwona papryczka chilli; Twoja ulubiona przyprawa do drobiu; natka pietruszki; parmezan lub grana padano; przepis na makaron z indykiem z cukinią Artykuł Makaron z indykiem z cukinią
Kuchnia TomkaMakaron wymieszany z łososiem wędzonym krótko smażonym z szalotką z dodatkiem słodkiej śmietany. MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM SKŁADNIKI 250 gramów makaronu pappardelle; 150 gramów łososia wędzonego na zimno; 200 gramów 30 % słodkiej śmietanki; 1 szalotka; świeżo zmielony pieprz; garść liści szpinaku albo rukoli (opcja); przepis na makaron z łososiem wędzonym Artykuł Makaron z łososiem wędzonym na śmietance pochodzi z serwisu
Kuchnia Tomka